Dieta japoneză pentru 14 zile este foarte populară, presupune costuri mici, durează doar două săptămîni și cel mai important, oferă un rezultat garantat, care se păstrează mult timp. Dar, pentru a deveni o mare gheișă, trebuie să aveți o rezistență de samurai.
La prima vedere dieta jaoneză are puține în comun cu bucatele tradiționale a locuitorilor insulei, dar dacă cerecetăm mai atent meniul, este evident că pentru a ține această dieta este nevoie de urmat valorile japoneze: efortul și moderația. În termeni dietetice, acest lucru înseamnă: proteine, fibre și aproape deloc, carbohidrați!
Dieta japoneză: scurt rezumat
- Durata: 14 zile;
- Caracteristici: alimente cu puține calorii și grăsime, strictă, necesită pregătire prihologică;
- Cheltuieli: puține;
- Rezultat: minus 5-8 kg;
- Frecvența recomandată: nu mai mult de două ori pe an;
- Efecte suplimentare: păstrarea rezultatului pe termen lung (cu condiția că terminați dieta corect);
- Nu este recomandată însărcinatelor, femeilor care alaptează, celor care suferă de gastrită și ulcer, precum și celor cu boli ale ficatului și rinichilor, tulburări cardiace. Înainte de a începe dieta este necesar să se consulte medicul dumneavoastră!
Sunt multe aspecte japoneze în dieta japoneză?
Sintagma ,,dieta japoneză”, ne face să ne imaginăm orez, dulciuri pe bază de soia, fructe de mare, dar, veți rămâne surprinși să vedeți că din produsele alimentare tradiționale a țării soarelui-răsare se întâlnesc doar ceaiul verde, peștele și ouăle fierte. Toate produsele japoneze permise în această dietă, sunt demult cunoscute europenilor. Acesta este un plus, deoarece riscul de a apărea brusc alergie este redus la minimum și ingredientele necesare pentru dietă pot fi achiziționate de la orice loc, chiar și într-un magazin alimentar modest și mic.
Nu se știe de ce această dietă este numită dieta japoneză. Pe de o parte dieta a fost inventată într-o clinică din Tokyo, pe de altă parte numele este inspirat de simplitate și o schemă clară a dietei, care dă un rezultat încurajator (o cale japoneză, nu credeți? Acționează după reguli, depune toată silinta și vei fi răsplatit.) În plus, dieta japoneză timp de 14 zile, a câștigat popularitate în întreaga lume, prin moderația atât a meniului, cât și a alimentelor calorice permise, fapt care ce caracterizează orientul. Medicul Dietetician japonez Naomi Moriyama este sigură că tinerețea și longevitatea compatrioților săi, se datorează unei cantități relative mici de glucide în meniul de zi cu zi, și mărime mică a porțiilor.
Potrivit Moriyama, japonezii consumă în medie 25% mai puține calorii decât oameni din orice altă țară. În Japonia, de exemplu, nu se obișnuieste să se consume chipsuri, ciocolată, produse de patiserie, produse de cofetărie iar untul în general a fost descoperit de japonezi la începutul secolului XX, și încă-l tratează cu suspiciune. Deci consumul produselor sănătoase în alimentație și cantiatea lor moderată este o trăsătură a poporului japonez. Și această trăsătură este valabilă si pentru dieta japoneză, în ciuda diferențelor formale cu dieta obișnuită a cetățenilor de rând din statele din Pacific.
Regulile dietei japoneze
Cu toate acestea, pentru locuitorii din Republica Moldova moderația în meniu, din păcate, este străină și reducerea numărului de calorii consumate poate fi o adevărată tragedie. Mai mult decât atât, dieta japoneză timp de 14 zile de fapt implică limitări serioase. Principala substanță de saturație în dieta japoneză - proteine derivate din ouă, pui, carne de vită, pește și produse lactate. Carbohidrații sunt prezenți în crackers și unele dintre grăsimi vegetale permise ulei de măsline, care poate fi utilizat pentru gătit și salate, precum și în compoziția de carne și pește. Fibrele se găsesc din abundență în fructe și legume, al căror număr în unele zile din dietă nici nu este reglamentat, de asta stomacul cel mai degrabă, își va îndeplini foarte bine sarcina. Cafeaua și ceaiul verde nu este permis doar pentru a ridica moralul, dar, de asemenea, conține antioxidanti sănătoși ( este foarte important să alegeți ceai și cafea de înaltă calitate, întotdeauna naturale, fără aditivi și arome).
