În primul an de viață micuțul, în special, doarme, dar, odată cu trecerea timpului, numărul orelor active crește. Majoritatea pediatrilor susțin că micuții până la șapte ani trebuie să doarmă nu mai puțin de 10-11 ore, din care 2-4 ore ziua.

Cum alegem pernuța pentru micuți

Somnul este foarte important pentru copii, de aceea, ca în cazul unui fenomen important, procesul somnului trebuie tratat cu atenție și delicatețe. Un rol important îl joacă lenjeria de pat. 

Tipul pernelor

O pernă tradițională are forma pătrată sau dreptunghiulară. Dimensiunile standarde ale pernei pentru copii sunt 40х60 centimetri. Dacă vreți să cumpărați o pernuță de alte dimensiuni, trebuie să știți că lungimea ei trebuie să corespundă lățimii saltelei.

Pernuța ideală trebuie să fie plată, nu foarte moale, dar nici foarte tare. Pentru o orientare corectă, măsurați lățimea umerilor copilului. Lățimea trebuie să fie mai mare decât aceste dimensiuni.

Alegând perna, țineți cont că este importantă nu doar forma, dar și umplutura.

Umplutură naturală:

  • puf și pene de pasăre;
  • lână de oaie;
  • umplutură vegetală.

Umplutură sintetică:

  • poliuretan;
  • fibre de silicon.

Cum alegem pernuța pentru micuți

Desigur că în copilărie ne-a plăcut pernuța cu puf. Nu e de mirare, pentru că pernuța este foarte moale, ușoară și pufoasă. Pentru confecționarea lor se folosește puful și penele scărmănate ale păsărilor de baltă: cufundar, lebede, gâște. Puful are o serie de avantaje – este un bun termoreglator, rezistent la umezeală, poate absorbi, dar și evapora umezeala, își restabilește volumul,  nu se deformează.

Atunci când alegeți o pernă cu puf pentru micuț, trebuie să știți: dacă este prea moale, perna nu asigură o susținere sigură regiunii gâtului. Mai mult decât atât, aceste perne pot cauza alergii.

Deși majoritatea producătorilor adaugă produse antiseptice și antibacteriene, acțiunea lor nu este permanentă. Penele prelucrate mai prost emit un miros neplăcut, iar din cele mai ieftine ies puful și penele.

Pernuța din lână de oaie. Lâna de oaie este un bun termoreglator: încălzește în timpul rece și răcorește în timpul calduros, absoarbe foarte bine umezeala și protejează capul micuțului  de transpirație.

Lâna are efecte curative: elimină durerea musculară, de spate și articulații. O astfel de pernă are doar un neajuns – nu are un termen de exploatare mare. se tasează ușor și nu mai este bună pentru dormit.  

Umpluturi vegetale. Cele mai populare sunt vata și coaja de hrișcă. Pernele cu vată sunt ieftine și sunt hipoalergenice. Dar au neajunsul de a se cocoloși foarte repede, se diformează și suprafața lor devine neuniformă. În afară de aceasta, vata atrage foarte repede mirosuri străine.  

Cum alegem pernuța pentru micuți

Coaja de hrișcă este o umplutură care asigură presopunctura. Deoarece cojile foarte ușor se împrăștie, perna ia repede forma necesară. Are proprietăți aromaterapeutice, ajută la relaxare rapidă și respiră.  Majoritatea pernelor au fermoar, cu ajutorul căruia puteți regla grosimea pernei, doar trebuie să vărsați o parte din conținut. Sub presiune, cojile foșnesc, dar la alte tipuri mai scumpe zgomotul este mai mic. Pe unii copii aceste sunete îi liniștesc, iar altora le încurcă să doarmă.

Cele mai populare perne cu umplutură sintetică sunt cele cu poliuretan. Au un șir de avantaje: sunt hipoalergenice, nu au miros, respiră, nu favorizează înmulțirea  microorganismelor, respiră, pot fi spălate. Au și un neajuns –  foarte repede se deformează și nu își recapătă  forma.

Cum alegem pernuța pentru copil

La fibrele de silicon se referă și comforelul (biluțe sintetice cu diametrul de 7mm) și puful de lebădă artificial (structura fibrelor goale). Aceste materiale se caracterizează prin elasticitate și rezistență sporită la deformare.  Pernele sunt foarte ușoare, hipoalergenice, respiră, nu atrag acarieni, pot  curățate în mașina de spălat.

În pofida calităților umpluturilor naturale, este mai bune să-i cumpărați copilului o pernuță cu umplutură sintetică. Aceasta este hipoalergenică, permite spălarea frecventă și de aceea este mult mai igienică.

Cum alegem pernuța pentru micuți

La alegerea atrageți atenție la pilotă, care trebuie să fie confecționată din 100% bumbac. Va apăra micuțul de electrizare.

Dacă totuși vrei să cumpărați totuși o pernă cu umplutură sintetică, cumpărați anume de la producători renumiți Analizați bine toate cusăturile, calitatea, mirosul și cum își reface forma. Rețineți că anume perna asigură copilului un somn sănătos.  

Sursa