În noul val de COVID-19 sunt sute de copii care au nevoie de îngrijiri medicale după infectare. În timp ce unii micuți pot lua tratamentul în condiții casnice, există situații în care este necesară internarea în spital. Chiar dacă există un set de reguli recomandate de specialiști, unii părinți le ignoră și apelează la sfatul vecinilor sau caută niște răspunsuri pe internet. Medicul pediatru Mihai Craiu susține că această practică este una absolut incorectă și poate duce la urmări negative pentru cei mici. În ceea ce privește tratamentul copiilor infectați cu COVID-19, specialistul are câteva sfaturi practice.
- Dacă este atât de puțin bolnav încât nu trebuie internat, atunci acel copil NU TREBUIE să primească tratament cu antibiotice. Este absolut interzis, și cu siguranță dăunător, un tratament cu antibiotice la un copil care nu are dovezi de supra-infecție bacteriană (din consult medical și din analize specializate).
- Nu sunt necesari nici un fel de aerosoli, CU NIMIC, la copilul care are COVID dar nu este astmatic sau nu are wheezing recurent.
Potrivit medicului Mihai Craiu, sunt necesare, ca în orice altă viroză la copil:
- Urmărirea și combaterea febrei, mai ales dacă este cu valori mari, peste 38.5C, sau dacă produce stare de rău, dureri de cap, etc.
- Menținerea unei stări bune de hidratare, cu multe lichide și eventual cu săruri de rehidratare orală. Mai ales la cei cu vârstă mică (sugari, preșcolari) ce au diaree și/sau vărsături.
- Menținerea unor căi aeriene libere - aspirat secreții, dacă sunt abundente, și pus apă de mare sau ser fiziologic.
- Multă RĂBDARE!!!
MESAJ PRACTIC: opriți imediat orice tratamente aberante cu antibiotice luate de pe net, de la prieteni sau rude sau, mai grav, recomandate de medic, în lipsa unor analize care să arate suprainfecție bacteriană! Și mergeți pentru reevaluare (plus investigații) în centrele de permanență, acele centre dedicate copiilor.
Imensa majoritate a copiilor infectați cu SARS-CoV-2 nu vor fi mai bine cu antibiotice, ci mai rău. Doar medicamentele antivirale, la cazurile grave sau la copiii având comorbidități ar putea influența evoluția bolii.