În concediul de maternitate, multe femei își redescoperă pasiunile. Este și cazul Alinei Chironda, mămică a 3 copii minunați, care o inspiră zi de zi să creeze adevărate capodopere. Meșterița brodează cu mărgele lucrări de-a dreptul spectaculoase, care ajung în casele moldovenilor din toată lumea. Creațiile sale, care sunt apreciate de toți cei care au ocazia să le vadă, sunt dovada clară că talentul îi curge prin vene.

mamaplus

De cât timp eşti pasionată de broderie şi cum ţi-ai descoperit acest talent?

Am ales broderia încă de mică, de când am ţinut pentru prima oară acul în mână, pentru că este un meșteșug frumos, care implică concentrare, dar și datorită  procedeelor tehnice ale broderiei şi a motivelor ornamentale, care în mare parte prezintă anumite mesaje.

De unde ai învăţat această îndeletnicire?

Totul a început din fragedă copilărie, când încercam să fac haine pentru păpuşile mele, apoi prin clasele primare, când se desfăşurau orele de educaţie tehnologică, iar mie îmi plăcea să încerc diferite tehnici de a coase. Ţin minte și astăzi cum pictam pe material diferite desene, personaje sau decupam de pe hainele cu desene interesante, cum ar fi Mickey Mouse, floricele, prinţese etc. Apoi, conturam și coseam marginile astfel încât să iasăca un sac, pentru a-l umple cu vată medicinală. Vă întrebaţi ce legătură are aceasta cu broderia? Acestă îndeletnicire a condus în cele din urmă la faptul că am îndrăgit aţa şi acul. Mai târziu, prin clasa a 5-a, mi-am  descoperit pasiunea pentru broderia în cruciuliţă. Participam la diverse expoziţii în cadrul şcolii şi mă gândeam că va veni o zi în care voi avea şi expoziția mea personală, ca peste ani să ajung să-mi realizez visul. Mai târziu, mi-am continuat studiile și am făcut o pauză.

Nu neg faptul că este şi influenţa sistemului ereditar de transmitere a valorilor și a tradițiilor lăsate de străbuni, dragostea pentru broderie am  moştenit-o de la bunica, pe care nu am cunoscut-o, dar am avut posibilitatea să-i văd zestrea extraordinară. Bunica țesea, broda, croșeta pentru toţi cei 8 copii, avea fețe de pernă, fețe de masă, covoare, păritare, prosoape etc.

În anul 2016, fiind în concediu de maternitate cu primul copil, am început din nou să brodez şi anume am dus până la capăt lucrările care erau începute,dar nefinalizate. După naștere, am descoperit pe internet un tutorial în care se explica tehnica broderiei cu mărgele şi am decis să încerc şi eu. Primele încercări erau pe nişte lucrări simple. Prima lucrare pe care am realizat-o şi am fost încântată de rezultatul final a fost o iconiţă pentru naşii noştri de cununie.

Câte lucrări ai reuşit să realizezi până acum?  

În 4-5 ani, am realizat peste 250 de lucrări doar în mărgele de nisip –biser. În același timp, am grijă de cei 3 copii, am grijă de gospodărie și îmi continui studiile. La moment, colecţia mea personală este formată din 65 de lucrări, pe care le reprezint la diferite expoziţii din cadrul festivalurilor și a evenimentelor culturale.

Pe celelalte lucrări le dăruiesc sau le realizez la comandă, atât pentru clienții din țară, cât și pentru cei de peste hotare.

mamaplus

Cât timp îţi ia realizarea unei lucrări?

Totul depinde de complexitatea lucrării şi dimensiunile ei, variază de la 3 zile până la 3 luni. Sunt o persoană foarte organizată și încerc să privesc lucrurile real, astfel când planific sau estimez timpul necesar, o fac cu rezervă de 3-5 zile. Dacă doriți o lucrare creată de mine, comanda se face cu cel puțin o lună înainte.  

Cum reuseşti să te împarţi între maternitate şi acest hobby?

Încerc din răsputeri să fiu o persoană foarte organizată, pentru a nu răpi din timpul și atenția copiilor mei, oricum ei rămân prioritatea nr.1. Încerc din răsputeri să le ofer educația necesară, ca să nu dau vina pe  grădiniță sau școală. Mă trezesc la ora 05:30-06:00 și până la 08:00-08:30 reușesc să pregătesc și micul dejun, dar și să brodez. În timpul zilei, când copiii fac amiaza, am din nou 2 ore la dispoziție pentru a broda. Seara, după ce facem activități și ei privesc desene animate, la fel îmi rezervez timp pentru brodat. Pentru a le reuși pe toate, este important să fie dozat eficient și corect timpul.

Care e lucrarea de care ești cea mai mândră?

Țin la fiecare broderie în partea, pentru că este realizată cu dragoste și dedicație, are o energie aparte și acest lucru se resimte în toate lucrările. La această concluzie au ajuns și clienții mei, care îmi scriu periodic și își împărtășesc trăirile, emoțiile pe care le simt având o lucrare mai deosebită, bucuria lor se dublează atunci când lucrările sunt apreciate și de oaspeții care le pășesc pragul casei.

În ce ţări au ajuns până acum lucrările tale?

Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Israel, Olanda, Belgia, am și lucrări care au trecut oceanul, ajungând la nişte concetăţeni de-ai noştri stabiliţi în Canada.

Broderia este doar un hobby sau planifici să o transformi într-o mică afacere?

Acest hobby este mai mult pentru suflet, recunosc că nu am un venit stabil din această pasiune. Comenzile nu sunt în permanență, așa că nu îți poți permite prea multe.

Cum pot face rost de o lucrare realizată de tine potenţialii clienţi?

Potenţialii clienţii mă găsesc fie pe rețelele de socializare, fie prin recomandări sau de la expoziţii. Primii clienți au venit în urma expozițiilor organizate cu diferite ocazii. Alți clienți urmăresc pagina oficială Embroidery by Alina Chironda, unde postez periodic lucrările pe care le realizez. Și pentru că frumosul este molipsitor, se găsesc și persoane care apreciază și valorifică corect lucrurile manuale. Cred că trebuie să vorbim în primul rând despre educația pentru frumos și pentru lucrările hand-made și aici mă refer la diaspora moldovenească, care fiind stabilită peste hotare, și-a schimbat viziunea asupra multor aspecte, printre care gustul estetic și aprecierea artei la justa valoare.

mamaplus