Toamna e pe sfârșite, timpul devine mai rece iar razele soarelui ne mângâie tot mai puțin. Toate acestea însă nu sunt un motiv de a ne încuia în casă așteptând primăvara. Frumusețea feminină nu ține cont de anotimpuri! În plus, cosmetologii afirmă că toamna este cel mai indicat anotimp al anului pentru a avea grijă de pielea noastră. În acest articol vă prezentăm top 10 cele mai populare și esențiale proceduri cosmetice care trebuie făcute toamna. Cosmeticienii cu experiență ne vor spune ce servicii cosmetice sunt foarte populare în Moldova și se bucură de succes în acest sezon.
1. Peeling
Toamna este cel mai indicat anotimp pentru peeling deoarece în țara noastră în perioada octombrie-noiembrie se reduce semnificativ influența soarelui. De ce acest factor este atât de important pentru peeling? Totul constă în faptul că procesul de reînnoire a pielii nu este finalizat după procedura din salonul de frumusețe, putem spune chiar că acolo este doar începutul. Odată ce stratul din celule moarte este eliminat de pe suprafața pielii, pielea are nevoie de timp pentru a se restabili. În această perioadă, tenul și zona decolteului devine foarte sensibilă la radiațiile UV, din acest motivul peelingul efectuat pet imp de vară este însoțit de hiperpigmentare. Peelingul poate fi superficial, mediu sau profund, în funcție de adâncimea de acțiune. Următoarea clasificare a peelingului este: mecanic și chimic. Peelingul chimic constă în exfolierea stratului cornos al epidermei sub influiența substanțelor chimice. În categoria peelingului chimic se înscriu: microdermabraziunea, peelingul cu ultrasunetele și în vid. Aceste proceduri îmbunătățesc elasticitatea pielii, ridurile fine dispar, pielea se revitalizează, porii se închid.
2. Curățarea
Particularitatea pielii noastre constă în faptul că glandele ei, produc neobosit secreții de grăsimi pentru a menține elasticitatea și pentru a exlude uscarea pielii. În mod ideal, acestea ar trebui să acopere uniform pielea, dar pentru că activitatea vitală a fiecărui organism este afectată de mai mulți factori, cum ar fi: metabolismul, fonul hormonal, vârsta etc. aceste secreții se pot colecta în anumite zone, care rezultă apariția punctelor negre. Toamna, multe femei constată că sezonul cald a "accentuat" porii și merg la un cosmetolog pentru proceduri speciale de curățare, deoarece fără asemenea intervenții pielea nu poate lupta cu această problemă.
Veronica Vîzdoagă, medic dermatolog-cosmetolog
După mai mulță ani de experiență, pot spune că cele mai populare proceduri de toamnă includ: curățarea, peelingul, mezoterapia și biorevitalizarea pielea. Vă pot explica de ce toamna este foarte importantă curățarea feței. După perioada de vară este necesară curățarea pieleii de celulele moarte, de a curăța porii, pentru a scăpa de punctele negre. După ce cosmetologul va avea grijă de toate acestea, pielea vs începe să "respire", crema preferată se va absorbi mai bine, se va schimba culoarea pielii (așa cum în timpul este folosit acid de curățare), pielea devine hidratată, punctele negre dispar. Curățirea profesională a pielii include: curățarea, peeling cu ultrasunete (acizi), după necesitate curățenia mecanică, mască pentru închiderea porilor, criomasaj și obligatoriu o mască care elimină roșeață și hidratează pielea.
3. Îndepărtarea petelor pigmentare
Ca urmare a expunerii la soare și a folosirii incorecte a loțiunilor de protecție solară, după sezonul de vacanță mulți dintre noi constatăm apariția pe față și corp a petelor pigmentare. Această problemă poate fi rezolvată odată cu venirea toamnei. Există mai multe tehnici, care ne ajută într-un fel sau altul să luptăm cu petele pigmentare. Cosmetologii afirmî într-un glas că lupta împotriva petelor pigmentare nu este o treabă deloc ușoară, deoarece nu se știe niciodata de câte procedure va fi nevoie și dacă într-un final acestea vor duce la eliminarea complete a petelor. Una dintre cele mai populare metode de combatere a hiperpigmentării este peelingul chimic. În timpul procedurii se îndepartează straturile superficiale ale pielii împreună cu hiperpigmentarea. Alte metode considerate eficiente sunt tehnicile foto și laser. Impulsurile luminoase sau laserul afectează în mod direct celulele pigmentare, distrugându-le. Pe lângă procedurile cosmetice este nevoie și de o îngrijire la domiciliu de zi cu zi. Aceasta trebuie să icludă utilizarea cremelor de înălbire a pielii și protecția zilnică activă împotriva razelor UV.
