mamaplus

Dorina Agachi: ”Este normal și obligatoriu ca un copil care are febră să mănânce înghețată”

-
//
15.11.2021

Specialiștii au subliniat în repetate rânduri că febra în sine nu este o boală, ci doar un semn sau simptom al unei alte probleme de sănătate. Reieșind din această afirmație, părinții nu ar trebui să devină panicați atunci când copilul are febră, ci să ia în considerare faptul că febra este de fapt o stare sănătoasă, fiind o reacție de răspuns a luptei sistemului imun al copilului cu infecția, susține medicul pediatru Dorina Agachi.

Cât despre remediile recomandate în caz de febră, pe lângă cele tradiționale, să știți că mai puteți să-l răsfățați pe cel mic cu o înghețată. Contrar preconcepției că ar agrava simptomele, înghețata este recomandată copiilor peste 3 ani atunci când acuză simptome de febră sau roșu în gât.

”Este normal și obligatoriu ca un copil care are febră să mănânce înghețată pentru că asta este una dintre măsurile care i-ar putea scădea febra. Mai mult, atunci când are febră și eventual gât roșu sau îl doare gâtul, este una dintre măsurile care va calma această stare. Pentru că, știți voi, te-ai lovit – pune gheață, ai avut contact cu un lichid fierbinte – pune rece. Același lucru este valabil și pentru gât – când este fierbinte din cauza unui proces inflamator, pune înghețată și momentul de ameliorare și stare de bine se va resimți.”, afirmă medicul pediatru Dorina Agachi.

Mai mult decât atât, specialista afirmă că este absolut normal ca părinții să le facă micuților un duș răcoritor atunci când au febră.

”E normal să-i facem copilului un duș răcoritor de 37 grade Celsius atunci când are febră. Când termometrul indică acea cifră de peste 38,5 grade, organismul copilului tinde să evacueze această temperature înaltă și în momentul în care noi îl băgăm sub duș și punem contactul corpului pe toată suprafața cu temperature apei de 37 de grade, organismul tinde după legile fizice să arunce acea căldură/febră din interiorul corpului în exterior și asta este una dintre măsurile fizice recomandate și încurajate pentru scăderea febrei la copii”, a mai adăugat medicul pediatru.

Alte recomandări utile pentru scăderea febrei la copii

  • Împachetări: înfășoară copilul cu un prosop sau cearșaf umezit cu apă, care trebuie să fie ușor mai rece decât temperatura lui;
  • Șosete umede: încalță-l pe cel mic cu șosete umezite cu apă, însă niciodată oțet sau alcool medicinal;
  • Hidratare: dă-i copilului apă la temperatura camerei, ceaiuri fără cofeină și supe;
  • Îmbrăcăminte lejeră: straturile groase de haine îi vor agrava starea și mai mult, de aceea cel mic ar trebui să poarte haine cât mai lejere din materiale naturale, subțiri.