mamaplus

Dr. Dorina Agachi: ”Febra este o stare sănătoasă, fiind o reacție de răspuns a luptei sistemului imun al copilului cu infecția”

-
//
14.01.2021

Fiecare părinte își dorește ce-i mai bun pentru copilul său și, firește, atunci când se întâmplă ca cel mic să se îmbolnăvească, toată atenția este direcționată asupra tratamentului cât mai rapid. În dorința de a rezolva imediat problema, unii părinți apelează la automedicație și într-un final se pot pomeni cu alte afecțiuni sau chiar rezistența la antibiotice. Așa se întâmplă și în cazul în care copilul are febră. Medicii insistă ca părinții să nu se sperie, pentru că febra nu este altceva decât reacția organismului la o infecție. Pediatrul Dorina Afachi a explicat întregul proces, pericolul administrării de antibiotice în mod de sine stătător și în ce cazuri febra ar putea fi unul dintre semnele de alarmă care vă trimit urgent la medic.

”De foarte multe ori, din cauza panicii sau a îngrijorărilor atunci când cel mic are o cifră termică, adică febră peste 39 sau 40 de grade, părinții se gândesc: ”Hai să-i dau un antibiotic, că are febră”. Ei bine, ceea ce ar trebui să știți este că febra este un simptom și nu o boală. Febra este o stare sănătoasă, pentru că este o reacție de răspuns a luptei sistemului imun al copilului cu infecția. Indiferent care este ea: virală, bacteriană, micotică, parazitară sau oricare altă origine. Un microorganism străin a invadat organismul străinului și acesta se luptă pentru ca să detecteze, să izoleze, să distrugă și să evacueze această infecție. Această reacție de răspuns este ”cu tunet, cu fulger”, deci se ridică febra.”, susține pediatrul Dorina Agachi.

În ce cazuri ar trebui să vă adresați de urgență la un pediatru?

Febra în sine nu este o boală, ci doar un semn sau simptom al unei alte probleme de sănătate. De obicei, adulții fac panică și mai mare atunci când febra are o ascensiune foarte înaltă sau durează mai multe zile. Potrivit specialistei, în primele 72 de ore sau 3 zile de boală, febra este asociată cu semne de pericol precum:

  • Convulsii
  • Scaun cu sânge
  • Cel puțin șase episoade de vomă timp de o oră
  • Pasivitate
  • Lipsa de reacție
  • Agitație și plâns isteric în cazul sugarilor până la vârsta de 3 luni

În cele mai multe cazuri însă, febra este un semn bun. Prin urmare, părinții ar trebui să stea liniștiți și să monitorizeze constant comportamentul copilului.

”În cazul în care copilului îi curge nasul, tușește ocazional, nu are respirația îngreunată sau tuse chinuitoare, nu are erupții exagerat de mari sau extinse pe tot corpul, atunci stăm relaxați și liniștiți. Stăm lângă copilul nostru doar cu hidratare intensă și lucrul cu această cifră termică care ne sperie. Dacă cel mic este activ din momentul în care scade febra, înseamnă cu siguranță că nu este vorba despre o infecție severă.

De aceea, ori de câte ori copilul are febră, ar trebui să o dați jos, după care să urmăriți comportamentul lui. Niciodată nu inițiați de sine stătător o terapie cu antibiotice fără anumite analize. Doar în momentul în care vor fi puse cap la cap examinarea clinică și de laborator, concluzia finală va stabili un diagnostic și ulterior va fi selectată grupa și doza de antibiotice, la necesitate. Antibioticul nu tratează infecțiile virale și nici infecția COVID-19. ”, a conchis pediatrul Dorina Agachi.

Cum scazi rapid febra la copii?

  • Împachetări: înfășoară copilul cu un prosop sau cearșaf umezit cu apă, care trebuie să fie ușor mai rece decât temperatura lui;
  • Șosete umede: încalță-l pe cel mic cu șosete umezite cu apă, însă niciodată oțet sau alcool medicinal;
  • Hidratare: dă-i copilului apă la temperatura camerei, ceaiuri fără cofeină și supe;
  • Îmbrăcăminte lejeră: straturile groase de haine îi vor agrava starea și mai mult, de aceea cel mic ar trebui să poarte haine cât mai lejere din materiale naturale, subțiri.