Păpuşile pentru fetiţe: cum şi ce să alegem?

Păpuşile pentru fetiţe: cum şi ce să alegem?

-
//
04.11.2016

Alegerea păpuşilor trebuie tratată cu multă seriozitate şi responsabilitate, pentru că prin intermediul jocurilor cu păpuşi fetiţele nu doar se dezvoltă, ci şi îşi formează roluri şi deprinderi sociale importante.

Păpuşile pentru fetiţe: cum şi ce să alegem?

Până la un an

Pentru această vârstă atât de fragedă psihologii pentru copii recomandă achiziţionarea de păpuşi din materiale moi, de calitate înaltă. Copiii mici cunosc lumea înconjurătoare nu atât prin contact vizual, cât tactil, de aceea este important ca micuţei să îi placă să atingă păpuşa, ea trebuie să fie moale şi plăcută la atingere. În plus, jucăria trebuie să aibă o faţă bonomă şi expresivă, cu ochi mari şi buze zâmbitoare. Atunci când copilul este mic de tot, el are nevoie de o păpuşă pe care ar fi comod să studieze şi să arate mânuţele, picioruşele, ochişorii, guriţa, năsucul, urechiușele. O astfel de păpuşă va fi utilă fetiţelor, pentru că va înlocui omul nu doar pentru jocuri, şi pentru instruire. Pentru ca micuţa să nu se rănească în timpul jocului, formele păpuşilor trebuie să fie rotunjite. De asemenea, este foarte important ca jucăria să nu aibă piese mici şi ascuţite, pe care copilaşul ar putea să le înghită, să le bage în năsuc sau cu care ar putea să se rănească în timpul jocului.

Păpuşile pentru fetiţe: cum şi ce să alegem?

De la un an până la trei ani

De regulă, până la vârsta de trei ani fetiţele se mulţumesc cu o singură păpuşă, care să le amintească de ele însele după vârstă. În această perioadă preferinţele fetiţelor se schimbă: pentru ele nu mai prezintă interes să ţină pur şi simplu păpuşa în mână, să o muşte sau să o scuture. La această vârstă fetiţelor le plac hăinuţele pentru păpuşi. Având în vedere că tinerele prinţese adoră să îşi îmbrace şi dezbrace păpuşile, cumpăraţi o jucărie cu mai multe rânduri de haine, care pot fi uşor scoase. Dezbrăcatul este mult mai uşor – tânăra stilistă, cu multă concentraţie, va reuşi singurică, în schimb la îmbrăcat va avea nevoie de ajutorul adulţilor. Pot uşura acest proces ţinutele pentru păpuşi care nu au nasturi, fermoare şi alte detalii suplimentare. 

Păpuşile pentru fetiţe: cum şi ce să alegem?

De la trei la patru ani

Specialiştii afirmă că la această vârstă micuţele încep să îşi conştientizeze apartenenţa de gen şi să imite comportamentul mamelor. La fetiţe se formează mugurii instinctului matern, de aceea, de regulă, ele au grijă de păpuşi ca de nişte bebeluşi. Fetiţa primeşte plăcere îngrijind păpuşile, dându-le de mâncare, schimbându-le hainele, plimbându-le, povestindu-le poveşti şi punându-le la culcare. De aceea ar fi bine să îi cumpăraţi o păpuşă-bebeluş care imită acţiunile nou-născutului: plânge, mănâncă, bea şi doarme. De asemenea, puteţi cumpăra suplimentar un set de haine, un cărucior, biberoane şi alte accesorii pentru păpuşile-bebeluşi.

Atunci când alegeţi jucăria, fiţi atenţi la dimensiunile acesteia. Dacă păpuşa va fi foarte mare, fetiţei îi va fi incomod să se joace. În schimb o păpuşă prea mică va fi neinteresantă. Ar fi bine ca dimensiunile păpuşii să corespundă aproximativ dimensiunilor unui nou-născut. De asemenea este important ca jucăria să fie simplă şi comodă, confecţionată din materiale de calitate.  

Păpuşile pentru fetiţe: cum şi ce să alegem?

De la cinci la şapte ani

Atunci când fetiţa mai creşte un pic, păpuşile au o nouă misiune – ele devin prietene. La această vârstă se formează, la fetiţe, reprezentările despre stil, frumuseţe şi modă, de aceea exteriorul jucăriei are un rol destul de important. Atunci când alegeţi păpuşa fiţi atenţi la faţă, lungimea părului, garderobă. Pe lângă păpuşă, fetiţa poate solicita şi accesorii, ca de exemplu căsuţă pentru păpuşi, maşină pentru păpuşi, seturi de machiaj etc. Este destul de greu pentru părinţi să se descurce singuri în diversitatea mare de jucării de pe piaţă, de aceea întrebaţi din timp fetiţa ce ar vrea să primească cadou sau mergeţi împreună la cumpărături, pentru ca ea să îşi aleagă singură jucăria care îi place. La rândul lor părinţii trebuie să fie atenţi la calitate şi, desigur, să se gândească bine la oportunitatea cumpărăturii.

Păpuşile pentru fetiţe: cum şi ce să alegem?

Sursa