4. Mezoterapia
Mezoterapia constă în introducerea prin injectare în piele, la o adâncime de 0,5-6 mm, de vitamine și nutrienți care lipsesc. Cocktail-urile speciale pentru mezoterapie sunt selectate individual, în funcție de nevoile pielii. Toamna se optează de multe ori pentru cocktail-uri împotriva îmbătrânirii care previn uscarea pieleii. Un cocktail ales correct, odată intrat în piele, stimulează circulația, accelerează regenerarea și oferă rezultate rapide. Cremele și serurile pe care femeile le folosesc în mod regulat, afectează numai stratul superior al pielii, dar metabolismul activ, datorită căruia pielea rămâne suplă și tînără, are loc doar în straturile profunde. Mezoterapia afectează în mod direct, revitalizarea pieleii din interior. Apropo, revenind la hiperpigmentare, cocktail-urile cu efect de albire folosite în mezoterapie au efecte și în cazul petelor pigmentare.
5. Biorevitalizare
Biorevitalizare este o metodă mezoterapiei, dar în acest caz, medicamentele injectate sunt pe bază de acid hialuronic. Acidul hialuronic este un hidrocoloid, care este parte a substanței intercelulare, este implicat în procesul de diviziune celulară și este necesar pentru sinteza de colagen și elastină. Acidul hialuronic are o compatibilitate ridicată cu tesuturile organismului și, prin urmare, nu produce iritații cee ace permiteutilizarea fără pericole în cosmetologie. În timpul biorevitalizării, acid hialuronic este injectat în straturile profunde ale pielii, ceea ce duce la o hidratare profundă și de durată.
6. Epilarea
Vorbim anume despre epilare și nu despre depilare. În procesul de depilare se elimină doar partea vizibilă a firului de păr (cream, lama de ras), care este o procedură cu efect temporar iar perioada din an în care este efectuată nu are importanță. Epilarea, însă, permite să scăpați definitiv de firele de păr nedorite. Există trei metode eficiente de epilare: electro, foto și epilarea cu laser. Toate acestea afectează foliculul pilos și opresc creșterea firului de păr. De ce anume toamna ar trebui să vă gândiți la epilare? Adevărul este că a scăpa de firele de păr nedorite după o singură procedură este imposibil. Pentru a avea o pielea netedă pentru un timp îndelungat, va trebui să vizitați un cosmetolog de la 4 la 15 ori cu un interval de 4-6 săptămâni între proceduri. În același timp, între proceduri este interzis de folosit depilatoare, creme sau ceară, puteți folosi doar lama de ras. Este puțin probabil ca în timpul verii, când majoritatea pieselor din garderobă lasă cel puțin picioarele la vedere să doriți să radeți picioarele în fiecare zi. De asemenea, înaintea de depilare cu două săptămâni și două săptămâni după depilare este interzisă expunerea la soare, de aceea cel puțin această regulă este mult mai ușor de respectat în sezonul rece.
7. Fotoîntinerirea
Fotoîntinerirea este o altă procedură recomandată de cosmetologi anume toamna, atunci când bronzul de vară se trece și când se reduce intensitatea razelor solare, astfel încât să se evite provocarea hiperpigmentării. Impulsurile lumonoase pe care se bazează această procedură, permit îmbunătățirea aspectului pielii, elimină porii dilatați, petele pigmentare, ridurile fine, iar pielea deshidratată capătă o culoare natural fără semne de oboseală. Fotoîntinerirea este uneori numită chirurgie plastică non-chirurgicală. Cu ajutorul unui dispozitiv modern special, impulsurile luminoase activează toate straturile pielii, atât pe cele profunde cât și pe cele superficiale, astfel se reia formarea activă de colagen și elastină, adică influiențează asupra proceselor care încetinesc odată cu vârsta și provocă îmbătrânirea pielii. Ca urmare, impulsurile luminoase declanșează procesele, iar pielea luptă cu problemele sale. Pentru a obține un rezultat satisfăcător, sunt recomandate, în medie, 3-6 proceduri de fotoîntinerire la intervale de câteva săptămâni.
8. Dermabraziunea cu laser
Dacă vă doriți o transformare radicală, în cazul în care fața are nu numai riduri, dar, de asemenea defecte, cum ar fi cicatrici, semne după acnee, este indicată dermabraziunea cu laser. Cel mai bun timp al anului pentru această procedură este toamna, deoarece o lună înainte de procedură și o lună după aceasta, este contraindicată expunerea la razele UV. În procesul de dermabraziunea cu laser este eliminat stratul de suprafață a pielii, sau se fac orificii mici (dermabraziunea fractionară cu laser), prin care cu ajutorul căldurii create de laser, se evaporă apa din celulele pielii. Astfel, straturile superioare de fapt "se ard" și suprafața pielii este nivelată. Rezultatul nu apare imediat după procedură, trebuie mai întâi să treceți de perioada de recuperare.
