În fiecare zi, o femeie din Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile, o femeie moare din cauza acestei maladii cumplite. Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cel mamar. Deși această formă de cancer poate fi cel mai ușor prevenită și tratată, anual, sute de femei află că trebuie să înfrunte boala cumplită.
Acest lucru se întâmplă pentru că se adresează târziu la medic, atunci când tratamentul este mai costisitor şi nu aduce rezultatele dorite. Iată de ce este important ca fiecare femeie să facă Testul Papanicolau. Este cea mai simplă şi eficientă metodă de a depista din timp cancerul sau modificările precanceroase ale colului uterin. În interviul de mai jos, aflați informaţii utile despre testul Papanicolau de la Ginecologul tău, Irina Tripac.
De ce este important să facem testul Papanicolau?
Testul Papanicolau, atunci cînd este efectuat regulat, identifică precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase. Este o analiză care poate salva vieți, fiind ştiut faptul că, din păcate, cancerul de col uterin este una din patologiile des întălnite în ultimă vreme. Cancerul de col uterin afectează femeile mai tinere în comparație cu alte tipuri de cancer, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35-60 de ani. În fiecare zi, în Moldova o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin. La fiecare trei zile, o femeie moare din cauza acestei maladii.
Când și la ce interval de timp trebuie să realizăm acest test?
Screening-ul colului uterin se face o dată la 3 ani la medicul de familie, iar testul, adresat femeilor cu vârsta de 25-61 de ani, este absolut gratuit pentru toate femeile, inclusiv cele fără asigurare medicală, fiind o procedură simplă și nedureroasă. Zilnic, în Republica Moldova peste 700 de femei fac testul screening și previn maladia.
E nevoie să ne pregătim înainte de a efectua testul PAP?
În cele două zile premergătoare vizitei la ginecolog trebuie să eviţi contactul sexual, irigaţiile vaginale, spermicidele, ovulele etc., altfel, testul nu va fi concludent.
Recoltarea probelor pentru laborator durează câteva minute şi este o operaţiune nedureroasă. Medicul foloseşte un instrument numit specul, care ţine vaginul deschis, iar cu o spatulă sau o perie fină, recoltează celule de pe colul uterin.
După test, poţi să-ţi continui ziua ca de obicei, fără nicio interdicţie.
Unde poate fi efectuat acest test?
Testul Papanicolau se poate face gratuit la medicul de familie. Recomand efectuarea procedurii o dată în 3 ani. Este un test absilut gratuit, inclusiv pentru femeile fără asigurare medicală.
Dacă eşti gata să plăteşti pentru un test Papanicolau, în Chişinău ai o mulţime de opţiuni. Mai multe centre private şi laboratoerele efectuează acest test. Preţul poate varia de la 200-380 lei.
Ce putem depista în baza unui test Papanicolau?
Testul Papanicolau se efectuează pentru a evidenţia precoce prezenţa modificărilor la nivelul celulelor colului uterin cauzate de infecţia persistentă cu HPV. Deși este întâlnit foarte rar, un test anormal înseamnă că ai cancer cervical.
Ce facem dacă rezultatul arată anumite anomalii ale celulelor epiteliale?
Frecvent, anomaliile celulare identificate înseamnă că celule recoltate de la nivelul colului uterin arată diferit de celulele normale, atunci când sunt examinate la microscop. Dacă nu sunt tratate, aceste leziuni pot progresa în ani de zile spre cancer. Toate femeile cu un test anormal trebuie să fie supravegheate cu atenție de către medic. Împreună cu medicul ginecolog vei discuta măsurile necesare pentru prevenţia cancerului de col uterin.
Care tip de test îl recomandați: prelevarea citologiei în mediul lichid sau solid?
Testul convențional presupune ca proba, odată recoltată în cabinetul medical, să fie imediat plasată pe lama și fixata. În cazul examenului Papanicolau în mediu lichid, proba este introdusă intr-un flacon care conține un mediu special și trimisă la laborator pentru procesare, fără pierderea sau deteriorarea celulelor recoltate. Astfel, unul din avantajele testului Papanicolau în mediu lichid este ca reduce probabilitatea ca proba să fie considerată nesatisfacatoare pentru interpretare și, astfel, să fie nevoie de o nouă recoltare. În plus, testul Pap în mediu lichid permite testarea concomitentă, din aceeași proba, a prezenței tipurilor HPV (virusul papilloma uman) cu grad ridicat de risc. Totuși, abilitatea de a detecta celulele anormale este similarâ atât în cazul testului în mediu lichid, cât și în cel convențional.
Ce categorii de femei sunt cele mai predispuse să se îmbolnăvească de cancer de col uterin?
Cu cât ești mai activă sexual și ai mai mulți parteneri, șansele să fii infectată cu HPV sunt mai mari. Din păcate, folosirea prezervativului nu oferă protecție 100%.
Ce trebuie să știe o femeie despre specificul acestei maladii?
Papilomavirusul uman genital este transmis cu ușurință prin contact intim la nivelul pielii din zona genitală. Aceasta include și atingerea, sexul oral sau sexul cu un partener de același sex.
Este important să reții că a fi infectată cu HPV nu înseamnă automat că partenerul tău actual a fost infidel. Virusul poate rămâne nedetectat mulți ani, de aceea este dificil să cunoști cu exactitate momentul când ai fost infectată sau cine te-a infectat. Infecția cu HPV este foarte frecventă, 8 din 10 persoane vor fi infectate cândva în cursul vieții lor. De multe ori, virusul va fi eliminat natural de către organism.
Vaccinul împotriva cancerului de col uterin: cum își face efectul și de ce nu trebuie să ne fie frică?
Vaccinarea este una dintre metodele eficiente, care protejează împotrivă infecţiei cu acele tipuri virale cu risc înalt, responsabile de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin şi de multe din anomaliile depistate la testele citologice. Vaccinul este acum disponibil pentru a proteja împotriva celor mai des întâlnite tipuri de HPV oncologice. În fiecare zi aud înrebări, dacă există anumite riscuri de la vaccin. Aceasta întrebare îi frământă pe mulți părinți în ultima perioadă. Specialiștii sunt de părere că nu există riscuri. Mai multe ţări din Uniunea Europeana (printre care Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Spania etc.) au introdus deja gratuit vaccinul împotrivă HPV în calendarele naţionale de vaccinare. Ca şi în cazul altor injecţii, poate apărea roşeaţă sau durere la locul injecţiei, care dispare în 24 de ore.
Dragi femei, aveți grijă de sănătatea voastră!
Pentru mai multe detalii sau sfaturi utile de la doctorul Irina Tripac, accesați pagina Ginecologul tău.
Sursa: Mamaplus.MD