Atunci când simţim dureri în regiunea sânilor, putem avea diferite presupuneri, mai ales dacă nu este vorba despre perioada pre-menstruală. Înainte de toate, ar trebui să știți că în mare parte, aceste dureri nu sunt maligne, ci au alte cauze. Despre asta ne va spune în continuare, medicul chirurg-mamolog Ludmila Chistruga.

Durerile premenstruale sunt un fenomen destul de des întâlnit și fiziologic, doar că depinde de pragul de durere.

Anumite doamne percep această durere mult mai pronunțat decât este în realitate. Pentru alte femei însă acest simptom nu e atât de deranjant. Mai alarmante sunt durerile în afara menstruației. Nu este un semnal roșu, dar totuși pot fi mai multe cauze: neurologică – când sunt probleme cu nervii intercostali sau cu coloana vertebrală, dar ar putea fi vorba și de apariția unor chisturi în glanda mamară.

În cazul în care femeia suprarăcește aceste chisturi, ele pot da de știre, manifestându-se prin dureri. Vă sugerez să faceți în acest caz o examinare ultrasonografică, pentru a vă asigura că nu aveți chisturi care au început să vă dea de știre.
 
Eu aș recomanda tuturor doamnelor să nu aștepte apariția unor simptome evidente. O dată pe an trebuie să aveți fixat în calendar vizita la medic. Este absolut obligatoriu să faceți o dată pe an ultrasonografia, sau mamografia după vârsta de 40 de ani, chiar dacă nu vă deranjează nimic. Glandele mamare reprezintă un organ tacit sau silențios și nu prea dă de știre.