Dacă în străinătate, fotografia la naștere este un lucru absolut obișnuit, la noi această practică nu este prea întâlnită. Motive sunt multe: unele mămici sunt de părere că aducerea pe lume a unui copil este un proces intim, altora le este frică că vor arăta caraghios sau că nu li se va păstra confidețialitatea. De fapt, avem doar de câștigat dacă imortalizăm sentimentele magice trăite în timpul travaliului și al nașterii, iar despre asta ne va vorbi Olga Lopatsky.

mamaplus

Cum ți-a venit ideea să realizezi poze la naștere?

Nu a fost doar o idee. De fapt, fotografia la naștere a fost cauza pentru care am început să studiez fotografia. Provenind dintr-o familie de medici, am fost mereu cu gândul la mămicile în devenire, doream să asist la miracolul nașterii unei noi vieți. Trecând și eu prin prima naștere, la care nu am făcut nicio poză, am înțeles că următoarea trebuie obligatoriu înregistrată și păstrată amintirea acestor clipe irepetabile. Deci, la a doua naștere soțul a fost cel care a făcut poze și a înregistrat secvențe video cu telefonul. Însă, calitatea lăsa de dorit… Atunci am decis sigur că asta voi face: voi oferi mămicilor posibilitatea de a imortaliza clipele cele mai importante din viață -nașterea unui copilaș.

Descrie-ne prima ta experiență în sala de nașteri…

A fost frumoasă! Emoționantă, mai cu seamă că a fost naștere prin cezariană planificată. Aveam emoții nebune și îmi era frică să nu reușesc, frică să pierd din vizor acel moment important, frică că nu voi face față așteptărilor lăuzei, dar și așteptărilor proprii...

Însă, optimismul tinerii mămici, care a acceptat oferta mea, starea ei de un calm absolut, îmi dădea siguranță în propriile puteri. Și pe această cale vreau să-i mulțumesc Tatianei, primul meu ”model”, pentru faptul că fără a mă cunoaște personal, fără a avea idee de viziunea mea asupra fotografiei la naștere, a acceptat din start oferta, a avut încredere deplină în mine și practic nu a pus nicio întrebare. Simplu, a avut încredere. Eu sper că nu am dezamăgit.

mamaplus

Câte nașteri ai fotografiat până acum?

Nu atât de multe câte aș dori.

Este un domeniu al fotografiei care până acum nu a fost prezent în ofertele foto a Moldovei, deși peste hotare, asistarea fotografului la naștere este o practică absolut firească. Dar deja am câteva ședințe bronate pentru nașterile din vară 2019. Bucură faptul că oamenii devin tot mai deschiși pentru asemenea ședințe.

De ce este important să imortalizăm momentul nașterii?

Noi facem o mulțime de poze pe parcursul anilor și sărbătorim ziua de naștere a copilului la 1 an, 2, 5, 10… Este indubitabil frumos. Dar, cel mai important moment din viață -însăși evenimentul nașterii celei mai dragi ființe, rămâne doar în memorie, în inimă și cu anii această amintire devine tot mai pală…

Ceva timp în urmă am întrebat mama despre cum a decurs nașterea mea, ce ține minte, ce trăiri a avut… Și, nu a știut ce sa-mi spună. Nu mai ține minte detaliile, ce emoții o copleșeau, nu ține minte medicul care a asistat la naștere, nu ține minte primele clipe din viața mea, prima atingere, prima atașare la piept, primul sărut… Aceste clipe sunt atât de speciale, sunt unice și irepetabile. Eu vreau să ofer mămicilor posibilitatea ca peste ani să privească pozele din cea mai importantă zi din viața lor și să-și amintească emoțiile de euforie, fericire supremă când pentru prima dată și-au strâns puiul la piept.  

mamaplus

Cât de deschiși sunt moldovenii să facă astfel de poze?

Este adevărat că acest gen de fotografie nu este acceptat de toți. Și aici sunt mai multe aspecte.

