Problema vaccinării, în ultimii ani, provoacă dezbateri fierbinți: să vaccinăm sau nu copiii? Ce este vaccinul, un beneficiu sau un risc?
În luna mai, a 68-a Adunare generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a adoptat o rezoluție privind îmbunătățirea accesului la vaccinuri, în special în țările cu venituri mici și medii, care include și Republica Moldova. OMS își propune să cuprindă imunizare întreagii populație a planetei, care este și scopul principal al Planului Global de Acțiune pentru vaccinuri, adoptat la Geneva în 2012. Adică, toate țările au obligația să asigure imunizarea vitală a tuturor oamenilor fără excepție, până în anul 2020. Totodată OMS, este preocupată de progresul lent și neuniform în vederea realizării obiectivelor stabilite în Planul global de acțiuni.
Vaccinurile sunt încă cea mai eficientă armă pentru prevenirea bolilor epidemice în întreaga lume. Cu toate acestea, unii părinți refuză să-și vaccineze copiii, ceea ce îi face vulnerabili în fața bolilor infecțioase periculoase.
Cebotarenco Natalia Alexandrudoctor în științe medicale, consultant OMS, președintele Coaliției Europene pentru utilizarea rațională și în condiții de siguranță a medicamentelor |
Mulți părinți se plâng de complicații după vaccinare. În ce cazuri, aceste complicații pot apărea?
Este important să realizăm că părinții nu ar trebui să dea vina pe vaccin pentru toate complicațiile „de după vaccinare” deoarece aceste plângeri deseori nu au nimic comun cu vaccinarea în sine. De exemplu, febra ridicată sau agravarea stării de sănătatea a copilului după două zile de la vaccinarea cu preparate inactivate (DTP, DT, Td), precum și până la 4-5 sau 15-20 zile de la introducerea vaccinurilor cu virusuri vii, nu sunt legate de vaccinare! Mai mult decât atât, chiar în cazurile în care apar simptome ca: febra sau erupții cutanate, în termen, și care sunt considerate complicații tipice post-vaccinare, dar ele durează mai mult de 2-3 zile și / sau se atestă și alte simptome noi ca: vomă, diaree, etc. vaccinul nu este de vină. Dacă în primele 5 zile după vaccinare, copilul dezvoltă infecții respiatorii acute, nu trebuie să se creadă că acest fapt are vreo legătură cu vaccinarea. Infecțiile intestinale se disting de cele legate de vaccinuri, prin prezența diareei patologie și a altor simptome intestinale. În primele șase luni de viață, copilul este vaccinat de cel puțin 4 ori, el de fapt trăiește o continua perioada post-vaccinare, de aceea vaccinarea nu poate purta vina pentru toate afecțiunile pe care le dezvoltă copilul în această perioadă.
Ce este important să cunoască părinții despre vaccinare?
Este important să se aibă în vedere faptul că cel mai mare număr de complicații (41%), se dezvoltă după DTP și ZHKV (12%), de aceea înainte și după aceste vaccinuri acordați-i copilului o atenție deosebită. Dacă bebelușul este complet sănătos, este puțin probabil ca vaccinul să dea careva complicații. Dacă copilul dumneavoastră are febră, este iritat și neliniștit, ar fi bine ca imunizarea să se amâne până la recuperarea sa completă.
Vaccina copilul ar trebui să fie făcută, așa cum se face în toată lumea, și acest fapt nu trebuie pus la îndoială. Vom încerca să vă convingem cu ajutorul cifrelor. Conform Organizatiei Mondiale a Sănătății, datorită imunizării, în fiecare an, în întreaga lume sunt prevemite 3,2 milioane de cazuri de deces și 400 000 de cazuri de poliomielită paralitică. Rujeola este o boală extrem de contagioasă și foarte seriosă, de origine virală și una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor mici la nivel global, în ciuda disponibilității unui vaccin sigur și eficient. Se estimează că, în 2013, au murit de pojar 145 700 de persoane, majoritatea copii sub vârsta de 5 ani, dar în 1980, înainte de vaccinare pe scară largă, au murit 2,6 milioane de oameni.
