Vitamina B12, cunoscută sub numele de cobalamină, este un nutrient solubil în apă implicat în metabolism. Una dintre cele opt vitamine B, susține procesul de sinteză a ADN-ului grăsimilor și proteinelor. Joacă un rol cheie în formarea de celule roșii din sânge, menținând sistemul nervos sănătos și ajută organismul să absoarbă energia din alimente.
Cu toate acestea, atunci când este deficitar în nutrientul care se găsește predominant în alimentele de origine animală, poate provoca daune ireversibile dacă nu este gestionat la timp. Mai rău, semnele nu apar până când consecințele nu devin proeminente, iar unele pot apărea la nivelul membrelor și în modul în care funcționează creierul.
Potrivit experților, deficiența de vitamina B12 poate provoca leziuni permanente ale nervilor dacă nu este tratată la timp; aceasta poate apărea în mâini și picioare sub formă de senzații de amorțeală și furnicături.
Care sunt semnele carenței de vitamina B12?
Deficitul de nutrient solubil în apă poate prezenta următoarele semne:
- Amorțeală și furnicături în mâini și picioare
- Infertilitate
- Pierderea memoriei
- Probleme de vedere
- Dificultăți de coordonare
- Cancer de stomac în cazuri extreme
- Leziuni ale sistemului nervos
- Anemia pernicioasă – o tulburare autoimună în care sistemul imunitar rănește organismul însuși
Cum să tratăm deficiența de vitamina B12?
Pentru a trata deficiența de vitamina B12, putem să ne bazăm pe suplimente sau pe consumul de alimente bogate în acest nutrient. Cele mai bune surse alimentare pentru aceasta sunt:
- Lapte
- Ouă
- Brânză
- Pește
- Carne
Care este doza zilnică necesară de Vitamina B12
Persoanele cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani au nevoie de un microgram și jumătate de vitamina B12 pe zi pentru a rămâne sănătoși și pentru a învinge deficiența. Pentru grupul de oameni vegani, consumul suplimentelor sale ar putea ajuta la satisfacerea nevoilor zilnice. Cu toate acestea, e bine să nu exagerați, deoarece ar putea duce la unele efecte secundare grave.