Abdominoplastia este o metodă chirurgicală prin care se îndepărtează excesul de piele și grăsime (așa-numitul „șorț” sau „colăcel”) din regiunea mijlocie și inferioară a abdomenului. Procedura conferă o linie armonioasă corpului: elimină pielea încrețită, întărește mușchii abdominali și aplatizează abdomenul, în unele cazuri putând chiar crea talia de „viespe”.

Tot ce trebuie să știți despre abdominoplastie

Abdominoplastia poate fi utilă atunci când:

  • dietele și exercițiile fizice nu au reușit să vă întărească musculatura abdominală;
  • pielea și mușchii nu revin la tonusul normal. Aceasta este o problemă cu care se confruntă mai ales cei care au reușit să slăbească mult.

Cu toate acestea, abdominoplastia este o operație majoră. De aceea este important să știți cât mai multe despre ce presupun procedura, consultațiile pre- și postoperatorii, precum și care sunt riscurile acestei intervenții chirurgicale înainte de a începe procesul.

Tot ce trebuie să știți despre abdominoplastie Cine poate beneficia de operația de abdominoplastie?

Cea mai frecventă cauză a deformării abdominale este sarcina și, implicit, sarcinile multiple. Aceasta face ca pielea de pe abdomen să se întindă peste capacitatea ei biomecanică, forțând chiar și structurile musculoaponeurotice de pe peretele abdominal. La agravarea situației contribuie și slăbitul postnatal. Dacă simțiți că nu ați reușit să scăpați de acest surplus, se poate să nu o faceți în mod natural niciodată. O altă cauză a deformării abdominale este slăbitul drastic, fie că este rezultatul unor diete eficiente, fie că s-a realizat prin operația cu bypass.

Tot ce trebuie să știți despre abdominoplastie

Fig.1 Gradele de ptoză abdominală

De aceea, abdominoplastia se adresează în egală măsură bărbaților și femeilor care prezintă un surplus de piele și grăsime pe abdomen, care nu dispare prin dietă sau exerciții fizice. Acest „șorț” este, în anumite cazuri, rezultatul unor pierderi mari în greutate. Abdominoplastia poate fi de mare ajutor femeilor care au avut sarcini multiple și au mușchii abdominali mult depărtați.

Tot ce trebuie să știți despre abdominoplastie În ce cazuri nu e indicată această operație?

Abdominoplastia nu este indicată în cazul în care o femeie intenționează să mai aibă o sarcină,  deoarece mușchii verticali ai abdomenului, refăcuți în urma tratamentului, se vor distanța din nou în perioada gravidității. De asemenea, persoanelor care sunt în timpul unui proces de slăbire, li se recomandă amânarea operației de abdominoplastie până după stabilizarea rezultatelor dietei.

Mai mult, nici persoanele care se confruntă cu boli cum ar fi cele de inimă, diabetul, obezitatea morbidă și nici cele care fumează excesiv nu ar trebui să apeleze la abdominoplastie.

Tot ce trebuie să știți despre abdominoplastie Cum decurge pregătirea pentru operație?

Înainte de intervenție este importantă discuția despre istoricul medical. Specialistul va avea nevoie să știe dacă există istoric de sarcină și care sunt efectele pe care aceasta/acestea le-au avut asupra organismului. De asemenea, anamneza va trebui să include și discuții despre eventualele operații pe care pacienta/pacientul le-a suferit, precum și date esențiale despre silueta sa – dacă a slăbit foarte mult, dacă a avut probleme cu greutatea etc. Mai puțin grave, însă la fel de importante sunt și existența sau absența unor răni cauzate fie de infecții, fie de boli ale țesuturilor. Numai astfel va putea chirurgul estetician să ia o decizie pertinentă și potrivită pentru fiecare caz în parte.

De asemenea, în cadrul examinării fizice, medicul specialist va trebui să identifice toate cicatricile din zona sau din apropierea zonei în care se va interveni prin lipoaspirație, astfel încât și așteptările estetice referitoare la semnele care vor rămâne postoperator să fie reale. În continuare, acesta va investiga condiția și puterea pereților abdominali, astfel încât să aibă date exacte despre mărimea, calitatea și elasticitatea lor. Aceste informații sunt esențiale pentru a lua decizia cea mai bună în legătură cu siguranța procedurii.

