Alexandru Mereuţă "Totul despre paternitate și sănătatea bărbaților pe site-ul mamaplus.md"

Alexandru Mereuţă "Totul despre paternitate și sănătatea bărbaților pe site-ul mamaplus.md"

-
//
03.06.2014

Bucurie, satisfacţie - aceasta e ceea ce simte un bărbat, devenind tată. El este gata să facă totul pentru a face viața micuţului său fericită, veselă și ca el să se simtă protejat. Chiar dacă încă nu are suficientă experiență, cel mai important -  dorința sinceră de a reuși. Are multe de învățat, multe de reuşit. Taţii ideali nu se nasc, ei devin. Viața se va schimba, ea nu va mai fi atît de calmă. Trebuie să îngrijim de copil, să-l educăm, să-i transmitem cele mai bune trăsături și obiceiuri. Recompensa pentru efortul depus va fi comunicarea directă, sinceră cu copilul. Din primele zile ale copilului, părinții trebuie să devină aliații săi în cunoașterea lumii. Copilul trebuie să creadă că tatăl știe totul. Dar, uneori, chiar și taţii încrezuţi în sine au nevoie de sfaturi și ajutor, iar în acest caz va primi ajutor de la unul din specialiștii cei mai buni din țara noastră în domeniul urologo- andrologiei, medicul sexolog - Alexandru Mereuţă, care a fost de acord să coopereze cu site-ul nostru. Articolele sale pot fi găsite în rubrica " Sunt tată".

Alexandru Mereuţă "Totul despre paternitate și sănătatea bărbaților pe site-ul mamaplus.md"

După cum știți – pe un loc gol nu apar idei. Reflecțiile mele pe tema paternității, în sensul științific al cuvântului, au început în urmă cu un pic mai mult de doi ani, după publicarea unei noi cărți a profesorului Igor Con "Bărbatul într-o lume schimbătoare". Apropo, pot să spun că eu sunt legat de profesorul Con prin relații personale. În ultimii zece ani, celebrul om de știință a lucrat intens la un mare proiect despre bărbați și rolul lor în lumea modernă. Igor Semenovich a dedicat o mare parte a operei sale interdisciplinare analizei detaliate a temei paternităţii. E bine cunoscut faptul că anume paternitatea și identitatea sexului masculin- principalul rol. Dar lumea și bărbații se schimbă.

Alexandru Mereuţă "Totul despre paternitate și sănătatea bărbaților pe site-ul mamaplus.md" Ce se întâmplă?

La oamenii moderni s-a diminuat vădit motivaţia pentru căsnicie (numărul burlacilor este în continuă creștere), la fel și naşterea copiilor. Căsătoria de multe e ori este un fel de concubinaj și astfel de relaţii sunt de obicei de scurtă durată. Prea mulți europeni (80 %) sunt de acord ca adulţii fără copii pot avea o viață mai saturată și luminoasă, chiar dacă aceasta nu înseamnă că ei renunță la posibilitatea de a avea copii.

Un indicator simbolic este " forţa masculină", care de mult timp nu mai atrage atenţia la numărul copiilor născuți, ci la însăși activitatea sexuală. Astăzi, o femeie educată sexual se poate decide la nașterea unui copil și fără a anunţa partenerul, ceea ce ridică o serie de probleme şi complexe morale și juridice, legate de stabilirea paternității. Se pare că copii nu e neapărat să ai, să-i menții și să-i educi e dificil, și în plus, ei pot fi străini.

Alexandru Mereuţă "Totul despre paternitate și sănătatea bărbaților pe site-ul mamaplus.md" Sincer, perspectiva nu aduce fericire...

Da, cu toate că cele mai multe familii au copii, există o altă realitate: creşte numărul copiilor fără tată, taţii deseori lipsesc, contactul taţilor cu copii, spre deosebire  de cel al mamelor este minor şi limitat, părinții din punct de vedere educațional sunt incompetenți, dezinteresați și neputincioşi de a efectua funcții de educaţie. După studierea acestui material interesant, am avut un sentiment puternic că, în Republica Moldova, și tendințele și problemele, probabil, sunt la fel ca și în multe țări din Europa și America de Nord, dar, în același timp: în acest sens lucrează un număr mare de oameni de știință (sociologi, psihologi, profesori și experți în domeniul familisticii - relațiilor de familie). Și totul e mult mai conceptualizat și elaborat, atât în ​​aspectele științifice și aplicate, cît şi în cele practice.