Dacă țineți pasul cu aplicațiile moderne, atunci atrageți atenția la aplicația gratuită pentru Android Japanese Diet, cu ajutorul căreia puteți să urmăriți meniul zilei, să faceți lista de cumpărături, și să primiți informații referitoare la dietă. Singurul minus al aplicației, aceasta nu este tradusă în rusă, dar spre fericire nu este în japoneză, ci în engleză.
După cum se poate de observat, toți nutrienții esențiali în dieta japoneză, sunt prezenți în ciuda unor limitări severe asupra compoziției și cantității. Prin urmare, dieta nu se poate numi echilibrată și nu poate fi urmată mai mult de două săptămăni, în caz contrar este periculosă pentru sănătate. Chiar și în aceste 14 zile, corpul dvs. poate răspunde cu o plăcere minimă la faptul că ați micșorat cantitatea de carbohidrati din meniul: în acest caz, puteți simți dureri de corp, slăbiciune, dureri de cap. Dacă simptomele apar, renunțați la dietă și adresați-vă la medic!
Regimul de băut în dieta japoneza este deosebit de important. Bea multă apă necarbogazoasă la temperatura camerei, nu numai pentru a avea senzația de plinătatea, dar, de asemenea pentru a asigura producția de produse prelucrate de proteine animale. Principala condiție pentru succesul dietei japoneze este respectarea strictă. A nu se confunda zilele și dorința de a înlocui alte produse, chiar similare. Schimabrea se poate face, probabil, doar cafeaua de dimineata - poate fi fără nici o consecință înlocuită cu o ceașcă de ceai verde, fara zahăr. Pe toată perioada dietei este recomandat să renunțați la sare, dar dacă acest lucru nu este posibil, adăugați în mâncare cantitatea nimimă de sare. Dieta japoneza are un număr mic de mese pe zi (trei în loc de 5-6normale) și lipsa de snacks-uri, pregătiți-vă pentru asta. Luați masa cel puțin câteva ore înainte de culcare și dimineața începe cu un pahar de apă pe stomacul gol e bine pentru metabolism și ușurează sentimentul de absența a micului dejun. Deoarece dieta japoneză este strictă, nu este recomandat să se înceapă pe neașteptate. Dacă ați decis să slabiți după dietă japoneză, nu vă leneviți să faceți pregătiri preliminare, nu doar să vă pregătiți psihologic, dar pregătiți-vă și organismul, măcar cu câteva zile înainte de dietă renunțați la dulciuri și fast food și micșorați porția obișnuită de mâncare. După terminarea dietei premiul pentru curaj va fi un minus plăcut în kilograme. Timp de 14 zile dieta japoneză promite un minus de 5 kilograme.
Lista de cumpărături
- Boabe de cafea de primă clasă sau soi - 1 pachet
- Ceaiul verde luați soiul preferet (fără aditivi și arome) - 1 ambalaj
- Ouă proaspete de găină-20 de bucăți
- File de pește de mare - 2 kg
- Pulpă de carne de vită- 1kg
- File de pui - 1 kg
- Ulei de măsline extravirgin- 500 ml
- Varza – 2 de mărimi medii
- Morcov - 2-3 kg
- Dovlecei, vinete - 1 kg în total
- Fructe (cu exceptia bananelor și struguri) - 1 kg în total
- Suc de roșii - 1 litru
- Chefir, lapte acru - 1 litru (cumparați proaspete, nu depozitați pentru viitor!)
