Numeroși specialiști în pediatrie și ortopedie recomandă părinților să își lase copilașii să se plimbe cât mai des cu tălpile goale – fie că este vorba despre mocheta din casă sau iarba din curtea bunicii. Această activitate poate contribui la îmbunătățirea circulației și dezvoltării mușchilor și oaselor piciorului. Totodată, mersul desculț poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea sensibilității, echilibrului, a forței și coordonării în general. Medicul pediatru Dorina Agachi încurajează părinții să își lase copiii să meargă cât mai des cu tălpile goale.
”Pe vremea când nu exista încălțămintea, nu exista noțiunea de picior plat sau alte tulburări pentru talpa piciorului. În acest context, vin să încurajez mersul desculț. Nu vă fie frică – pe terenul de joacă, pietriș, nisip – cu cât mai îndelungat este timpul de petrecere a tălpiței goale pe aceste suprafețe, cu atât mai mult se va fortifica activitatea senzorie. Copilul va palpa, va începe să simtă și astfel se arcuiește bolta plantară, tălpița copilului devine frumoasă și sănătoasă.”, susține medicul pediatru Dorina Agachi.
Mai mult, se pare că această practică ar putea contribui la dezvoltarea inteligenței copiilor. Potrivit studiului "Podologia preventivă: copii desculți, egali cu copii mai inteligenți", bebelușii care fac primii pași ar trebui să o facă cu tălpile goale. Încă de la vârsta de 6-7 luni, cei mici au tendința de a băga piciorușele în guriță, ceea ce le aduce noi senzații și experiențe motorii care contribuie la dezvoltarea inteligenței lor. Pentru ca acest proces de autocunoaștere și descoperire a mediului înconjurător să continuie și mai târziu, medicii recomandă mersul desculț.
Piciorul gol, pe toate suprafețele, chiar și cele denivelate, contribuie la dezvoltarea mușchilor. Încălțămintea îngreunează picioarele, împiedicând copilul să se miște liber. Toate acestea explică motivul pentru care cei mici, atunci când au mai mult control asupra corpului lor, își scot tot timpul pantofii.