Fie că este însărcinată sau nu, o femeie ar trebui să-și cunoască organismul pentru a evalua corect unele schimbări care pot apărea la anumite etape ale ciclului menstrual sau în perioada celor nouă luni de sarcină. Medicul mamolog Ludmila Chistruga susține că una din cele mai frecvente întrebări ale femeilor ține de dilatarea ductelor glandelor mamare. Acestea reprezintă canalele din interiorul sânului, prin care se secretă lapte în perioada alăptării. Este important să subliniem din start că orice schimbare vizibilă sau palpabilă la nivelul sânilor este un motiv de a vă adresa la medicul mamolog.
Potrivit specialistei, în imediata apropiere a mamelonului, ductele se dilată, formând sinusuri unde se va acumula laptele. Aceste ducte se deschid în mamelon. De aceea, dacă la concluzia USG veți citi că ductele sunt dilatate până la 2-3 mm, aceasta este o normă. Problema apare atunci când ductele mamare se dilată nu în apropiere de mamelon și atunci când se dilată un singur duct.
Ce facem în caz de dilatare a ductelor mamare?
Totul depinde dacă în interiorul acestei ducte sunt anumite formațiuni sau acumulări.
- Dacă din mamelon nu sunt eliminări, peretele este uniform - atunci monitorizăm.
- Dacă în interiorul ductei sunt formațiuni, din mamelon - eliminări sangvinolente, tulbure, peretele este îngroșat - vom efectua biopsia, iar ulterior vom decide tactica de tratament.
Potrivit medicului mamolog Ludmila Chistruga, dilatarea ductelor mamare în sarcină și lactație este absolut normală. Dilatarea ductelor mamare în faza a doua a ciclului menstrual, la fel, se consideră fiziologică.