- Lămâie - 2 buc
Dieta. Meniu complet
Prima zi
• Micul dejun: cafea fără zahăr și lapte.
• Prânz: 2 ouă fierte, varză fiartă cu ulei vegetal și un pahar de suc de roșii.
• Cina: 200g de pește fiert sau prajit.
A doua zi
• Micul dejun: o felie de pâine de secară și cafea fără zahăr.
• Prânz: 200g de pește fiert sau prăjit cu varză fiartă și ulei vegetal.
• Cina: 100g de carne de vită fiartă și un pahar de chefir.
A treia zi
• Micul dejun: o felie de pâine de secară, prăjită, cafea fără zahăr.
• Cina: dovlecei sau vinete prăjite în ulei vegetal, în orice cantitate.
• Cina: 200g carne de vită fiartă nesărată, varză crudă cu ulei vegetal și 2 ouă fierte.
A patra zi
• Micul dejun: un morcov mic cu suc de la o lămâie.
• Prânz: 200g de pește fiert sau prăjit și un pahar de suc de roșii.
• Cina: 200g de orice fructe.
A cincea zi
• Mic dejun: un morcov mic cu suc de la o lămâie.
• Prânz: pește fiert și un pahar de suc de roșii.
• Cina: 200g de orice fructe.
A șasea zi
• Micul dejun: cafea fără zahăr.
• Prănz: pui fiert nesărat (500g), cu o salata de varză și morcovi proaspeți cu ulei vegetal.
• Cina: morcov de dimensiuni mici proaspăt și 2 ouă fierte.
A șaptea zi
• Micul dejun: ceai verde.
• Prânz: 200g carne de vită fiartă nesărată.
• Cina: 200g de fructe sau 200g de pește fiert sau prăjit sau 2 ouă cu morcovi proaspeți și ulei vegetal sau carne de vită fiartă și 1 ceașcă de chefir.
A opta zi
• Micul dejun: cafea fără zahăr.
• Prânz: 500g carne de pui fiartă fără sare și salată de morcovi și varză cu ulei vegetal.
• Cina: morcovi mici proaspeți cu ulei vegetal și 2 ouă fierte.
A noua zi
• Micul dejun: morcov mediu cu suc de lămâie.
• Prânz: 200g de pește fiert sau prăjit și un pahar de suc de roșii.
• Cina: 200 g de orice alt fruct.
A zecea zi
• Micul dejun: cafea fără zahăr.
• Prânz: 50g de brânză, 3 morcovi mici în ulei vegetal și 1 ou fiert.
• Cina: 200g de orice alt fruct.
A unsprezecea zi
• Micul dejun: cafea fără zahăr și o felie de pâine de secară.
• Prânz: dovlecei sau vinete prăjite în ulei vegetal, orice cantitate.
• Cina: 200g carne de vită fiartă, fără sare, 2 ouă fierte și varză proaspătă cu ulei vegetal
A douăsprezecea zi
• Micul dejun: cafea fără zahăr și o felie de paine de secara.
• Pranz: 200g de pește fiert sau prajit cu varză proaspătă cu ulei vegetal.
• Cina: 100g de carne de vită fiartă nesărat și un pahar de chefir.
A treisprezecea zi
• Micul dejun: cafea fără zahăr.
• Prânz: 2 ouă fierte, varză fiertă cu ulei vegetal și un pahar de suc de roșii.
• Cina: 200g de pește fiert sau prajit.
A paisprezecea zi
• Micul dejun: cafea fără zahăr.
• Prânz: pește fiert sau prășit (200 g), varză proaspătă cu ulei de măsline.
• Cina: 200g carne de vită fiartă, un pahar de chefir.
Se consideră că dieta japoneză are un rezultat ce se menține pe un termen lung, până la trei ani. Dar, desigur, acest vis va rămâne neîndeplinit, dacă după terminarea dietei veți începe să mâncați mult. Lăsați ca obiceiul care s-a format în urma dietei japoneze, să se transforme în obișnuință.