Întâlnirirea cu psihologii locali, m-a convins că influența și contribuția atît pedagogică cît și psihologică la educația copiilor de către taţi nu este luată în serios. Acest lucru nu se referă la funcția biologică a părintelui, adică la abilitatea de a concepe un copil, cu toate că problemele în acest domeniu nu sunt mai puține (din păcate bărbați infertili deveni mai mulţi și mai mulţi). Eu vorbesc despre altceva, despre importanța influenței tatălui asupra copiilor săi: cât de mult timp le consacră, cum îi educă, ce conținut psihologic investesc, dificultățile și problemele cu care se confruntă.

Alexandru Mereuţă "Totul despre paternitate și sănătatea bărbaților pe site-ul mamaplus.md" Dar cum stau lucrurile în țara noastră?

Sunt sigur că situația din Republica Moldova nu este mai bună. Mulţi bărbaţi sunt forțați să trăiască și să muncească în străinătate, departe de familie și copii. Despre ce fel de contribuții paterne ar putea fi vorba, cu excepția celor că lunar familia primeşte o anumită sumă de bani? Cât de mulți taţi educă copii de unul singur (care şi cum pot), cît de mulţi taţi nu locuiesc cu familiile lor și nu au relații normale cu copiii? Lista poate continua: părinții adoptivi (vitregi), educand copiii non- nativi, părinți minori, etc. Oare toate acestea - nu sunt o problemă?

Alexandru Mereuţă "Totul despre paternitate și sănătatea bărbaților pe site-ul mamaplus.md" Despre ce veţi scrie în rubrica “Sunt Tată” ? Ce probleme și provocări veţi discuta?

Am de gând să creez o platformă de informare pentru bărbaţii, care doresc să-şi dezvăluie mai pe larg  potențialul de părinte respunsabil pentru a deveni un participant activ şi fără sfîrşit în procesul de educare a copiilor săi. Aș dori ca aceste informații obținute, să se transforme în cunoștințe, ca bărbaţii să înceapă un dialog activ, continuu și sincer despre toate, care într-un fel sau altul îi priveşte ca părinte.

De asemenea, vom vorbi despre sănătatea bărbaţilor. Voi încerca să evidențiz cele mai importante probleme în ceea ce privește bolile sexului masculin, dezvoltarea acestora, acordând o atenție deosebită la prevenirea acestor boli. Vom atinge o varietate de subiecte: genetica și impactul acesteia asupra sănătății, stilul de viață sănătos, ghidul, alimentaţia sănătoasă, regimul alimentar, medicamentele, experiență de aplicare - toate aceste informații vor fi reflectate în editorialele mele.

Alexandru Mereuţă "Totul despre paternitate și sănătatea bărbaților pe site-ul mamaplus.md" Viitorii dvs cititori - aceaştea vor fi doar tații sau şi mamele, care de asemenea îşi pot găsi acolo loc?

Este loc pentru toată lumea. Oamenii sunt întotdeauna acolo unde sunt interesaţi.

Sunt sigur că multe din materialele de pe site poartă caracter informațional și educațional și de multe ori de recomandare, care ar putea fi util, de asemenea şi mamelor - aceasta le va ajuta să înțeleagă mai bine atît copiii lor, cît și bărbații, și nu doar de a înțelege, ci, de asemenea, de a-i ajuta să învețe și să descopere diferite ipostaze de paternitate: rolul profesorului, prietenului său și mentorului copiilor săi (și nu doar proprii).

Vreau să transmit cititorilor mamaplus.md una dintre principalele concluzii ale psihologiei moderne de dezvoltare: rolul de părinte matern și patern nu este o alternativă, ci mai degrabă completează și armonizează educația.

Care sunt urările dumneavoastră pentru taţi?

Tătici! Petreceţi mai mult timp cu copiii dvs, învățaţi să-i înțelegeţi mai bine, să-i ascultați, să învățaţi de la ei. Credeţi că copiii sunt prea plictisitori? Copiii - cel mai bun antidepresiv! Nu abandonaţi copiii, nu-i lăsaţi singuri și atunci dragostea și atenția se va întorce întreit!