Agenții patogeni circulă tot timpul, și nu există nici o garanție că infecție „ținută sub control” nu se va întoarce din nou. Fiecare mamă își dorește ca micuțul ei să fie sănătos și ar trebui să-i ofere dreptul de a fi sănătos adică să-l vaccineze în conformitate cu calendarul de vaccinare. Dacă un copil nu este vaccinat la timp, mersul la policlinică este amânat pentru mai târziu, țineți minte că cu cât copilul este mai mare, cu atât mai mare este probabilitatea ca el să dezvolte complicații.
Ce este vaccinarea? De ce este necesară și de ce ne apără?
Există multe probleme din cauza lipsei de cunoștințe în acest domeniu. Schimbarea primei impresii despre vaccinuri este un lucru destul de dificil, mai ales dacă acesta este una negative, iar dacă există și o teamă sau neîncredere, apoi schimbarea poziției devine mult mai dificilă. Deci ce este vaccinarea? Prin vaccinare introducem în organism un agent patogen atenuat (sau proteină sintetizată artificial), determinând astfel producerea de anticorpi protectori, ca și în cazul în care ne-am îmbolnăvi pe cale naturală. Aceasta „boală artificială” decurge de obicei fără simptome neplăcute. După vaccinare se pot atesta febră minoră pe termen scurt, un ușor disconfort sau durere la locul de injectare, etc, adică reacții care nu poate provoca niciun pericol pentru sănătatea umană. În ceea ce privește reacțiile severe care necesită spitalizare, ele se întâlnesc de sute și mii de ori mai puțin decât dacă această boală ar fi contractată natural și în acest sens,a sfătui pe cineva să se abțină de la vaccin nu înseamnă altceva decât analfabetism.
Există riscul de efecte secundare de la vaccin, dar proporțional cu riscul prezentat de boala în sine el este neînsemnat. Dacă spunem vaccinării „da”, aceasta înseamnă că copilul la momentul vaccinării ar trebui să fie complet sănătos, chiar și elementarele colici, frecvente la bebluși, deja sunt o contraindicație. Este mai bine să nu respecți schema de vaccinare, decât să supui copilul unui risc.
Din păcate, de la vaccinare pot surveni decese. Ca și orice medicament, și vaccinurile inclusive, au efecte secundare, și în cazuri foarte rare, acestea pot duce la moartea copilului. Aceste este un lucru îngrozitor! Cu toate acestea, cazurile de deces sunt extrem de rare și apar adesea din cauza neglijenței. Dar un risc există totuși. Statisticile arată că refuzul vaccinării prezintă un risc mult mai mare de deces de boli infecțioase la o vârstă fragedă decât riscul de a muri de la vaccin.
Cum putem evita complicațiile de după vaccinare?
Pentru a evita riscul (sau cel puțin a-l minimiza) urmăriți starea copilului timp de o înainte de vaccinare planificată și, în cazul în care apare cel mai mic semn de boală, amânați vaccinarea până la recuperarea completă a copilului! Introduceți un obicei de a acorda în scris acordul dvs. ca părinte pentru vaccinare. Aș sfătui și personalul medical, să ia o confirmare scrisă de la părinții copilului, precum că la copil nu au fost observate semne de răceli sau alte boli acute timp de cel puțin o săptămână înainte de vaccinare. Cu această responsabilitate comună, riscul de complicații de la vaccinare este mult mai mic.
Acum este sezonul vacanțelor. Ar trebui să ne vaccinăm copii înainte de a merge la mare?
Vaccinările sunt necesare, dar făcute cu 7-10 zile înainte de data preconizată a plecării. Dar dacă, după vacanță, atunci trebuie să urmăriți starea de sănătate a copilului. Dacă totul este bine, apoi, după 10-14 zile.