Chiar dacă s-ar părea la prima vedere că atunci când copilul are nasul înfundat am putea rezolva problema foarte ușor doar cu administrarea unui spray nazal, s-ar putea să dăm greș pentru că există situații în care afecțiunea nu trece. Potrivit medicului otorinolaringolog Lucia Gariuc, nasul înfundat poate anunța nu doar o viroză sau o infecție bacteriană, ci poate fi inclusiv și un simptom al parazitozei la copii.
”Parazitozele ne fac destul de multe probleme, provocând manifestăări ca mucii, care au deseori la origine o cauză parazitologică. Îmi confirm etiologia dată în pacienții mei timp de mulți ani. De ce se întâmplă asta? Din cauza adenoizilor care ne păzesc poarta de intrare sau nasul. Și ei reacționează (încep a face muci) fiind o protecție a imunității copilului. În principiu orice parazit ar putea să dea manifestări de disconfort în gât, dorința de a înghiți periodic, tuse, febră sau subfebrilitate inexplicabilă în fiecare seară. Paraziții fac mai mult probleme seara, când se trezesc.”, subliniază medicul ORL Lucia Gariuc.
Specialista mai afirmă că printre simptomele frecvente ale parazitozei la copii ar mai fi și manifestările alergice. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre un diagnostic, medicii întâmpină anumite dificultăți în identificarea acestor paraziți. Cele mai bune indicii în acest caz ar fi simptomele pe care le manifestă copilul din ziua în care are nesul înfundat.
”Există o categorie de copii care se îmbolnăvesc foarte des și chiar nu înțelegi de ce. Nu ar trebui exclusă și parazitoza. Nu spun că ar putea fi în toate cazurile.”, a mai adăugat medicul ORL.
Colectivitatea - una din sursele instalării parazitozei la copii
”Atunci când încep să frecventeze școala și grădinița, copiii se află ca într-o grădină zoologică și vin de acolo cu tot soiul de chestii, inclusiv și paraziți. Colectivitatea le aduce atât imunitate, cât și niște probleme. Pentru a identifica problema principală, încadrăm toate simptomele în statutul clinic al pacientului. Dacă e vorba de o viroză sau bacterie am dat la o parte, dar dacă sunt niște situații inexplicabile de o durată mai lungă, iar copilul mai asociază tuse care nu putem să-i găsim cauza. A tot primit medicamente sau antibiotice care nu rezolvă tusea, este cam slăbit, palid, cu hemoglobina scăzută... Aceste semne ar putea anunța o parazitoză. Din experiența mea, procentul acestor cazuri este destul de mare.”, susține medicul otorinolarigolog Lucia Gariuc.
Medicul afirmă în concluzie că înainte de a trata adenoizii la copii ar trebui să vă asigurați că diagnosticul a fost pus corect. Cauzele pot fi diverse: de la o răceală banală, până la o parazitoză.