Diana Ceachir face revoluție în cofetăria moldovenească. După mai multe cursuri cu specialiști de talie internațională, aceasta a adus și acasă deserturile europene, care se topesc în gură. Fă cunoștință cu unul dintre cei mai buni cofetari din țară, însă ține-ți poftele în frâu, pentru că urmează fotografii “delicioase”.
Cum ai descoperit această pasiune?
Interesul a apărut datorită emisiunii australiene MKR (my kitchen rules), urmăream această emisiune fiind în concediul pentru îngrijirea celui de-al 2-lea copil.
Cum ai dezvoltat-o?
Am mers la școala din Moscova “VIP-Masters School”, unde am susținut cursul de bază: Cofetar începător.
La cursul din Moscova am înțeles că aș vrea să mă dezvolt în continuare, inclusiv să organizez cursuri la un nivel atât de ridicat și în Moldova.
Am făcut 3 cursuri în Italia și încă unul la Moscova. Am organizat mai mult de 20 de cursuri de cofetărie în Moldova, inclusiv cu campioni mondiali.
Ce conțin deserturile tale și prin ce se deosebesc de cele din comerț?
Deserturile pe care le pregătesc sunt deserturi mousse, în stil european. Ușoare, absolut naturale, pe bază de frișcă naturală, pastă de nuci, ciocolată de calitate superioară, piureuri de fructe naturale.
Cu așa conținut, deserturile nu pot fi mai ieftine decât cele din producere în masă. Deserturile sunt artizanate, cu gust special și pronunțat.
Care sunt preferințele moldovenilor în materie de deserturi?
Moldovenii sunt adepții gusturilor clasice, cum ar fi napoleon, tort cu miere sau smântânel. La început, deserturile moderne erau privite cu suspiciune, dar cu pași rapizi au început să cucerească inimile clienților, deaorece au un conținut redus de zahăr, pandișpan cu conținut redus de făină de grâu, mai mult pe bază de faină de nuci sau insert de marmeladă cu pectină, ce păstrează la maxim gustul de fructe.
Ai avut vreodată vreun client nemulțumit de rezultat?
Clienți nemulțumiți au fost. Cred că toți cofetarii au astfel de incidente. Când propui un gust nou, necunoscut, poate fi neînțeles la început, mai ales pentru adepții prăjiturilor cu mult pandișpan greoi și cremă dulce.
De cât timp faci master-class-uri? Cum s-a născut această idee?
Când fusesem la Moscova, mă gândeam de ce în Moldova nu am avea posibilitatea să învățăm să preparăm torturi și deserturi moderne. De ce nu am avea acces la acele tehnologii și rețete europene?
Anual se petrec campionate mondiale de patiserie. Și este plăcut să vezi că ceea ce se pregătește acolo, învățam și aici la cursuri. Mai mult decât atât, unii câștigători ale acestor campionate vin în Moldova să ne învețe tehnici noi.
Prezintă-ne în câteva fraze proiectul Sapori dal Mondo…
Studioul are denumire italiană, ce se traduce “Gusturi din toată lumea”. Acesta este dotat cu utilaj profesionist, ceea ce ne permite să invităm chefi de talie internațională.
Timp de 2 ani, am organizat mai mult de 20 de cursuri.
Care sunt planurile tale de viitor?
În 2019, vor veni chefi noi, care nu au mai fost în Moldova. Inclusiv 2 francezi.
Sursa: Mamaplus.MD