Tot preoperator, trebuie să discutați și despre așteptări. Se poate ca, prin mass-media, pacientul/pacienta să-și fi creat o serie de așteptări nerealiste de la procedură. De aceea, pentru ca rezultatele să fie și pe placul pacientei/pacientului, este important ca medicul să-i explice cât mai clar care vor fi rezultatele.

Nu uitați că înainte de intervenție ar trebui să ă pregătiți și casa, pentru când vă întoarceți. Veți avea nevoie de gheață, îmbrăcăminte lejeră, largă, astfel încât să nu fiți nevoi/tă să faceți eforturi mari atunci când vă îmbrăcați sau vă dezbrăcați. De asemenea, veți avea nevoie de ajutor când ajungeți acasă după operație și, dacă stați singuri/singure, ar fi bine să rugați pe cineva să stea cu Dumneavoastră peste noapte.

Așadar, în urma consultației preoperatorie, atât medicul, cât și pacienta/pacientul va trebui să cunoască informații despre:

  • starea generală de sănătate a pacientului;
  • mărimea și forma abdomenului;
  • localizarea depozitelor de grăsime;
  • elasticitatea pielii;
  • medicamentația potrivită pentru pacient/ă.

Tot ce trebuie să știți despre abdominoplastie Cum se realizează intervenția?

Abdominoplastia se realizează sub anestezie generală sau rahianestezie/ peridurală, după caz, necesitând internare. Intervenția chirurgicală durează între două și patru ore, în funcție de zona care trebuie excizată. Există mai multe tehnici folosite pentru abdominoplastie.

Cel mai frecvent, chirurgul va face o incizie de-a lungul abdomenului inferior, pe linia de deasupra pubisului, între cele două spine iliace anteroposterioare (cele două oase proeminente în zona mascată de linia chilotului).

Tot ce trebuie să știți despre abdominoplastie

Fig. 2. Tehnica operației de excizie a țesutului ptozat

De la caz la caz, chirurgul separă pielea de pe peretele abdominal. În cazul abdomenelor mari cu exces tegumento-grăsos substanțial, se decolează pielea pe toată suprafața până la coaste, pentru a avea acces și la mușchii verticali ai abdomenului. De asemenea, se va face o repoziționare a ombilicului prin desprinderea sa de țesutul înconjurător și crearea unui nou orificiu prin care e introdus la nivelul normal la care trebuie să se afle. Musculatura este ranforsată. Acest lucru implică un perete abdominal mai ferm, precum și o talie mai îngustă. În final, se vor aplica pansamente elastice (burtiere).

Tot ce trebuie să știți despre abdominoplastie Ce tip de anestezie se folosește în timpul operației?

Abdominoplastia reprezintă o intervenție chirurgicală importantă și se realizează numai sub anestezie generală.

De asemenea, procedura este categorisită și în funcție de partea asupra căreia se acționează:

  • Abdominoplastia completă constă în decuparea abdomenului dintr-o parte în alta și este varianta potrivită pentru pacienții care necesită o modificare mai pronunțată. Incizia va fi făcută în partea inferioară, aproape de linia pubisului. În continuare, va fi remodelat conturul pielii, al țesutului și al mușchiului. Tuburile de drenaj pot fi introduse sub piele și vor rămâne acolo pentru mai multe zile, numărul acestora urmând a fi stabilit de medicul chirurg.
  • Abdominoplastia parțială (mini-abdominoplastie) este realizată cel mai adesea pentru pacienții ale căror depozite de grăsime sunt localizate sub buric și necesită incizii mai mici. În timpul acestei proceduri, buricul ar trebui să nu fie afectat în niciun fel. Acest tip de intervenție poate fi realizat, de asemenea, și printr-un endoscop (un tub care are la un capăt o cameră de filmat). Se poate ca operația să nu dureze mai mult de 2 ore. Acest lucru variază, însă, de la pacient la pacient.