Primul moment ar fi faptul că nașterea este un proces foarte intim, când lăuza și viitoarea mămică cu greu acceptă prezența în sală a unei persoane apropriate (soțul, rudă), dar mai ales prezența fotografului. Citind părerile mămicilor, îmi dau seama că de multe ori fotografia la naștere este înțeleasă greșit. Oamenii o percep ca fotografierea procesului fiziologic al nașterii în toate detaliile. Nu este așa! Cel puțin nu este cazul fotografiei mele. Eu nu fotografiez nașterea prin prisma actului medical sau al procesului fiziologic, ci prin prisma emoțiilor și sentimentelor trăite de mămică sau cuplu (dacă, eventual, soțul sau altă rudă asistă la naștere). Anume pozele din travaliu sunt extrem de emoționante și cred eu, vor fi apreciate mult acum și peste ani. Ca exemplu, la nașterile în parteneriat cu soțul, femeia este concentrată la procesul de naștere și nu vede emoțiile pe care le trăiește și soțul. Dar ele sunt, și sunt atât de puternice, frumoase…Eu le fac văzute.

Un alt aspect pentru care mămicile ezită să facă fotografii la naștere este confidențialitatea fotografiilor. Nașterea este un proces care, de regulă, se vrea a fi trăit în familie și doar cu cei apropiați. Bineînțeles eu respect decizia mamei de a nu publica pozele făcute și garantez confidențialitate. Dar, sunt extrem de recunoscătoare acelor mămici care îmi permit publicarea pozelor. Doar așa alte mămici pot afla despre posibilitatea de a solicita un fotograf la naștere, dar și văd stilul meu în fotografie și cum văd eu nașterea.

Apropo, aici chiar aș vrea să mă opresc mai mult. În societatea noastră nașterea se percepe doar ca un proces dureros, inevitabil pentru a ține în brațe acel ghemotoc scump. Eu îmi propun să schimb această concepție. Vreau să arăt că nașterea nu este doar dureroasă, dar și extrem de frumoasă, care poate fi trăită și plăcut, și cu memorii scumpe sufletului.  

Și încă un moment pentru care doamnele încă ezită să facă poze la naștere este sigur frica de ”dar cum voi arăta eu în poză, nemachiată, obosită, în travaliu și cu dureri?”.  Scumpelor, femeia este cea mai frumoasă anume în momentul când dă naștere unui nou suflet! Nimic nu se compară cu această frumusețe naturală, senină și un chip ce radiază de fericire! Iar eu voi încerca să exprim la maxim această frumusețe în poze.

Administrația maternităților din Chișinău, medicii, permit realizarea pozelor la naștere?

Sunt maternități care încă ezită, dar sunt și maternități deschise pentru astfel de ședințe. Și aici îmi propun să schimb spre mai bine imaginea spitalelor noastre. Vreau să arăt că ele sunt ”pacient friendly” și deschise pacienților.

Cât ține de medici, sunt foarte bravo. La ședințele mele am întâlnit medici și asistente absolut deschiși, binevoitori. Inițial sunt uimiți de dorința de a fotografia, dar apoi manifestă interes, glumesc, zâmbesc și astfel atmosfera de la naștere devine mai lejeră, mai prietenoasă, mai frumoasă.

mamaplus

Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru o ședință foto la naștere?

Prețul serviciului începe de la 150 de euro și variază în funcție de câteva aspecte pe care le discut individual cu viitoarea mămică.

Cum facem rezervarea? Ești dispusă să vii și la o naștere care se desfășoară la 2 noaptea?

Rezervarea se face din timp, preferabil minim cu 1,5-2 luni înainte de ziua presupusă de naștere. Cât ține de timp- sigur. Aceasta este responsabilitatea pe care mi-o asum, să vin la naștere la fel cum vine medicul, fie nașterea începe la 7 dimineața, 2 noaptea, în zile de sărbătoare sau weekend.

Sursa: Mamaplus.MD