Plimbările în aer liber sunt necesare atât în zilele calde, cât și în cele reci. Dar frigul nu este întotdeauna benefic pentru micuț. Unii părinți au început să se confrunte tot mai des cu problema alergiei la frig în cazul copiilor. Aceasta nu doar poate împiedica distracțiile în aer liber, dar și, în anumite cazuri, este deosebit de periculoasă și poate avea consecințe grave. Ce înseamnă alergia la frig și de ce este important să luptăm cu ea ne-a explicat doamna Georgeta Rusu, medic alergolog, pediatru de categorie superioară, Secția alergologie a Institutului Mamei și Copilului.
Care sunt principalele simptome ale alergiei la frig?
În cazul în care alergia se manifestă în forme ușoare, toate părțile descoperite ale corpului se pot acoperi cu pete roșii, copilul simte o mâncărime la nivelul obrajilor și al mâinilor, pot apărea chiar și edeme. După plimbări, părinții pot observa erupții cutanate, care apar în primul rând pe mânuțe, apoi pe piciorușe și abdomen. Erupțiile sunt asemănătoare cu niște coșuri mici, tari, roșii. Ele îl deranjează pe copil, acesta este capricios și încearcă să se scarpine. La căldură, starea organismului se ameliorează, iar toate simptomele alergiei la frig dispar după o oră sau două.
Un alt tip de alergie la frig se manifestă diferit. Ochii micuțului încep să lăcrimeze, se umflă, se înroșesc. Buzele sunt crăpate, și dacă înainte se credea că este din cauza lipsei de vitamine și a vântului puternic, în cazul dat acesta poate fi semnul principal al alergiei. La fel, în casă, la căldură, toate aceste simptome dispar după câteva ore.
Cel de-al treilea simptom al alergiei este deseori confundat cu o banală răceală. Micuțul prezintă o tuse seacă pe timpul nopții, respirația este șuierătoare, nasul înfundat, iar obrăjorii sunt mereu roșii.
Vorbiți-ne despre cauzele apariției alergiei la frig.
Singura cauză a dezvoltării acestui tip de alergie este dereglarea funcționării sistemului imunitar al organismului.
Însă acest proces poate decurge în mod diferit. El poate fi determinat de următoarele cauze:
✓ Modul incorect de viață al copilului modern. Este foarte greu să scoți copilul din casă, mai ales dacă el este obișnuit din frageda copilărie să stea în fața calculatorului. Atunci când iese, în sfârșit, din casă în perioada rece a anului, el dezvoltă instant o alergie.
✓ Infecțiile care se află în proces de dezvoltare activă. Este vorba despre herpes, hepatită și altele. Imunitatea afectată de boală slăbește și organismul nu se poate apăra împotriva acțiunii mediului rece. Ca rezultat apare o reacție negativă.
✓ Bolile cronice: amigdalita, pielonefrita.
În unele cazuri alergia este o consecință a dezvoltării la copil a unei anumite patologii. De aceea, la primele simptome, se recomandă analiza generală a sângelui, a urinei și probele reumatice.
Această maladie poate fi diagnosticată imediat?
Dacă urmărim cu atenție copilul, este ușor să recunoaștem manifestările alergice în reacția organismului la frig. Pentru o diagnosticare exactă trebuie totuși să ne adresăm unui medic. Cu aceste probleme se ocupă alergologul, dar în unele cazuri este nevoie și de ajutorul altor specialiști, așa ca dermatologul, nefrologul etc.
Cum se tratează alergia la frig?
Toți știu și înțeleg că orice stare patologică trebuie tratată. Și chiar dacă alergia la frig se manifestă doar prin înroșirea și descuamarea anumitor porțiuni ale pielii, este indicată vizitarea unui medic pentru a obține niște recomandări folositoare. Întotdeauna există pericolul agravării bolii și atunci simpla înroșire se poate transforma în umflare, edeme și dificultăți de respirație. Cel mai important este să aveți grijă de imunitatea copilului, și nimic nu crește imunitatea mai bine ca o alimentație echilibrată, călirea organismului și aerul curat. Dacă simptomele sunt grave și se manifestă activ și puternic, evitați plimbările lungi atunci când temperaturile sunt scăzute. Medicii vor prescrie în mod obligatoriu medicamente specifice, care nu doar vor elimina simptomele principale ale alergiei la frig, ci și vor ajuta organismul să funcționeze corect.
A pregătit Cristina Scripnic