Tânăra mămică Inesa Voscoboinic este foarte activă pe rețelele sociale, astfel încât zeci de mămici o tot întreabă zilnic despre schimbările care au intervenit în viața ei de când a născut-o pe Priya. Tocmai de aceea, am invitat-o pe Inesa la o discuție de suflet și am aflat câteva răspunsuri.
Micuța ta e o dulceață de fetiță. Povestește-ne puțin despre ea...
Astăzi Priya împlinește 6 luni. Timpul trece prea repede, dar eu totuși încerc să prind și să memorez toate clipele petrecute cu ea. Cele mai interesante momente le notez în cărticica ei. Priya este un copil foarte activ și pozitiv, le zâmbește tuturor. Fetița mea acumulează bine în greutate si își dezvoltă diferite abilități. Își recunoaște numele, gângurește când alții vorbesc si interacționează foarte bine cu cei din jur. Totuși este foarte atașată de mine și cred că acesta este unul dintre cele mai frumoase sentimente, să știi că cineva te iubește necondiționat și are atâta nevoie de tine.
Ești adepta alăptării la sân. Ai niște reguli stricte sau alimente interzise în alimentație?
Prefer să mănânc de toate, dar moderat. Să nu fac abuz de produsele care îi pot provoca alergie copilului sau cele care balonează. Mamele care alăptează au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine și minerale, asta și pentru că nutrimentele sunt transferate copilului prin laptele matern. Și atunci, fructele și legumele de sezon chiar sunt recomandate de medici. Eu sunt o mare iubitoare a fructelor si niciodată n-am renunțat la ele.
Consumi cafea în această perioadă?
Eu nu am renunțat la cafea nici în timpul sarcinii și nici acum. Este una din primele întrebări pe care am adresat-o medicului când am aflat că sunt însărcinată - dacă am voie să beau cafea. Acesta m-a asigurat că nu are nici un efect nociv cofeina, în cazul în care consumul de cafea se reduce la 2 căni pe zi.
Cum e comunicarea ta cu fetița? Povestește-ne puțin despre rutina ei zilnică și, mai ales, caracterul ei...
Cu siguranță are caracter și știe cum să-mi demonstreze ceea ce îi place sau nu-i place. Oricum, trecem printr-o perioadă în care stările ei se schimbă des. Încerc să mă obișnuiesc cu anumite obiceiuri de-ale ei, apoi îmi dau seama că nu le mai are. Relația noastră este foarte frumoasă, petrecem practic tot timpul împreună. E cu mine la filmări, la cafea cu fetele și chiar la sport, însoțită de bonă. Cea mai frumoasă parte a zilei este dimineața, pe la 7.00, când Priya abia se trezește și începe să gângurească ceva. Ne caută cu ochii, ne pupă. Sunt momente magice pentru noi!
Spuneai recent că cea mai mare dorință a ta ar fi să dormi o noapte întreagă. Cum reușești să faci față noului regim?
M-am obișnuit cu acest regim, iar de ceva timp dormim mult mai bine. Câteodată reușesc să trag un pui de somn ziua, alături de Priya. Uneori obosesc mai mult, alteori mai puțin, dar pentru ea găsesc noi și noi forțe în mine.
Te-a afectat cumva depresia postnatală sau ești o mămică norocoasă și nu ai probleme cu asta?
Nu m-a afectat în nici un fel. Eram pregătită moral și spiritual pentru această schimbare importantă în viața noastră și aveam toată susținerea din partea soțului. Mi-am dedicat tot timpul copilului, iar lungile noastre plimbări în aer liber le combinam cu o întâlnire cu sora la cafea, lectură în aer liber sau plimbări prin magazine. Am născut primăvara, am stat mult pe la piscine, iar când Priya avea doar 2 luni am mers în Grecia la mare. Depresia postpartum se explică și prin fatul că hormonii sunt mai rebeli, și atunci, femeia are nevoie de susținere. Apoi intervin schimbările fizice, iar dacă femeia nu este pregătită moral să accepte aceste lucruri, s-ar putea să treacă prin stări destul de complicate.
Ești o mămică disciplinată în privința activităților fizice. Cum ai revenit la antrenamente după naștere?
Eu am practicat sportul și în timpul sarcinii, până la 30 de săptămâni. Am respectat și un anumit regim alimentar, iar aceste lucruri m-au ajutat să nu acumulez foarte mult în greutate. După o lună de la naștere, medicul mi-a permis să revin la activitățile sportive și așa am făcut. Sportul poate fi și o terapie bună contra depresiei post-natale. Asa am familiarizat-o pe Priya cu sportul pe când era în burtică. Acum Priya practică înotul și are rezultate foarte bune.
Ce cărți despre maternitate ai citit și le-ai recomanda tinerelor mămici?
Îmi place mult să citesc și pentru că am devenit mămică, am inclus deja în biblioteca mea și câteva titluri de parenting. Mi-a plăcut mult cartea ”Copiii francezi nu scuipă cu mâncare” a scriitoarei franceze Pamela Druckerman, care este foarte utilă pentru tinerele mămici. Și cartea “Чего хочет мой малыш” scrisă de Tracy Hogg poate fi de mare folos atunci când ai un bebe.
Cum vezi maternitatea acum, după ce ai născut, iar fetița ta are jumătate de an?
Este o experiență care nu se compară cu nimic altceva – e ceva deosebit. Iar grijile care apar au și ele farmecul lor. Uneori este foarte obositor, dar recompensele sunt atât de mari încât noaptea nedormită se uită dimineața când îi vezi zâmbetul. Noi, mămicile, trebuie să ne păstrăm calmul și buna dispoziție în orice situație, pentru că bebelușul simte dacă mămica este supărată sau nemulțumită. Tocmai de aceea, pot spune că armonia din familie începe de la noi, dragi mămici.