Pentru majoritatea părinților, apariția primilor dințișori la cel mic este o adevărată provocare, cu nopți nedomite și multe alte surprize care apar pe parcurs. Se spune că un părinte informat este un părinte liniștit și pornind de la această premiză, sfaturile unui specialist sunt foarte binevenite pentru a parcurge această perioadă fără prea mult stres și bătăi de cap. În continuare, medicul stomatolog Ion Cherdevară explică detaliat când ar trebui să începem igienizarea dințișorilor copilului, în ce mod facem asta și ce pastă de dinți ar fi bine să folosim.
”Dinţii de lapte sunt la fel de importanţi ca cei permanenţi, de aceea este bine să începi îngrijirea lor cât mai curând, chiar după apariţia primului dinte de lapte, pentru a evita cariile. Se recomandă să începi periajul dinţilor copilului încă de la erupţia primului, adică în jur de 5-6 luni. Până atunci poţi curăţa blând gingiile. Apoi, pe la 2 anişori poţi începe antrenamentul cu el pentru a-l ajuta să deprindă singur tehnica spălatului pe dinţi. Pe la 4 ani copii ar trebui să fie capabili să se spele singuri pe dinţi.
La prima erupţie a dinţilor, trebuie să începeţi să-i curăţaţi zilnic cu o periuţă specială, umedă, cu peri moi. Cea mai bună poziţie este să staţi jos, ţinând copilul în braţe. Puteţi să staţi pe podea, ţinând capul copilului în poală. Controlaţi dinţii copilului, pentru a vedea dacă are carii. Ridicaţi-i buza şi verificaţi dinţii. Atunci când are mai mulţi dinţişori, puteţi să-i daţi o mică periuţă de dinţi şi puţină pastă de dinţi pentru copii, pentru a accepta acest obiect nou. Fiţi un exemplu pozitiv, deoarece văzându-vă că vă spălaţi pe dinţi, bebeluşul dumneavoastră va dori să vă imite. După ce a împlinit 3-4 ani, învăţaţi-l să se spele singur pe dinţi de două ori pe zi (dimineaţa şi seara).”, a precizat medicul într-un interviu.
Totodată, specialistul a mai vorbit și despre pasta de dinți și periuța destinate copiilor mici, încă de la primele spălări pe dințișori. Cum să le alegem corect, află în continuare.
”Copiii mici au nevoie de o cantitate neînsemnată de pastă de dinți, nu mai mult de un bob de mazăre. Sunt pe piață, în special, în farmacii, brand-uri de pastă de dinți special create pentru copiii mici, care poate fi înghițită în siguranță, fără fluor sau cu cantități mici de fluor. Oricum ar fi bine să insistați să o scuipe după ce-i spălați dinții. Acestea ar fi alegerea ideală, deși sunt un pic mai scumpe. Trebuie evitate pastele comercializate la piață ori din magazine, care nu sunt destinate vânzării produselor farmaceutice. Se vând paste mai ieftine, care au miros, gust și culoare mai plăcută, dar care pot crea probleme copiilor mai sensibili. E bine să alegem produse originale. Ele chiar sunt grupate conform vârstei copiilor.
Nu alege periuţa de dinţi a copilului doar pentru că este frumos colorată sau că ai văzut tu o reclamă în care era lăudată. Important este să o alegi pe cea care să susţină sănătatea gingiilor şi a dinţilor şi să facă periajul mai ușor pentru micuţul tău. Periuța trebuie să fie mică, cu perii moi și flexibili, capul să fie rotund. De obicei, în farmacii, periuțele ca și pastele de dinți sunt grupate după vârstă. Optați pentru o periuță manuală, ca cel mic să învețe corect mișcările de periaj.”, a mai adăugat medicul stomatolog.
Pentru că foarte mulți părinți se întreabă la ce vârstă ar trebui făcut primul control stomatologic al copilului, Dr. Ion Cherdevară a subliniat că acest moment ar trebui programat înainte ca bebelușul să împlinească un an. Apoi, stomatologul va fi vizitat la fiecare 6 luni după apariția primului dinte. Astfel, se va preveni apariția cariilor.
”Pentru ca dinţii copiilor să fie sănătoşi este necesar ca pe lângă o igienă orală temeinică şi o dietă echilibrată să fie efectuate şi controale dentare regulate. Tânăra generație ar trebui să fie obişnuită încă din copilărie cu vizitele regulate la dentist. Dinții de lapte sunt la fel de importanți, ca și dinții permanenți. Sănătatea celor permanenți depinde într-o măsură foarte mare, cât de bine au fost îngrijiți cei primari.”, susține medicul Ion Cherdevară.