mamaplus

Cum detectăm afecțiunile oculare la copii. Recomandări de la medicul oftalmolog Mihaela Tifoi

-
//
19.02.2019

Pentru că celor mici le este complicat să identifice faptul că ar avea probleme cu vederea, părinții trebuie să-și ducă copilul de la o vârstă fragedă la un consult oftalmologic. Despre vizita la oftalmolog, semnele care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinți, cele mai comune afecțiuni, dar și cauzele acestora, vorbim cu medicul oftalmolog Mihaela Tifoi.

mamaplus

Care este vârsta potrivită pentru primul consult oftalmologic al copilului?

Primul consult oftalmologic trebuie să fie făcut până la 6 luni, dacă vorbim despre o naștere la termen. Dacă copilul a fost născut prematur, acesta ar trebui consultat imediat după naștere, mai ales dacă a necesitat ventilare artificială, deoarece există riscul dezvoltării retinopatiei de prematuritate.

Este necesară vizita la oftalmolog, chiar dacă nu există probleme?

Consultația la medicul oftalmolog este obligatorie. Vederea se formeză până la vârsta de 7 ani. Copilul nu poate spune dacă vede bine sau nu, de cele mai multe ori necesită spiritul de observație al adultului. De asemenea, tulburările de vedere nu sunt însoțite de durere. De regulă, tulburările de vedere trebuie corectate cât mai precoce, până la 7 ani, pentru a preveni riscului dezvoltării ambliopiei (ochiului leneș). Ambliopia netratată va duce la o vedere deficitară pe parcursul vieții. De aceea, există un program asigurat de stat care permite consultul oftalmologic la diferite vârste.

Care sunt semnele care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinți?

Părinții ar trebui să se alarmeze dacă:

  • Copilul nu fixează privirea, nu urmărește un obiect (fără zgomot)
  • Ochii au dimensiuni prea mari sau prea mici
  • Ochișorii nu sunt în ortoforie, adică nu ocupă aceeași poziție simetrică
  • Sunt prezente mișcări anormale ale ochiului, tremorul ochișorului.
  • Sunt prezente tulburări de transparență a structurilor ochiului
  • Pupila (pată neagră) are formă diferită, neregulată sau dimensiunile pupilelor între ochișori variază, au o altă culoare (surie, albă)
  • Copilul “mijește ochii” când privește un obiect îndepărtat, scrie prea înclinat la masa de lucru, privește televizorul foarte aproape sau privește într-o poziție anormală, cu capul plecat.
  • Copilul singur se plânge de scăderea vederii la un ochișor sau la ambii, vedere dublă, dureri de cap, devine agitat.
  • Sunt prezente semne inflamatorii ale ochișorilor: ochii roșii, pleoape inflamate, lăcrimare, fotofobie (dificultate de a privi la lumină), secreții anormale din ochișor, senzațiile de înțepături, nisip, corp străin ocular.
mamaplus

Care sunt cele mai comune afecțiuni oftalmologice la copii?

Cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice sunt tulburările de refracție (miopia, hipermetropia, astigmatismul). Datorită ritmului de viață accelerat, utilizării în exces a calculatorului, tabletei, telefonului mobil, precum și aflarea permanentă în spații închise, problema miopiei devine din ce în ce mai des întâlnită. Se presupune că în 2050 jumătate din populația lumii va suferi de miopie.

Ambliopia- vedere slăbită a unui ochi care pare a fi normal- este o altă afecțiune des întâlnită. Aceasta este rezultatul unor afecțiuni oftalmologice netratate la timp. Ambliopia este cel mai ușor de tratat în perioada preșcolară.

Strabismul- abaterea de la poziția corectă a ochiului. Ochișorul poate fi îndreptat spre nas, în exterior, în sus sau în jos. Dacă nu se intervine cu depistarea cauzei și înlăturarea ei, există riscul dezvoltării ambliopiei.

Alte afecțiuni ce țin de dezvoltarea precoce sunt: cataractă congenitală, glaucomul congenital, retinoblastomul (o tumoare malignă ce apare, de regulă, în primii 3 ani de viață. Se caracterizează prin pierderea vederii și pupilă albă), alte boli congenitale sau cu transmitere genetică.

Cum ne pregătim pentru o vizită cu copilul la oftalmolog?

Nu există o pregătire specială pentru consultul oftalmologic. Părinții trebuie să viziteze medicul de familie și medicii specialiști conform Carnetului de dezvoltare a copilului, iar odată cu apariția unor semne neclare, să solicite consultația specialistului.

Ce metode de prevenire a afecțiunilor oftalmologice există?

Desigur că prevenirea oricăror afecțiuni începe din perioada prenatală. Fiecare femeie însărcinată ar trebui să ducă un mod de viață sănătos și să aibă o alimentație echilibrată.

Părinții trebuie să fie atenți la modul de viață al copilului sau să respecte igiena vederii. Copiii nu trebuie închiși în casă, unde orizontul vederii este foarte restrâns. Ochii trebuie să aibă de privit și în distanțe mari (ochiul se odihnește când privește departe). Iluminarea suficientă a mesei de lucru a copilului, evitarea lucrului cu materii colorate seara ( broderii, pictură), utilizarea dozată a telefoanelor mobile, tabletelor, calculatorului (încercați să înlocuiți desenele animate de la telefonul mobil cu alte activități interactive) sunt principalele măsuri de prevenire a afecțiunilor oculare.

mamaplus

Sursa: Mamaplus.MD