mamaplus

Medicul dermatolog Diana Munteanu, despre procedurile estetice care-ți remodelează corpul după sarcină

-
//
04.02.2019

Chiar dacă sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei, aceasta își pune amprenta asupra siluetei viitoarei mămici. Cum putem preveni și trata vergeturile, celulita, pielea lăsată, ne spune medicul dermatolog Diana Munteanu (clinica Estetic-Sana).

Diana Munteanu
Medic dermatolog
Estetic-Sana

Ce produse de îngrijire ale pielii sunt interzise în sarcină?

Se știe că sarcina este o perioadă în care întregul corp este supus unor schimbări hormonale. Deși natura a creat femeia cu multiple posibilități de adaptare în această perioadă, se constată frecvent unele modificări cutanate supărătoare, cum ar fi apariția hiperpigmentațiilor și vergeturilor. Pentru remedierea problemelor, femeile apelează la specialiști, unele la sfaturile prietenelor și altele nu întreprind nimic.

E bine să cunoaștem următoarele manevre de profilaxie în sarcină:

1. Nu se permite folosirea cremelor antirid și depigmentante cu hidrochinonă, retinol și derivați, concentrații ridicate de hidroxiacizi sau acid salicilic.

2. Sunt interzise produsele cosmetice, care conțin uleiuri esențiale, sunt intens parfumate, autobronzantele, așa cum ar putea provoca alergii sau diverse dermatite.

3. Sunt interzise cremele cu parabeni, ingrediente extrem de des întâlnite în mai toate cosmeticele, cu potențial cancerigen.

4. Crema cu SPF mai necesară ca niciodată.

Nivelul ridicat de pigment produs în timpul sarcinii poate provoca apariția melasmei (petelor maronii) localizate la nivelul zonelor fotoexpuse ale feței – bărbie, buza superioară, obraji, frunte. Din acest considerent, crema cu protecție solară nu trebuie să lipsească din geanta oricărei graviduțe.  

Cum prevenim vergeturile?

Când țesutul conjuctiv pe bază de colagen și elastină este forțat să se întindă în sarcină, dincolo de puterea sa de flexibilitate, la 80% femei apar vergeturi, în special la nivelul abdomenului, coapselor, sânilor și șoldurilor în ultimul trimestru de sarcină.

Din primele zile de sarcină se recomandă consumul suficient de apă și folosirea cremelor hidratante. Cu cât pielea este mai hidratată, cu atât va fi mai elastică, micşorând astfel riscul apariţiei vergeturilor. Sunt ideale produsele care conţin vitamina E, F, C, acid hialuronic, aloe, alantoină, alge marine, pantenol, uleiuri vegetale. Un masaj uşor cu mişcări circulare la nivelul sânilor, abdomenului şi feselor în fiecare zi va stimula circulaţia sangvină, sporind formarea fibrelor de colagen, prevenind astfel apariţia semnelor inestetice. Pentru a fi cât se poate de eficiente, se recomandă ca uleiurile să fie folosite imediat după baie, deoarece se absorb mult mai rapid în piele.

Menţineți sub control numărul de kilograme acumulate!

Și dacă o predispoziție genetică a favorizat totuși apariția vergeturilor, în cazul unei hidratări suficiente, ele nu vor fi atât de profunde și extinse. Trebuie ştiut că, tratamentul este inițiat după naștere prin aplicarea cremelor anticicatrici (contractubex, mederma, cicatrix…). Iar după terminarea alăptării sunt recomandate tehnici combinate cu laser fracțional, peeling-uri, dermapen, plasmolifting, mezoterapie cu ozon, acid hialuronic, creme cu retinol. Cu cât mai repede, cu atât rezultatele sunt mai bune.

mamaplus.md

Cum tratăm acneea în timpul sarcinii?

Un risc crescut de a dezvolta acneea în sarcină o au doar femeile cu istoric de seboree și acnee. Vom apela la consultul medicului dermatolog pentru a primi tratamente eficiente, sigure, fără efecte adverse asupra fătului și nu vom face autotratamente. Deși tratamentul clasic al acneei este bazat pe folosirea retinoizilor topici și sistemici, benzoil peroxid, peeling-uri cu hidroxiacizi, acid salicilic, antibiotice, în sarcină aceste produse sunt categoric interzise. Se va opta pentru surse naturale bogate în vitamina A, precum morcov, pește, lapte și ouă. Administrați suficient lichid: 8-10 pahare de apă și sucuri.

Spălați-vă pe față de două ori pe zi. Folosiți soluții de curățare delicată și apă călduță. Uscați fața prin tamponare ușoară, folosind șervețele cosmetice.

Evitați să stoarceți leziunile acneice. Aceasta ar putea favoriza răspândirea infecției și cauza apariția cicatricilor. Urmați sfaturile medicului dermatolog.

mamaplus.md

Care proceduri estetice sunt interzise în sarcină?

Există o serie de proceduri medicale care trebuie evitate de către femeile gravide din cauza riscului pe care-l presupun asupra lor și a copilului: injecţii cu acid hialuronic, injectarea toxinei botulinice, tratamente cu laser şi IPL, radiofrecvență, lipoliză injectabilă, cavitație cu ultrasunet, criolipoliză, peeling-uri chimice.

La cât timp după sarcină putem face proceduri estetice?

Corpul tocmai a trecut printr-o perioadă stresantă: o sarcină şi o naştere. Estetica postnatală poate fi redefinită, dacă femeia nu alăptează, chiar după 1 lună. În cazul alăptării vor fi aceleași interziceri pentru proceduri estetice ca în sarcină, cu excepţia masajului terapeutic, de relaxare, drenaj, anticelulitic.

mamaplus.md

Clinica Estetic-Sana deține toate metodele de reabilitare postnatală:

- tratamente corporale pentru restabilirea fermității pielii și micșorării surplusului ponderal – LPG masaj, radiofrecvență, cavitație cu ultrasunet, criolipoliză, miostimulare, HIFU lifting, lipoliză injectabilă, ozonoterapie;

- tratamente pentru înlăturarea vergeturilor – laser fractional, dermapen, peeling-uri, plasmolifting, mezoterapie, îngrijire domiciliară selectată individual;

- tratamente de înlăturare a melasmei – laser NdYag, peeling-uri, mezoterapie;

- tratamente de rejuvenare vaginală după naștere – acid hialuronic;

- tratamente anticicatrici în cazul nașterii prin cezariană și postacneice – laser fracțional șlefuire, plasmolifting, dermapen, mezoterapie.

mamaplus.md

Clinica Estetic-Sana este un complex modern care combină un număr imens de proceduri de întinerire, cele mai eficiente și progresive în medicina estetică, tratamente complexe în acnee, cicatrici, cuperoză, toate tipurile de epilare definitivă, ozonoterapie, hidrocolonoterapie, remodelare corporală. Clinica dispune de aparataj modern, inclusiv 7 aparate de laser performante pentru toate inestetismele. 

Adresa: Chișinau, str. Alexandru Cel Bun 108/1
Telefon: (+373 22) 23 29 62, 0692 63 873
E-mail: estetic-sana@mail.ru
Facebook
Instagram

Site

Sursa:  Mamaplus.MD