Tot ce trebuie să știți despre abdominoplastie

Tot ce trebuie să știți despre abdominoplastie Cum decurg perioada postoperatorie şi recuperarea după abdominoplastie?

Inițial, este posibil ca abdomenul să fie umflat. Se vor administra medicamente/perfuzii pentru a ameliora senzațiile de disconfort, slăbiciune sau dureri. În funcție de complexitatea operației, externarea se va face în următoarea zi sau după 2-3 zile de spitalizare.

Se recomandă repausul la pat în primele zile, cu coapsele în flexie ușoară, pentru a reduce tensiunea în zona abdominală (eventual cu o pernă sub genunchi) și evitarea activităților fizice intense pentru 3-4 săptămâni postoperator. Pentru a permite vindecarea în condiții optime, la cele enumerate mai sus se adaugă purtarea burtierei elastice timp de 1-2 luni. Decizia momentului de a relua munca aparține fiecăruia, în funcție de ritmul vindecării și starea generală.

După o perioadă de aproximativ 3-6 luni, cicatricile se aplatizează și se deschid la culoare. Expunerea la soare este nerecomandată timp de un an de la operație, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor. Dacă indicațiile date vor fi respectate, cicatricile se vor prezenta sub forma unor linii extrem de fine, aproape invizibile, ce sunt oricum mascate, prin poziția lor, de chilot/costumul de baie. Pentru menținerea îndelungată a rezultatelor obținute, este important ca pacienții să urmeze un regim dietetic recomandat de un medic nutriționist și să practice exerciții fizice cu regularitate. În general, majoritatea persoanelor povestesc că se simt minunat după procedură, însă se obișnuiesc mai greu cu corpul lor. Asta înseamnă că procesul de readaptare la viața de zi cu zi ar putea să dureze mai mult timp. Încercați să nu vă forțați, acordați-vă timp. Ați putea, de asemenea, să începeți prin a face lucrurile care vă plac cel mai mult. Astfel, veți transforma sentimentele angoasante în stări de bine și împlinire.

Tot ce trebuie să știți despre abdominoplastie Care sunt riscurile operației de abdominoplastie?

În cazul oricărei intervenții chirurgicale, pot apărea complicații precum: sângerare, reacții alergice, infecție, tromboză (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sânge). Pentru orice simptom deranjant se poate însă programa o vizită la medicul estetician, pentru a se efectua manevrele necesare.

Riscul apariției trombozelor este minimalizat prin administrarea de medicație antitrombotică pe perioada spitalizării și, ulterior, prin realizarea unor activități fizice precum mersul, cât mai curând posibil după efectuarea operației.

Fumătorilor le este recomandat să renunțe la fumat cel puțin cu câteva săptămâni înainte de operație, dar și imediat postoperator. Din cauza circulației cutanate deficitare, riscul apariției tulburărilor de vascularizație este mai mare. De asemenea, nicotina întârzie vindecarea. Pentru minimalizarea riscurilor este necesar ca pacientul să respecte cu strictețe instrucțiunile chirurgului plastician.

Abdominoplastia poate îmbunătăți mult aspectul exterior, rezultatele fiind uneori cumpărarea de haine cu două-trei măsuri mai mici și poate conferi pacientului mai multă încredere în sine.

Avem o experiență vastă în realizarea acestui tip de operație, peste 500 de cazuri rezolvate într-o perioadă de 20 de ani. Dacă sunteți realist/ă în așteptări și sunteți pregătit/ă să suportați consecințele, care constau într-o cicatrice permanentă și o perioadă destul de lungă de recuperare, atunci abdominoplastia este soluția perfectă pentru Dumneavoastră.

Faceți cunoștință cu activitatea doctorului Anatolie Taran, accesând paginile: 

https://www.facebook.com/anatolie.taran?ref=br_rs

https://www.facebook.com/anatolie.taran.56?ref=br_rs 

Tot ce trebuie să știți despre abdominoplastie

str. Trandafirilor, 15/4, Chișinău

Recepție: +373 (22) 202 373

www.terramed.md

www.anatolietaran.com