„Stai drept!” – îndemnul pe care l-am auzit, cel mai probabil, toată copilăria. Nu este deloc un sfat depășit ci, mai degrabă, valabil și util în cazul copiilor secolului XXI.
Scolioza, una dintre cele mai frecvente boli în rândul copiilor și adolescenților. E vinovat oare ghiozdanul prea greu, poziția incorectă în bancă, la calculator? Cum ne putem ajuta picii ne spune Angela Godoroja, medic-fizioterapeut.
„Scolioza este deviația coloanei vertebrale în plan frontal, care constă fie dintr-o simplă înclinare laterală, ori dintr-o curbură parțială sau totală, fie dintr-un sistem de 2 sau mai multe curburi de sens opus.”
! Curburile coloanei vertebrale mai mici de 10 grade sunt considerate deviații normale ale coloanei. Scolioza este atunci când deviația coloanei este mai mare de 10 grade. De obicei, coloana vertebrală se curbează în foma literei S sau C.
Copilul cu scolioză:
- un umăr poate părea mai înalt decât celălalt
- un șold poate părea mai înalt decât celălalt
- capul copilului nu este centrat pe corpul său
- un omoplat poate fi mai proeminent decât celălalt
- coastele sunt mai ridicate pe o parte când copilul se apleacă în față din talie
- linia taliei poate fi mai plată pe o parte.
În 80% din cazuri, cauza apariției scoliozei nu este cunoscută. Aceasta este numită scolioza idiopatică. Apare, de obicei, în copilărie sau adolescență și este asociată factorilor genetici, adesea fiind o afecțiune familiară.
Cu toate acestea, cauzele afecțiunii la copii pot fi:
- poziţia necorespunzătoare în bancă, la calculator
- ducerea unei genţi grele pe un singur umăr timp îndelungat
- statica corporală vicioasă
! Afecțiunea dată poate apărea la vârsta de 7-8 ani, între 11-13 ani la fete şi între 13-15 ani la băieţi.
Sunt două tipuri de scolioză:
✔ Scolioza nestructurată. Implică curburi ale coloanei, fără rotație și este reversibilă.
✔ Scolioza structurată. Implică curburi ale coloanei cu rotație și este ireversibilă fiind, de obicei, cauzată de factori necunoscuți (idiopatici), boli sau alte condiții.
Cum poate fi depistată scolioza?
- prin examinarea fizică sistematică, în special în şcoala primară sau secundară (între 11-13 ani la fete şi între 13-15 ani la băieţi)
- prin somatoscopie
Important! Dacă există scolioză, se efectuează radiografia!
Radiografiile pun în evidenţă atât gradul şi severitatea scoliozei, cât şi apariţiile unor alte deformări ale coloanei: cifoza sau lordoza
Tratamentul scoliozei
Tratamentul depinde de stadii. Scolioza de gradul I, II se tratează conservativ, iar scolioza de gradul III,IV – chirurgical.
Tratamentul scoliozei de gradul I constă în kinetoterapie. Procedură necesară pentru întărirea mușchilor spatelui. Adăugător se fac fizioproceduri, masaj.
Tratamentul scoliozei de gradul II constă în terapia manuală, kinetoterapie, fizioterapie (electroforeză medicamentoasă, electrostimulare, termoterapie). Pentru corecția coloanei vertebrale se folosește corset.
Tratamentul scoliozei de gradul III, IV constă în intervenție chirurgicală.
Scolioza și sportul
Dacă părinții nu sunt împotrivă de a da copilul la sport, e de dorit să aleagă înotul.
Se interzice sportul asimetric: tenis, badminton, fotbal și dansuri.
Sursa: Mamaplus.MD