În perioada celor 9 luni de sarcină, femeile trec printr-un amalgam de emoții, trăiri și nedumeriri. Pe de o parte, există sugestiile vecinelor, ale prietenelor sau ale femeilor mai în vârstă, iar pe de altă parte sunt medicii care tălmăcesc absolut altfel simptomele pe care le are femeia însărcinată. Medicul imagist-ecografist Liliana Fuior a identificat cele mai frecvente mituri, expresii și întrebări des întâlnite în rândul femeilor gravide, și le-a explicat în cele mai mici detalii.
"Mi-au zis că copilul este prea jos"
”Niciodată nu am înțeles ce se subînțelege sub această expresie. Fie că există risc de avort spontan sau naștere prematură (se mai zice risc de pierdere a sarcinii), fie că fătul este localizat prea jos în bazinul mic?”, afirmă specialista.
Dacă este să vorbim despre riscul de avort spontan sau naștere prematură, unul din cele mai sigure și veridice criterii este lungimea colului uterin, care în normă trebuie să depășească valoarea de 25 mm (în sarcină multiplă 30 mm). Acest criteriu are o însemnătate majoră până la termenul de 24 săptămâni de sarcină, după care valoarea lui diminuiază și rămâne la discreția medicului ginecolog a fi sau a nu fi interpretată scurtarea colului uterin ca risc de naștere prematură.
"Am placenta joasă"
Dr. Liliana Fuior susține că această frază este rostită deseori de paciente ca o sentință, fiind fără sorți de izbândă.
Conform ultimelor date din literatura internațională, până la termenul de 16 săptămâni nu se recomandă să fie specificat la ce distanță de la orificiul intern al colului uterin este localizată placenta, și doar după acest termen, când se constată o distanță mai mică de 20 mm dintre polul inferior placentar și orificiul intern, poate fi interpretată placenta ca fiind jos înserată.
Din fericire, placenta are capacitatea de a migra, astfel doar o mică parte din cele diagnosticate la termen mic de sarcină ca fiind jos înserate, ajung la termen matur de sarcină cu aceeași localizare joasă. Procesul de migrare a placentei se recomandă de a fi monitorizat ecografic nu mai des decât o dată la 4 săptămâni.
”Mi s-a diagnosticat sindromul mingii de golf" sau "Mi s-a găsit la inima copilului focar (focus) hipercecogen"
”Sinonime. Denumirea impresionează. Uneori întâlnesc descrieri ecografice unde acest semn este interpretat chiar fiind o malformație cardiacă!”, susține medicul imagist-ecografist.
Conform datelor din literatură acest semn reprezintă un marker pentru aberație cromozomială doar atunci, când este asociat cu alți markeri similari. De unul singur – nu are nici o importanță diagnostică. Odată cu avansarea sarcinii, acest semn, care de fapt reprezintă un mușchi mai îngroșat din cavitatea inimii, dispare, omogenizându-se pe fonul întregii inimi.
"Mi s-a spus că am 6 săptămâni de sarcină, dar soțul a fost plecat și s-a întors acasă doar 4 săptămâni în urmă”
”Stimate doamne, nu vă agitați, nimeni nu vă învinuiește că v-ați înșelat soțul. Cum am mai scris în publicațiile precedente, termenul de sarcină, pe tot globul pământesc, nu se calculează din momentul fecundării, care se produce cel mai frecvent la interval de 14 zile din momentul începerii menstruației, adică atunci când are loc ovulația, dar din prima zi a ultimei menstruații. De aici și apar aceste 2 săptămâni inexplicabile.”, explică specialista.
"Copilul mai mare mi-a adus viroză de la grădiniță și aș vrea să văd dacă cu sarcina e totul bine"
Pentru ca agentul patogen să ajungă la copilul din burtă (în continuare se va numi "făt") trebuie să treacă ceva timp, uneori și până la 6 săptămâni din momentul îmbolnăvirii și până la apariția semnelor ecografice de infecție la făt. Și nu oricare infecție va afecta fătul, pentru că mai există sistemul imun al pacientei, care se va conecta imediat în ajutor, cât și placenta, care va depune tot efortul ca să nu permită trecerea infecției prin așa numită "barieră feto-placentară".
”Nu vă grăbiți la primul contact cu copilul bolnav sau la primul strănut al Dumneavoastă să fugiți la ecografie. Urmați recomandările medicului terapeut sau ginecologului și la 1-2 săptămâni după finisarea tratamentului efectuați o ecografie.”, susține dr. Liliana Fuior.
"Mi s-a depistat infecție intrauterină, primesc tratament și vreau să văd dacă este mai bine cu fătul"
Ecografia nu poate vedea modificările la nivel celular, deacea, ca la examenul ultrasonor să se poată da o apreciere obiectivă a evoluției stării intrauterine a fătului, adică să se constate modificările ce pot fi văzute cu ochiul liber, este nevoie de timp. De obicei, se recomandă verificarea efectului tratamentului la 2 săptămâni după încheierea lui.
"La ecografia precedentă mi s-a spus că am ape murdare"
Din păcate, sau din fericire, ecografia nu este atotputernică și atotvăzătoare, mai spune specialista. La examenul ultrasonor nu pot fi apreciate culoarea, gustul, mirosul, conținutul și densitatea apelor, ci doar cantitatea lor, care va fi sporită (polihidramnios), normală sau redusă (oligoamnios). Noțiune de "ape murdare" în ecografie nu există.
Mi s-a spus că fătul e "lunguț"
În cadrul examenului ecografic în sarcină nu poate fi apreciată lungimea fătului, ci doar masa probabilă a lui care este calculată de ecograf în baza măsurărilor pe care le efectuiază doctorul, și anume a circumferinței capului, diametrului biparietal, circumferinței abdomenului și lungimii femurului.