mamaplus

Dr. Eugen Goroșenco: ”Băile cu spumă, igiena precară și sexul neprotejat duc la apariția cistitei”

-
//
27.11.2020

Potrivit specialiștilor în ginecologie, 80% dintre femei s-au confruntat cu cistita cel puțin o dată, iar o bună parte din ele o lasă netratată și ajung să sufere de cistita cronică ce necesită un tratament mult mai complex. Fiind o inflamație a vezicii urinare, cistita poate fi dureroasă și poate deveni o problemă gravă de sănătate dacă se răspândește în rinichi. Cum poate fi prevenită, ce reguli de conduită ar trebui să respecte femeile și care sunt cauzele apariției cistitei, află în continuare de la medicul ginecolog-obstetrician Eugen Goroșenco.

În sezonul rece, femeile ar trebui să fie mult mai atente cu propria sănătate și să se îmbrace adecvat timpului de afară, pentru că orice modificări la nivelul sistemului imunitar pot duce la apariția cistitei.

 „Este vorba totuși despre o scădere a imunității locale. Este o infecție, indiscutabil, dar cel mai des, agentul care provoacă cistita este Escherichia Coli – o bacterie care există în zona vulvei, a anusului, dar sunt diferite cauze de ce ea totuși pătrunde în uretră. Femeile suferă mai des de cistită pentru că anatomic au uretra mai scurtă decât la bărbați. Un sfat ar fi ca după un sex neprotejat sau după baie să urineze. Cu jetul de urină ar putea să elimine o cantitate destul de mare de bacterii care puteau pătrunde în uretră.”, susține dr. Eugen Goroșenco în cadrul unui interviu televizat.

Specialistul a subliniat că cele mai frecvente simptome ale apariției cistitei la femei sunt:

  • durerile în partea inferioară a abdomenului, deasupra sifizei pubiene, exact pe centru
  • micțiunile frecvente
  • culoarea întunecată a urinei
  • chemări false la urinat
  • durere specifică la urinare sau atunci când vezica este plină

Pentru a preveni apariția cistitei, femeile ar trebui să respecte anumite reguli ce țin de igiena personală și conduită.

”Eu știu din propria experiență că multe femei nu merg la timpul potrivit la veceu să urineze. Ele așteaptă până vor ajunge acasă sau până ce cred că este momentul potrivit… Este foarte important să urinezi exact din momentul în care simți primul impuls, prima chemare.”, a mai adăugat medicul ginecolog.

Cu părere de rău, din anumite motive, unele femei refuză să meargă la medic atunci când simt primele simptome și încearcă să se trateze în condiții casnice. Această practică nu este deloc eficientă și în unele cazuri chiar poate agrava situația.

”Eu înțeleg clar că ar fi bine să putem singuri să ne tratăm, dar nu tot timpul este posibil. Totuși, dacă o femeie simte primele simptome ale cistitei, fără febră, fără complicații sau dureri, ar fi bine să bea cât mai multe lichide alcaline, să folosească ceaiuri din ierburi, cum ar fi cel din romaniță. Alcoolul, alimentele dulci, sărate sau piperate trebuie excluse, pentru că sunt factori declanșatori.”, a conchis Eugen Goroșenco.

Este important să vă adresați la timp la medicul ginecolog pentru a primi tratamentul necesar. În caz contrar, consecințele pot fi grave: febra înaltă, cistita hemoragică (urinare cu sânge) sau cistita cronică, în cazul în care pacienta resimte afecțiunea de câteva ori pe an și o lasă netratată.