mamaplus

Crește numărul de AVC hemoragic provocat de hipertensiunea arterială. Recomandările specialiștilor

-
//
07.10.2024

Tot mai multe persoane cu vârsta de peste 60 de ani ajung să fie victime ale accidentului vascular cerebral provocat de hipertensiunea arterială.

mamaplus

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, anual, în Republica Moldova, sunt înregistrate peste 33.000 de cazuri noi de boală hipertensivă, și doar 15% dintre moldoveni își mențin tensiunea arterială sub control, transmite info1.md.

„Zilnic, la Institutul de Medicina Urgentă ajung 10 pacienți cu accident vascular cerebral, dintre care 8 sunt cauzate de hipertensiunea arterială. Medicii susțin că oamenii ignoră tratamentul acestei patologii, iar ca urmare se produce un AVC”, relatează Zinaida Batîru, jurnlistă ONE TV.

„– Bună ziua, doamnă Vera. Cum vă simțiți? – Bine. Arătați-mi cum puteți ridica mâinile sus. Bravo! Acum, picioarele sus. Așa! Dinții. Bine. Medicamentele le luați la timp? – Da, la timp. – Bine.”

Vera Pegza, în vârstă de 75 de ani, din raionul Dubăsari, a suferit al patrulea accident vascular. Acum o săptămână, femeia a ajuns în stare inconștientă la Institutul de Medicină Urgentă.

„Nici nu puteam vorbi, în genere eram nimic. Nu aveam puls și ginerele mi-a deschis ochii și deja și ochii se duceau și a mai sunat încă o dată la salvarie, că îi părea că nu vine, a venit ambulanța și ce a fost mai departe nu știu”.

Medicul intervenționist Roman Smolnițchi, care a efectuat intervenția pacientei, afirmă că accidentul vascular cerebral a fost cauzat de fibrilația atrială și hipertensiunea arterială, de care femeia suferea de mulți ani. Medicul mai spune că pacienta avea șanse minime de supraviețuire. Totuși, datorită faptului că a ajuns în maxim două ore, au reușit să intervină la timp.

„La intrarea ei în sala de operație era în hemiplegie pe dreapta, într-o afazie totală senzo – motorie, practic ea nu avea nici o conexiune cu noi, era într-o stare profundă. După procedura de trombectomie mecanică, datorită faptului că am abordat-o cu anestezie locală, sedare medicamentoasă, noi am putut aprecia dificitul ei neurologic, după recanalizare au apărut mișcări în membrele superioare și inferioare”, explică Roman Smolnițchi, șef Laborator Medicină Intervențională, IMU.

Și Claudia Gamurari din raionul Râșcani a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă cu accident vascular cerebral.

„Dimineața m-am trezit și am ieșit afară și m-am simțit un pic rău. Am intrat în casă am sunat la fată la lucru și a venit ambulanța, am pierdut vederea, mâna, piciorul”.

Pacienta a fost preluată de echipajul de urgență și transportată la Spitalul Clinic Bălți, unde a fost supusă investigațiilor. Rezultatele au fost transmise Centrului Comprehensiv AVC din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, iar medicii de aici au solicitat transportarea imediată a pacientei la Chișinău.

„De comun cu echipa de acolo am decis să inițiem tromboloza intravenoasă să dizolvăm trombul care se află în vas. Pe parcursul transportării pacientei către spitalul nostru tromboliza intravenoasă s-a continuat, ulterior pacienta a beneficiat de un șir de investigații mai importante cum ar fi tomografia. Prin perfuzie cerebrală care am văzut dacă este țesut viabil care ne-a demonstrat că pacienta are șanse de a fi salvată prin trombectromie mecanică”, Irina Rusu, neurolog, IMU.

Persoanele peste 60 de ani trebuie obligatoriu să monitorizeze tensiunea arterială de două ori pe zi, spun medicii.

„Din cauza hipertensiunii și din cauza hiperlipidemiei, a simbolului metabolice și a schimbărilor de vârstă se dezvoltă plăcile aterosclerotice ale vaselor. Din cauza îngustării vasului și îngreunării fluxului sanguin prin aceste segmnte de plăci se formează trombi care cauzează obstrucția totală a vasului, de aceea tensiunea arterială trebuie la timp să fie apreciată determinată și să se dea un tratament specializat, pentru a preîntâmpina crize hipertensive. Nu provoacă doar AVC isemic acum, dar și cel hemoragic, din cauza cresterii tensiunii arteriale în vasele mici”, spune Roman Smolnițchi.

De la începutul anului, la Institutul de Medicină Urgentă au ajuns 9 pacienți cu accident vascular cerebral hemoragic cauzat de hipertensiunea arterială.