mamaplus

La 12 ani a citit peste 100 de cărți: Povestea unui copil din Chișinău

-
//
03.06.2024

La vârsta de 12 ani a citit peste 100 de cărți. Este vorba despre Alexandru Brînză din municipiul Chișinău, pentru care lectura nu e o obligație, ci o pasiune. Acesta nu citește cărți specifice vârstei, ci romane, cărți de dezvoltare personală, istorie sau finanțe. Alexandru visează să devină și el autor de cărți, iar părinții îl susțin și spun că sunt gata să renunțe la alte lucruri în favoarea cărților.

mamaplus

Pasiunea pentru lectură, Alexandru a descoperit-o la vârsta de șase ani. Acesta spune că citea peste tot unde putea, iar cărțile preferate la acea vârstă erau cele de aventuri și literatura de ficțiune. Astăzi, în era în care copiii sunt tot mai atrași de jocuri și gadgeturi, el poate citi ore în șir în librării sau biblioteci, transmite moldova1.md.

„Cel mai mult mi-au plăcut cărțile „Jurnalul unui Puști” și „Harry Potter”, am ajuns chiar și să recitesc unele cărți și să privesc filme. Citeam peste tot, în magazin, acasă, afară. Din anumite video-uri de pe youtube mi-a venit ideea de cărți, de acolo am și vrut să merg la bibliotecă, să împrumut cărți. Vin frecvent să cumpăr, deoarece am grijă de biblioteca mea, îmi place să fie plină, să fie curat”, a menționat Alexandru Brînză.

Pasiunea pentru cărțile de dezvoltare personală o are de aproape un an, atunci când a decis că vrea să facă o schimbare. Acesta susține că a început să elimine toate obiceiurile rele, nu mai mănâncă nesănătos și nu mai joacă jocuri.  

„Vreau să învăț principii, dar cel mai mult îmi place să pun în acțiune. Nu sunt tipul de om care citește cartea și o lasă baltă, nu îmi place cartea să o las să se prăfuiască pe raft, eu dacă citesc cartea - implementez ceea ce scrie acolo. Aș vrea să citesc mai mult despre finanțe, istorie, geografie”, spun el.

Coincidență sau nu, însă primul cuvânt rostit de Alexandru a fost „carte”. Mama lui spune că este gata să dea ultimii bani din casă pentru a-i susține pasiunea. Acesta menționează că îi place că a ajuns să dea ultimii bani pentru cărți. Mai mult, ea susține că ar sta și înfometată de dragul pasiunii fiului său. 

„A fost așa un moment când am mers la librărie și a cerut de acolo o carte să o citească acasă, de dezvoltare personală, și nu i s-a permis, i-a spus că locul lui este în altă parte, în altă secție, nu la cei maturi, dar la copii și ca să compensez golul acesta am decis că pe ultimii bani îi iau o carte”, a specificat Viorica Țurcan.

Dacă tot citește cărți, Alexandru vrea și el la rândul lui să scrie și să publice zeci de volume. El spune că ar vrea să studieze despre finanțe, de pe acum, pentru ca atunci când va merge la universitate deja să aibă cunoștințe în domeniu. 

De asemenea, el spune că vrea să scrie o carte despre dezvoltarea personală, despre istoria sa. Iar viața sa de vis este să locuiască în mediul rural, să aibă o fermă de animale, o grădină, cât mai departe de societate, însă cu familia alături. 

Alexandru spune că nu se oprește aici și că în lista lui de așteptare sunt peste 300 de titluri de cărți despre dezvoltare personală, finanțe, alimentație și istorie.