mamaplus

Cum e viața cu 4 copii dincolo de Instagram? Află de la Elena Melnic!

-
//
18.06.2020

Elena este o mămică activă pe rețelele sociale, urmărită de peste 35.000 de persoane pe Instagram. Aceasta organizează diverse activități creative pentru cei mici, pe care le poți vedea și tu pe contul său de Youtube. Iar pe lângă toate activitățile pe online, femeia își dedică timpul celor 4 copii minunați pe care-i are.

mamaplus

Cum s-a format familia voastră?

Ne-am cunoscut acum 12 ani. Nu a fost dragoste la prima vedere, fiind colegi de muncă, ne-am și cunoscut  în aceste circumstanțe de muncă, ne-a unit mai întâi  o prietenie necondiționată, care s-a transformat ușor în ceva mai mult.

Din start v-ați dorit mulți copii?

Ne plac copiii amândurora, dar nu am planificat din start numărul copiilor din familia noastră și acum rămâne deschis acest subiect, dacă DUMNEZEU ne va mai binecuvânta cu copii, ar fi mare fericire pentru cei mici, care își mai doresc un frățior. Când văd bebeluși, imediat se deschide acest subiect: când mami o să mai nască un copil? Toți copiii noștri sunt doriți, dar nu toți planificați.

Noi venim ambii din familii cu câte doi copii.

E posibil fără ajutorul nimănui să te descurci cu 4 pici în casă? Sau apelezi la ajutorul cuiva?

Este posibil, în cazul nostru. Nu avem și nu am avut  bonă. Bunica ne ajută la necesitate, dar zi de zi ne descurcăm singurei, nici nu a apărut această idee de a angaja pe cineva, pentru că cu fiecare bebeluș apărut în familia noastră, noi ne adaptăm, formând noi rutine, stabilind prioritățile în așa mod ca să reușim cele mai importante lucruri pentru familia noastră, fiind o echipă împreună cu soțul, care este foarte implicat. Evident că nu le reușim pe toate, dar nici nu trebuie, nu suntem roboți ca să trăim într-un spațiu steril, cu toate bine puse la punct. Important e să fim bine fizic și emoțional, să privim lucrurile cu pozitivism și umor pe alocuri. Iar când trebuie să aleg să mă joc cu copiii sau să fac ordine generală, voi alege prima variantă, iar  noaptea, când ei dorm, voi face unele treburi casnice. Acum, că sunt mai mari, chiar ne conectăm foarte mult implicându-i în gătit, curățenie, grădinărit.

Ținem foarte mult la intimitatea familiei noastre și nu suntem dispuși să împărțim momentele noastre cu nimeni altcineva în afară de cei dragi.

mamaplus

Povestiți-mi despre copii. Cu ce se ocupă fiecare, ce pasiuni au?

Andra, de 3 ani, mezina familiei, are moștenire de le surori multe rochițe și de asta e deseori nehotărâtă. Așa că începem ziua neapărat cu o rochiță și o încheiem cu alta. (zâmbește)

Daria, de 5 ani, este pasionată de puzzle, jocurile de societate, în această perioadă practic bună dimineața și noapte bună este jocul de societate „UNO”.

La grădiniță e tipul de copil care învață poeziile tuturor colegilor, iar cântecele le știe cap coadă și poate da un concert spontan oriunde. Este cea mai matinală. Se  poate trezi la 6.30 și începe a face activități.

Eva, de 7 ani, este pasionată de desen, unde găsește o bucată de foaie, apare un desen de-al ei. Ea este cea care așteaptă cu mare nerăbdare atelierele de creație organizate de mami. Îi place să facă fotografii, să danseze.

Tudor, de 9 ani, este pasionat de robotică, lego, roboți mașini și invenții. Fiind înconjurat de fete, a învățat cum să le convingă să se joace și ele cu roboții în jocul lor comun. Este cel mai pasionat de gătit și petrece cu interes timpul la bucătărie, poate pentru că este un mare pofticios?

Care au fost cele mai complicate momente în creșterea și educarea copiilor?

Provocări sunt în fiecare zi, cu cât copiii cresc, cu atât ele sunt mai mari.

Cred că pentru orice mamă este complicat atunci când copiii sunt bolnavi, iar în perioada virozelor sunt momente când aceasta îi ia pe rând. La etapa însănătoșirii lor, îmi dau seama că sănătatea este cea mai importantă. Mai măricei, fiind integrați în colectivitate, apar și alte provocări, cum ar fi comunicarea cu copiii de aceeași vârstă, acceptarea lor în diferite grupuri, legarea prieteniilor. În aceste situații, ca părinți, nu putem interveni la tot pasul, dar le putem oferi dragostea și susținerea necesară, pentru a crește adulți încrezuți în puterile proprii, cu o stimă de sine ridicată și inteligență emoțională pe măsură.

Cum arată vacanțele voastre sau ieșirile în oraș?

Ieșirile noatre în oraș mereu atrag privirile oamenilor, majoritatea se întreabă curios dacă toți sunt ai noștri, unii chiar ne întreabă direct, alții urmăresc atent dacă seamănă cu noi, majoritatea oamenilor ne zâmbesc cu căldură. Evităm să mergem în locurile super aglomerate sau cu multe puncte de atracție, unde fiecare copil să găsească ceva interesant doar pentrul el și noi ca părinți să fim  puși în situația de a fugi în 4 direcții diferite odată. Pentru a ne scuti de emoțiile negative, planificăm ieșirile astfel încât să provoace interes pentru toată familia.

La odihnă fiind, atragem neapărat privirile cu multitudinea de accesorii de plajă, numărul de bucate comandate la masă și coada la clătit picioarele după plajă. (zâmbește)

mamaplus

Ce activități zilnice aveți cu cei mici?

La ordinea zilei mereu stau activitățile creative pentru copii, avem și un canal de Youtube, care se numește 4 ÎNGERAȘI & MAMI, unde puteți vedea foarte multe activități executate cu cei mici.

Mai mulți copii înseamnă mai multe bucurii sau mai multe griji?

Cred că una pe alta nu se exclude, în funcție de: pe ce este focusată atenția părintelui. Noi vedem bucurii în fiecare zi, totodată o responsabilitate colosală.

Cum reușiți să le acordați atenție tuturor?

Punem accent pe  petrecerea timpului de familie activ, câteva momente pe zi de conectare cu ei prin jocuri de societate, povestea de seară, masa în familie, plimbările, seara filmului de familie, sunt momente acordate tuturor, iar deja individual le acordăm atenție după necesitate.

Care e principalul avantaj al unei familii cu mulți copii?

Veselia din casă!

Mai multă dragoste!

Mai multe idei!

Mai multe perle și năzbâtii!

Mai mult suport! Copiii au parteneri de joacă și exemple de la care învață zi de zi.

Ce sfaturi le-ai putea oferi persoanelor care își doresc familii numeroase?

Cu DOAMNE AJUTĂ!

Sursa: Mamaplus.MD