Multe probleme de vedere apar la o vârstă foarte fragedă, iar depistarea acestora la timp și un tratament adecvat, favorizează o dezvoltare normală a micuțului dvs. Pentru a lua măsurile necesare, aflați care sunt semnele și simptomele care pot indica anumite defecte de vedere.
Cum se dezvoltă vederea micuțului dvs. și despre semnele și simptomele care ar trebui să trezească semne de alarmă, ne spune dr. Alina Ogor, medic oftalmolog în cadrul Centrului de Oftalmologie al PROMED.
Încă din primele luni de viață, există posibile mișcări ne-sincronizate ale ochișorilor micuțului, dar care nu trebuie să ne alarmeze. După vârsta de 3 luni, mișcările se stabilizează, iar ochișorii încep să mențină contactul vizual. Puteți verifica acest moment cu ajutorul unui obiect colorat pe care îl mișcați, urmărind ochii copilașului.
Ce semne indică un careva defect vizual?
La copiii mai mici de un an, dacă este observată o încrucișare sau o deviație constantă a ochișorilor este nevoie să va adresați unui medic specialist.
Alte semne care pot apărea la orice vârstă a copilașului sunt:
- Ochi înroșiți, însoțiți de durere
- Lăcrimarea excesivă
- Pleoape umflate
- Pupile mărite sau o culoare albinoasă a acestora
- Mișcarea nedirijată a ochilor
Deasemeni, o problemă oculară poate declanșa și un comportament divers:
- Are tendința de a se apropia prea tare de caiet/carte atunci când scrie/citește
- Înclină capul pentru a vedea lucruri – semn al unui dezechilibru muscular
- Privește televizorul/calculatorul de aproape
- Urmărește cu degețelul un rând atunci când citește – poate fi un semn de ambliopie
- Are dureri frecvente de cap – pot fi cauzate și de o problemă oftalmologică, ca urmare a efortului vizual suplimentar care îl depune
- Clipește frecvent sau își freacă ochișorii
- Este sensibil la lumina excesivă – poate indica o problemă de vedere, ca extropia (strabism)
Problemele de vedere frecvent întâlnite la copii
Ambliopia sau ”ochiul leneș” – reprezintă o focalizare diferită a ochilor, unul fiind mai ”leneș”. Este greu de depistat deoarece copilul nu percepe ca o anormalitate faptul ca vede mai bine cu un ochișor. Este necesar să fie depistată până la vârsta de 7 ani, deoarece netratarea ochișorului mai slab poate duce la pierderea definitive a vederii.
Strabismul sau ochii încrucișați – este indicată de ochisorii care nu se aliniază. Apare la vârste fragede și poate fi tratată cu ajutorul ochelarilor speciali sau operație.
Defectele de refracție - (hipermetropia, miopia, astigmatismul) acestea pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor de corecție.
ATENȚIE! Chiar dacă nu prezintă nici un semn de îngrijorare, ochii micuțului dvs. trebuie sa fie examinați la vârsta de 6 luni, 1 an, 3 ani, 5-6 ani. Totodată, dacă în istoricul familial sunt persoane cu probleme oculare, este necesar să vă adresați medicului specialist.
O evaluare a vederii micuțului dvs. îi va oferi șansa unei dezvoltări normale.
Dr. Alina Ogor, medic oftalmolog, Centrul de Oftalmologie OftalmoCorrect al clinicii PROMED