Autismul este o tulburare de origine neurobiologică, ce afectează copiii până la vârstă de 3 ani, afectând practic toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil (cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină).
Conform statisticilor internaţionale, 1 din 68 de copii suferă de autism. Totuși, autismul nu este o boală, ci o tulburare de comportament. Drept urmare, diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sânge, analize ADN sau alte investigaţii clinice. Unicul mod prin care un medic psihiatru în pediatrie stabilește diagnosticul de autism este prin analizarea comportamentului copilului.
Într-un interviu oferit pentru CSÎD.ro, dr. Ioana Andreica, medic primar psihiatrie pediatrică, a vorbit despre autism și despre tratamentul și terapiile ce se aplică în cazul acestei tulburări.
Cum sunt definite tulburările din spectrul autist, unde este încadrată și afecțiunea numită popular autism?
Conform Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale al Asociației Americane de Psihiatrie, Tulburările din Spectrul Austist (TSA) sunt un grup de tulburări de neurodezvoltare care afectează 2 domenii principale ale dezvoltării: comunicarea socială și interesele restrânse, particulare, stereotipe.
Ce tip de terapii, tratamente sunt alese pentru pacienții cu autism?
Clinicianul recomandă intervenții comportamentale și educaționale vizând dezvoltarea abilităților lipsă, stimularea comunicării verbale sau prin pictograme, gesturi, etc. Coroborând informațiile obținute în urma evaluării copilului se elaborează un plan personalizat de intervenție la acel caz, ținând cont de gradul de afectare dar și de abilitățile pe care le are.
Ce sunt intervențiile comportamentale?
Intervențiile comportamentale se bazează pe principiile învățării de bază, folosind tehnicile ABA (Applied Behavioral Analysis), prin care sunt folosite sistematic strategii de modificare a comportamentului cu semnificație socială. ABA a fost validată prin studii ca având șanse de recuperare în TSA, dacă este folosită intensiv (până la 40 ore/săpt), de către persoane formate special în această tehnică și folosind intervenții individualizate.
Câți dintre copiii cu autism se recuperează?
Până la 50% dintre copiii cu tulburări din spectrul autist se recuperează după câțiva ani de intervenție ABA susținută, dacă terapia a început în primii 5 ani de viață.
Luând în considerație că în ultima perioadă tot mai mulți copii suferă de această tulburare de comportament, implicarea părinților este esenţială, pentru că ei sunt cei care trebuie să observe primii dacă apare ceva anormal în dezvoltarea celui mic.