Natalia Bubnova, medic cosmetolog, profesor în cadrul Centrului de Instruire "Belar Studio"
Printre procedurile cosmetologice de toamnă, pe primul loc aș clasa peelingul, deoarece se practică de mai mulți ani, oferă un rezultat previzibil și întotdeauna sunt eficiente. În al doilea rând, aș recomnada mezoterapia și în special biorevitalizarea. Al treilea loc l-aș lăsa curățirii, pentru că toamnă, multe personae se confruntă cu agravarea acneei și necesitatea de a curăța pielea. Nu este necesar să vă axați exclusiv pe față, este important să se acorde atenție și altor părți ale corpului. Dacă majoritatea femeilor au grijă de față și decolteu, atunci de mâini, rar cine își amintește. Pentru o piele frumoasă a mâinilor este nevoie de aceleași proceduri ca și pentru față: peeling, biorevitalizare, proceduri de albire pentru a face față petelor pigmentare. În această toamnă, procedura mea preferat este peelingul "Sculptura" a companiei Phitogen, care se face interesant prin faptul că constă din două etape: una slăbește și elimină celulele moarte ale pielii, iar a doua hrănește pielea cu substanțele necesare fiecărui caz în parte. Aceastea pot fi componente anti-îmbătrânire, albire, antiinflamator, etc. Toamna, este important să aveți grijă de pielea dvs. nu numai din cauză că vara care a plecat a lăsat urme de hiperpigmentare și riduri, dar și pentru că înainte ne așteaptă iarna, iar pielea trebuie pregătită pentru acest sezon. De exemplu, persoanele cu piele uscată trebuie să reușească până la venirea gerului să hidrateze și să hrănească pielea, pentru ca aceasta să nu fie afectată de temperaturile scăzute și pentru a preveni descuamarea și alte probleme. Pentru unii, este important să arate impecabil de Anul Nou, iar la acest lucru, de asemenea, ar trebui să vă gândiți de pe acum. Mai aveți încă timp să partajați procedurile astfel încât să finalizați tratamentele la timp iar pentru sărbători să aveți parte de o întinerire semnificativă.
9. Tratamentul cu cheratină a părului
Vă gândiți cu ce procedur vă mai puteți răsfăța toamna asta? Atnci nu trebuie să uitați de podoaba capilară. Toată vară, părul a suferit cu siguranță de la expunerea la soare și de la apa cu clor din piscină. Tratamentul cu cheratină ajută la restabilirea părului după perioada de vară și pregătește podoaba capilară pentru temperaturile scăzute ale iernii. Desigur, este important să înțelegem că nu e vorba de tratamentul părului, ci de revitalizarea lui externă, ori, părul este totuși un țesut mort. În timpul procedurii, firele de păr sunt tratate cu o compoziția cu cheratină și cu alte substanțe care întăresc părul, apoi efectul este "sigilat" prin influența termică, astfel firul de păr este acoperit cu o peliculă protectoare. Deoarece cheratina este proteina de bază a părului, după o astfel de procedură, părul devine mătăsos, neted și are o strălucire sănătoasă. În medie, efectul acestei procedure durează între 3-6 luni, iar cheratina se spală treptat. După procedură este necesară înlocuirea samponului cu unul care nu conține sulfați, în schimb veți putea uita pentru o perioadă de balsamuri și măști pentru păr.
10. Tratament cu parafină pentru mâini
În cele din urmă, nu uitați că și pielea mâinilor are nevoie, de îngrijire specială. Dacă după sezonul estival pielea a devenit deshidratată, iar apoi, a mai suferit și de la primele valuri de frig ale toamnei, atunci e timpul să utilizați parafina. Apropo, procedura este perfecta și pentru picioare, dacă după plajă pielea a devenit uscată și descuamată. Așadar, în terapia cu parafina se folosesc componente cosmetice benefice pielii. Procedura se face după cum urmează: pielea mâinilor este prelucrată cu un scrub se aplică o cremă, apoi mâinile se cufundă de mai multe ori în parafină topită. Atunci când pe mâini se formează un strat sub formă de "mănuși", se crează efectul de saună, temperatura pielii crește, se deschid porii, se accelerează metabolismul, se încălzesc articulațiile și are loc regenerarea țesutului deteriorat de factorii externi. După îndepărtarea parafinei, pielea arată proaspătă, netedă, micile fisuri dispar, la atingere mâinile sunt moi și gingașe. În medie, efectul unei proceduri durează aproximativ o săptămână, dar dacă procedurile cu parafină sunt făcute regulat, rezultatul va ține mai mult timp.