Vara ne abundă în fructe și legume colorate și foarte sănătoase pentru sănătate. Tocmai acum e sezonul să ne alimentăm cu vitamine, dar mai ales să avem grijă ca și copiii chiar și cei mai mici, să primească porția de vitamine necesare. Dacă ați început deja diversificarea iar bebelușul este familiarizat cu piureurile din borcănașe, atunci, în timpul verii, puteți cu încredere încerca piureurile din legume și fructe proaspete gătite acasă. Dovlecei, broccoli, conopidă, cartofi noi, toate pot fi fierte, sau mai bine pregătite la aburi și oferite copilului.
Din legume puteți prepara ciorbe și supe ușoare. Perele, merele, caisele pot fi curățate date prin răzătoare sau printr-un blender și adăugate în cereale, brânză de vaci sau în iaurt.
Zmeura, căpșunile, coacăza trebuie oferite copilului mai întâi în cantități mici pentru ca să puteți urmări reacția sistemului lui digestive la noul produs, și pentru a exclude reacțiile alergice.
Cel mai bun mic dejun pentru copii va fi terciul cu puține fructe și apă caldă sau cu ceai pentru copii. Pentru copii mai mari de trei ani se pot pregăti omleta la aburi, o bucățică de curcan sau pește fiert, fructe și ceai. Masa de prânz nu ar trebui să fie grasă, iar dacă copilul refuză să mănânce supa fierbinte, nu trebuie să se insiste.
Nu oferiți copiilor sub vârsta de șapte ani tot felul de preparate la grătar - frigărui, cârnați prăjiți, crenvuști și mai ales ciuperci. Carnea trebuie să fie gătită la abur de preferat fără oase.
După trei ani în raționul alimentar al copilului poate fi introduse terciurile pe lapte și supa cu legume proaspete și sfeclă. Pentru copii după 1 an, se recomandă să se gătească supe pe bază de chefir.
Cel mai important lucru pet imp de vară este să nu uitați de hidratare! Apa se bea cu înghițituri mici, dar de multe ori. Excludeți băuturile răcoritoare dulci, care nu trebuie să se regăsească în meniul copiilor indifferent de anotimp.
Material pregătit de Cristina Scripnic