Despre coronavirus se vorbește foarte mult în ultima vreme și pentru că este un subiect destul de controversat, au apărut un șir de mituri sau presupuneri, cum ar fi faptul că este un virus ”ucigaș”, poate fi  combătut datorită efectului miraculos al Vitaminei C sau temperaturile ridicate ar putea să îl nimicească. Medicul Mihai Stratulat a făcut câteva precizări în acest sens și a îndemnat populația să nu facă panică și să se informeze mai mult.

”Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va revizui datele și va anunța mai târziu dacă este vorba despre o pandemie sau nu. Presa a interpretat greșit și răspândește informație eronată. Nu este pandemie, nu este virus ucigaș. 80% din toți cei care o să se îmbolnăvească de COVID-19, vor suporta virusul mai ușor, mă refer la persoanele până la 60 de ani. La noi încă e liniște și asta mă bucură cel mai tare. Sunt recomandări ale OMS în care se spune exact ce trebuie să facă autoritățile și cum să acționeze. Avem reprezentant OMS aici în Moldova care urmărește acțiunile medicilor noștri și credeți-mă că totul va fi bine.”, susține medicul.

Cât despre închiderea instituțiilor de învățământ din țară, Mihai Stratulat susține că s-a acționat prea devreme.

”Părerea mea este că această măsură a fost introdusă prea devreme, pentru că la data de 11 martie când s-a luat decizia, erau 4 cazuri confirmate. Haideți să vedem ce se întâmplă în continuare: s-au închis școlile și grădinițele – asta înseamnă că se caută alternative, cum ar fi terenurile de joacă, iar studenții care rămân în oraș o să meargă în localuri. Este o măsură care trebuie să fie urmată și de închiderea localurilor de agrement ca să nu dai posibilitatea cetățenilor să meargă în locuri aglomerate. Dacă se recurge la asta, va fi panică. Este un efect în lanț. Ceea ce vă recomand cu insistență este să mergeți la plimbări, dar să evitați locurile aglomerate.”

Referitor la vaccinarea copiilor, specifică pentru această perioadă, pediatrul susține următoarele: ”Ar fi bine să mai așteptăm o lună sau două, dar să nu renunțăm la vaccinarea copiilor. Recomandarea mea ar fi ca părinții să mai aștepte puțin și să facă asta mai târziu.”

Totodată, medicul a mai vorbit și despre mitul Vitaminei C, drept soluție miraculoasă contra coronavirusului.

”Fiecare om trebuie să știe că odată ce a intrat în contact cu o persoană infectată, nu îl ajută Vitamina C și absolut nimic. Noi nu avem anticorpi pentru acest virus nou. Vitamina C ajută foarte bine în combaterea virozelor, în calitate de antioxidant. Temperaturile ridicate nu vor opri răspândirea virusului. Virusul poate fi luat de pe suprafețe sau prin contact cu persoana bolnavă.”