mamaplus

Dr. Elizaveta Pancișina enumeră șase diagnosticuri greșite, puse frecvent de medicii de la noi

-
//
16.06.2022

Vizitele la medicul pediatru sunt importante pentru cel mic și ar trebui să aibă loc în conformitate cu un plan special sau în caz de urgențe. Atunci când aleg specialistul la care se adresează, părinții ar trebui să fie atenți la experiența pediatrului, precum și la recenziile date de alți părinți. Totodată, ar trebui să conștientizați faptul că fiecare copil se dezvoltă în propriul său ritm, iar ceea ce funcționează la copilul X ar putea să nu fie benefic și pentru copilul Y. Medicul pediatru Elizaveta Pancișina a enumerat câteva diagnosticuri care sunt ”la modă„ în prezent, iar părinții nici nu bănuiesc că problema poate fi aproape inexistentă.

”Vreau să-i liniștesc pe părinții care sunt nevoiți să audă uneori niște diagnosticuri care nici nu există. Par a fi niște fragmente din cunoștințele acestor medici – atunci când termenii sunt corecți, dar total nepotriviți și în rezultat este doar o încercare de a speria sau de a părea mai deștepți. Cât de ciudat ar fi, sunt mulți specialiști de acest gen.„, subliniază medicul pediatru.

Șase diagnosticuri greșite puse de unii specialiști

Hipertensiunea intracraniană

Acest sindrom cu siguranță există, însă nu la fiecare al doilea copil. Mărirea presiunii în interiorul craniului este o problemă reală în caz de existență a unei tumori în creier sau creșterea în volum a cantității de lichid sau sânge.

Hipertonus și hipotonus la bebeluși

Bineînțeles că există astfel de diagnostic. În prima jumătate de an, hipertonusul apare la toți copiii și este normal să se întâmple asta. Nu este nevoie de tratament. Hipotonusul apare în caz de patologii severe, cum ar fi paralizia cerebrală infantilă sau sindromul Down.

Copilul frecvent bolnav

Medicii de familie adoră să pună acest diagnostic. În realitate, el nu există. Copiii se îmbolnăvesc – unii dintre el mai des, alții mai rar. Nu are importanță cât de des se îmbolnăvesc, ci cât de severe sunt aceste boli. Unii copii vor înhăța vreo cinci viroze ușoare în timpul iernii, iar alții, în aceeași perioadă de timp, vor sta la pat cu pneumonie.

Amigdalita cronică

Se tratează, pe termen lung, local și sistemic cu antibiotice, deoarece gâtul este mereu roșu, uneori în amigdale se formează dopuri albicioase. Anginele nu sunt frecvente, însă apare doar un disconfort și roșeață. În așa situație nu este nevoie de preparate speciale, ci doar tratament cu remedii naturale și nu este un motiv pentru a face o grămadă de teste, cultura bacteriană și cicluri de tratament de două ori pe an.

Deficit de lactază sau intoleranța la lactoză

Un diagnostic la modă în zilele noastre. Pediatrii cer tot felul de analize, care nu sunt incluse în poliță, mamele înțarcă bebelușii, cumpără preparate costisitoare și formule. Dar, intoleranța la lactoză care necesită toate aceste lucruri se întâlnește doar la 6-10% dintre oameni și are un tablou clinic mult mai complex.

Intoleranța la gluten

Astăzi, un diagnostic de alergie la gluten poate fi pus doar cu ajutorul unor teste imunologice și biopsie intestinală. Nu și după consultarea unui nutriționist.