Frumoasa și renumita aluniță a lui Cindy Crawford este mai degrabă o excepție, adesea alunițele trebuie înlăturate atât din motive estetice cât și de dragul sănătății.
Majoritatea dintre noi au pe corp alunite, iar în unele cazuri numărul lor pe corp poate ajunge și până la 200. Evident este imposibil să le înlături pe toate, iar pe de altă parte nici nu este necesar să facem acest lucru. Este important să înțelegem că, în apariția alunițelor în general nu este nimic anormal, acestea sunt fie congenitale sau apar de-a lungul vieții.
Totuși există un risc în cee ace privesc alunițele și anume faptul că unele dintre ele au tendința de a degenera în tumori maligne. Acest lucru nu înseamnă însă că trebuie să vă fie frică de fiecare aluniță, dar trebuie să le urmăriți în permanență forma și mărimea. Există o serie de indicii care arată dacă alunița trebuie arătată unui medic oncolog și eliminată.
5 motive pentru a înlătura o aluniță:
În cazul în care crește. Unele alunițe tind să crească în dimensiuni. La început era doar un punct micuț dar de-a lungul anilor a devenit tot mai mare și mai mare? În acest caz, nu ezitați să mergeți la un medic oncolog.
În cazul în care pielea din jurul ei s-a schimbat. Acest lucru se întâmplă destul de des: stați puțin la soare și dintr-o dată observați că pielea din jurul alunița nu este întunecată, dar a rămas albă. Multe persoane în această situație intră panică, își imaginează tot felul de lucruri, dar de fapt nu trebuie să vă fie frică. Mergeți la medic și arătați-i alunița iar el, cel mai probabil el vă va recomanda să o înlăturați. După o intervenție de scurtă durată medicul va trimite alunița la laborator pentru a verifica orice început de transformare malignă.
Are o formă neclară. O aluniță "sigură", ar trebui să fie rotundă, plată și îngrijită. În cazul în aluniță are o formă neclară, este necesar să scapați de ea neapărat. Medicul oncolog vă va ține la evidență și după îndepărtarea aluniței. Conturul neclar vorbește despre dezvoltarea atipică a aluniței, ceea ce va poate pune viața în pericol.
Se agață de haine. În cazul în care există riscul să traumați alunița, atunci fără să vă gândiți la foema și dimensiunea ei, ea trebuie îndepărtată. Alunița care tot timpul se agață de îmbrăcăminte, este expusă pericolului mai mult decât celelalte.
Dacă are pur și simplu un aspect inestetic. Acesta nu este un motiv medical, dar dacă aveți o aluniță cu un aspect inestetic, îndepărtați-o fără teamă. În cele mai multe dintre clinici acest lucru se face cu ajutorul laserului, procedura este aproape nedureroasă și rapidă.
Ce trebuie să faceți dacă ați rupt o aluniță
O aluniță ruptă este un motiv de teamă pentru unii. Medicii oncologi ne sfătuie să ne păstrăm calmul, nu aveți de ce să vă faceți griji. Dacă ați rupt din greșeală o aluniță, aceasta nu înseamnă că ea se va transforma în curând într-un melanom. Acțiunile tale ar trebui să fie același ca și în cazul unei răni normale: aplicați un antiseptic și asigurați-vă că zona nu este afectată.
Când alunița s-a vindecat, mergi la medic. Dacă ai rupt-o o data, este probabil că asta se va mai întâmpla și altădată, așa că cel mai bine ar fi să o îndepărtezi.
De ce este periculos să te bronzezi
O persoană care are multe alunițe pe corp, soarele este extrem de periculos. Medicii afirmă că: "razele ultraviolete cresc de mai multe ori riscul de a dezvolta un melanom, în special impactul lor asupra alunițelor poate fi nefast." Desigur, dacă utilizați o crema cu protecție SPF, riscul este redus de mai multe ori, dar nu există o garanție de 100%, astfel încât medicii ne sfătuie să se evite orice expunere la soare.
Apropo, după îndepărtarea aluniței, locul ei nu mai prezintă niciun risc, iar intervenția nu lasă nicio urmă, astfel încât nu trebuie să vă mai temeți de soare.