„Petreceți cât mai mult timp cu copilul dumnevoastră, mă refer la calitate. Părintele în telefon și copilul face ceva nu e timp de calitate ci de cantitate. Copii percep dragostea părintelui în timpul petrecut cu el de calitate, nu în lucruri materiale”, spune Cezara Dilevschi, psiholog – psihoterapeut.
1. Studiați despre nevoile de dezvoltare a copilului după etapele de vârstă, asta va crea un grad de toleranță mai mare față de copil, și nu o să mai reacționați disfuncţional.
2. Treceți de la percepția "mă enervează" la "mă îngrijorează" față de copilul dumnevoastră.
3. Aveți multă răbdare pentru că toate se fac în timp.
4. Învățați copilul gestiunea adecvată a emoției de furie și frică, să împartă lucruri, și să socializeze.
5. Informați-vă, există foarte multe surse.
6. Țineți minte că copilul repetă toate reacțiile dumnevoastră și este atent la tot ce vede, aude și face la fel.
7. Fiți echilibrați. Copilul care nu are siguranță fizică și emoțională devine neliniștit și problematic. Comportamentele duale ale părintelui. De exemplu, strig, te trosnesc și te numesc, iar peste cinci minute te îmbrățișez și îmi cer scuze în cel mai bun caz, fiind cel mai nociv. Copilul înțelege că mama în orice moment se poate preface în "dragon", și nu are siguranță că nu-l va arde. Sentimentul de nesiguranță față de oamenii cei mai importanți din viața lui este extrem de nociv pentru psihicul copilului.
8. Rămânem calzi, dar fermi. Consecvența și perseverența sunt "ingredientele" de baza în educație.
9. Tratați cu respect copilul dacă vreți să-l primiți. După educația pe care o dăm, copilul în viața lui de adult devine fie pedeapsă fie răsplată pentru părinți.
10. Conectați-vă la copil înainte să-i cereți ceva, jucați-vă cu el, interesați-vă ce face. Faceți cu el, apoi îl rugați frumos să facă o sarcină. Țineți minte 4 comportamente de căldură apoi o structură. Copilul doar atunci devine receptiv.
11. Copilul cuminte sau cooperant? Copilul ghiocel, cuminte acasă, firav și plăpând va fi ghiocel și în stradă și în interacțiune, dacă pânaă la 12 ani e comod că e cuminte la 16 ce veți face când nu veți mai avea influență atât de mare asupra lor? Va fi cu gașca și va fi cuminte fața de ei și acolo.
12. Bucurați- vă când e rebel și are părerea lui, fiți flexibil nu autoritari, încercați sa propuneți alternative, vorbiți cit mai mult, explicați consecințele, respectați părerea lui.
13. Alegeți cu grija bătăliile. Dacă îi vom apostrofa la fiecare comportament cu critici, va veni un moment când nu va mai auzi, veți deveni ca un fon pentru ei. Veți fi nevoit să măriți tonalitatea vocea sau pedepsele vor crește ca intensitate. Interveniți doar când e nevoie cu adevărat.
12. Petreceți cit mai mult timp cu copilul dumnevoastră. MĂ REFER LA CALITATE. Părintele în telefon și copilul face ceva nu e timp de calitate ci de cantitate. Copii percep dragostea părintelui în timpul petrecut cu el de calitate, nu în lucruri materiale.
Sursa: Mamaplus.md