mamaplus

Câte accidente rutiere s-au produs în Moldova primele șapte luni ale acestui an

-
//
30.08.2024

Peste 1.100 de accidente rutiere s-au produs în primele șapte luni ale acestui an, în urma cărora 1.334 de persoane au fost traumatizate, iar 111 și-au pierdut viața. Comparativ cu anul trecut, numărul deceselor a crescut cu aproximativ 10%. Declarația a fost făcută de șeful Secției evidență și analiză accidente rutiere a Inspectoratului Național de Securitate Publică, Iurie Racu.

mamaplus

Potrivit lui Iurie Racu, cele mai multe accidente rutiere au loc în municipiul Chișinău, transmite radiomoldova.md. 

Acesta spune că, dacă e să ne referi la datele statistice, în Capitală, în această perioadă, au fost înregistrate 42,89% din numărul total de accidente rutiere produse pe întreg teritoriul țării. Astfel, fiind 474 de accidente rutiere în traficul rutier, care au fost calificate ca evenimente cu consecințe ușoare și grave, în rezultatul cărora 14 persoane au decedat, altele 529 au fost traumatizate. 

Iar dacă o luăm pe oraș sau municipiu, următorul ar fi Ungheni, în care s-au produs 60 de accidente rutiere, 12 persoane au decedate, 105 traumatizate. Urmează Telenești, Sângerei, Criuleni. 

Amenzile mai mari ar fi o soluție pentru a reduce numărul de accidente, însă fiecare din noi trebuie să fie responsabil și să respecte Regulamentul Circulației Rutiere, spune coordonatoarea proiectului „Automobil club Moldova”, Virginia Mandalac.

„Desigur, sunt binevenite aceste măriri ale amenzilor, pentru că, în mare parte, pentru a educa pe cineva, în mare parte lucrează metoda biciului și nu cealaltă, din păcate. INSP face lucrul anume fiind mereu prezenți acolo și observând cum este respectată legea de către șoferi, dar nu trebuie să uităm că siguranța rutieră nu implică doar șoferii și polițiștii, dar odată ce ieșim din casă, și eu și dumneavoastră și fiecare dintre noi devenim participanți la traficul rutier. Toți, absolut toți, suntem pietoni și este foarte important ca în aceste acțiuni de prevenire să fie planificate activități de asemenea de educare a pietonilor”, a declarat Virginia Mandalac.

Potrivit datelor statistice, anul trecut au fost înregistrate 1.980 de accidente rutiere, soldate cu decesul a 197 de persoane. Aproape 40$ dintre accidente sunt provocate de vitezomani. Iar fiecare al doilea deces în trafic este pus tot pe seama vitezei excesive.