Pe cât de emoționant poate fi momentul apariției primului dinte la bebeluș, pe atât de neplăcute sunt simptomele dar și nopțile albe. Erupțiile dentare creează disconfort micuților, odată cu inflamația gingiilor și a durerii provocată de aceasta. Deși în cele mai multe cazuri, primii dințișori apar în jurul vârstei de șase luni, medicul neurolog-pediatru Diana Coropceanu susține că această etapă poate începe și mai devreme.
”În mod normal, ar trebui să apară la vârsta de șase luni primul dinte, dar avem cazuri când primul dintre apare la vârsta de trei luni și avem cazuri când primul dinte apare la un an și două luni. Nu este niciun motiv de alarmă dacă primul dinte apare până la vârsta de trei luni. Avem cazuri foarte rare când se nasc copiii chiar cu primul dinte incisiv. Aici ar putea să fie și careva probleme, de aceea trebuie să fim foarte atenți atunci când examinăm. În unele cazuri are loc căderea de sine stătătoare a acelui dinte.„, a subliniat dr. Diana Coropceanu în cadrul emisiunii Telemagazin.
Potrivit specialistei, primii dinți ai bebelușului sunt cei doi incisivi centrali din partea de jos, urmați de cei patru incisivi din partea de sus. Treptat, încep să apară și ceilalți dinți, de obicei în perechi, până când toți cei 20 de dinți (10 pe maxilarul inferior și 10 pe maxilarul superior) cresc în totalitate. Erupția dentară durează, în general, până la vârsta de doi ani și jumătate - trei ani.
Care sunt simptomele erupției dentare la bebeluși?
Părinții ar trebui să cunoască primele simptome ale apariției dințișorilor, monitorizând constant starea copilului.
”De obicei, primul simptom în erupția dentară este durerea, urmată de o salivație destuld e abundentă. Copilul poate avea tulburări de somn, devine foarte agitat, se vârcolește pe parcursul nopții, poate să tresară. Deseori plânge fără niciun motiv, introduce foarte multe obiecte în guriță, inclusiv și mânuțele. Mai face copilul și niște mișcări involuntare de a-și trage obrazul sau de a-și trage urechea, inclusiv poate să penduleze cu capul sau să facă niște lovituri ușoare ale capului. Dacă apre febra, asociată cu diaree și deshidratare, deja nu putem să vorbim despre o erupție dentară.”, a mai adăugat medicul neurolog-pediatru Diana Coropceanu.
Pentru ameliorarea simptomelor neplăcute, medicul le recomandă părinților să facă masajul cavității bucale, să facă niște presări ușoare cu degetul pe gingiile copilului. De asemenea, pot fi achiziționate și jucăriile din silicon cu lichid în interior care pot fi puse la congelator. Specialista nu recomandă automedicația.
”Mama poate să cumpere din farmacie un gel gingival, dar nicidecum supozitoare, picături sau pastille.”, a mai precizat dr. Diana Coropceanu.