De gripă se pot îmbolnăvi persoane de orice vârstă și în orice perioadă a anului. Cu toate acestea, punctul culminant al bolii este atins în perioada de toamnă-iarnă, atunci când oamenii petrec mai mult timp în încăperi închise, neaerisite, iar organismul este slăbit din cauza lipsei de vitamine și este supus unor schimbări bruște de temperatură. Deseori îmbolnăvirile de gripă se transformă în epidemie. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinarea împotriva gripei ca unica metode efectivă de protecție împotriva acestei infecții a copiilor și posibilitate de formare a imunității colective. OMS a determinat grupurile de persoane cărora vaccinarea le este indicată, cu acordul lor. Ce este gripa? Să ne vaccinăm sau nu? Cum funcționează vaccinul? De ce vaccinul nu a prevenit îmbolnăvirea? La aceste întrebări ne-a răspuns medicul pediatru hematolog Irina Roșcovan.
Care persoane sunt cele mai vulnerabile la virusurile de gripă?
Copii devin deosebit de vulnerabili la virusul gripal după șase luni de viață, deoarece către această vârstă la copii se observă o scădere a numărului de anticorpi materni, transmiși intrauterin, și se reduce aportul lor prin laptele matern – alimentația micuțului se diversifică, iar frecvența alăptării la sân scade. Agenții cauzatori ai acestei boli sunt virusurile de trei tipuri: A, B, C. Virusurile gripale au capacitatea de a se modifica foarte repede, deoarece circulă permanent printre oameni și fac schimb de material genetic. Multitudinea de contacte și dezvoltarea transportului în lumea modernă contribuie la răspândirea foarte rapidă a acestor virusuri în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Epidemii severe de gripă de tip A au loc la fiecare 10-40 de ani, iar unele mai puțin grave se repetă la fiecare 2-3 ani. Focare majore de gripă de tip B apar la fiecare 4-7 ani. Gripa de tip C se răspândește constant pe parcursul întregului an, cauzând epidemii destul de rar.
Cum se manifestă virusul gripal?
Virusul se transmite de la om la om pe cale aeriană, prin aerosoli. Este posibilă și infectarea prin intermediul jucăriilor, veselei și altor obiecte ale persoanelor bolnave.
În decursul a câteva zile, iar uneori și ore, virusul, înmulțindu-se în organism, provoacă primele semne de îmbolnăvirii – stare de rău, frisoane, dureri în articulații, dureri de mușchi. Apoi temperatura crește rapid până la 39-40 °C.
Unii copii, pe fundalul febrei înalte, pot prezenta convulsii, amețeli, dureri de cap, apare tusea, durerile în gât, apoi eliminările apoase, ulterior purulente din nas.
De ce gripa este periculoasă?
Virusul gripal suprimă reacțiile imune ale organismului, de aceea capacitatea copilului de a rezista bolilor se reduce foarte mult. Este cunoscut faptul că în timpul epidemiilor de gripă incidența infecțiilor bacteriene ale căilor respiratorii crește brusc. În plus, gripa acutizează și agravează evoluția bolilor cronice (dacă acestea există). Uneori, bolile cronice ale copilului cresc probabilitatea ca gripa să decurgă într-o formă severă și să apară complicații, care sunt cauza principală a mortalității ridicate.
Complicațiile gripei: pneumonia – inflamația plămânilor, otita – inflamația urechii medii, care trece uneori în meningită – inflamația meningelui (membranele creierului), cu afectarea sistemului cardiovascular și a sistemului nervos central.
Cine ar trebui să se vaccineze împotriva gripei?
Vaccinul este indicat tuturor și se efectuează la dorința pacientului. De asemenea, există câteva grupe de risc, pentru care vaccinarea este obligatorie. Vorbim aici de:
- copiii și adulții care se îmbolnăvesc des;
- persoanele cu boli cronice ale căilor respiratorii;
- persoanele care suferă de boli sau malformații ale sistemului nervos central;
- persoanele cu boli renale;
- persoanele cu boli ale sângelui;
- persoanele care suferă de boli endocrine, așa ca diabetul zaharat;
- persoanele cu stări imunodeficitare;
- copii cărora li se administrează preparate care suprimă sistemul imunitar;
- precum și micuții care frecventează instituțiile pentru copii.
Din această cauză, copiii din grupele cu risc înalt de complicații ale gripei trebuie să facă vaccinul în primul rând. Chiar dacă vaccinul nu îi va proteja împotriva gripei, aceasta nu va prezenta complicații.
Ce reprezintă vaccinul împotriva gripei?
Pentru profilaxia specifică a gripei se utilizează vaccinuri inactivate, în componența cărora nu intră virusuri vii, precum și vaccinuri vii atenuate, care conțin virusuri slăbite, neinfecțioase. În prezent se lucrează intens asupra unei generații noi de vaccinuri vii. Vaccinurile antigripale din ziua de azi se deosebesc semnificativ de cele utilizate în trecut. Ele nu au efecte secundare, doar dacă copilul nu este alergic la proteina de pasăre. Actualmente există peste zece tipuri de vaccinuri antigripale. Virusurile pentru pregătirea vaccinurilor sunt crescute pe embrioni de pasăre, de aceea copiii cu alergie la proteina de pasăre trebuie să renunțe la vaccin.
Cum funcționează vaccinul?
În organism se inoculează, de fapt, un virus inactivat, care determină producerea anticorpilor de diferite tipuri, ceea ce permite crearea unei protecții împotriva gripei. Având în vedere că virusurile de gripă au structuri asemănătoare cu virusurile care provoacă infecțiile respiratorii acute, anticorpii antigripali produși după vaccinare protejează organismul și împotriva acestora. La două luni de la vaccinare, în organism se acumulează anticorpi antigripali și el devine imun la boală. Proteinele de protecție recunosc virusul și îl distrug. Componenta imunitară a organismului în lupta cu gripa se păstrează până la 6 luni.
În ce cazuri vaccinarea este contraindicată?
Contraindicațiile principale sunt intoleranța la componenții preparatului: proteinele din ouăle de pasăre și conservanții speciali conținuți în unele preparate.
Este interzisă vaccinarea în timpul bolilor acute și al acutizării afecțiunilor cronice. La 3-4 săptămâni de la însănătoșire și atenuarea manifestărilor bolii cronice, se poate efectua vaccinarea.
Nu se recomandă vaccinarea antigripală și în cazul în care, la inocularea precedentă, persoana a dezvoltat anumite complicații postvaccinale.
Când trebuie făcut vaccinul?
Perioada optimă de vaccinare este septembrie-octombrie. Vaccinul se administrează din timp, înainte de începutul sezonului de epidemii din perioada de iarnă. În schimb, până în decembrie sistemul imunitar reușește să producă o cantitate suficientă de anticorpi.
Se permite vaccinarea după ce micuții împlinesc jumătate de an. Inocularea se efectuează prin injecție intramusculară.
Interviu pregătit de Cristina Scripnic