mamaplus

Cum se manifestă boala celiacă la copii și în ce situații poate opri creșterea

-
//
19.05.2022

Boala celiacă este o afecțiune caracterizată de intoleranța la gluten. Persoanele care suferă de această boală nu pot consuma deloc gluten. În caz contrar, întreg organismul va avea de suferit. Această boală cauzează inflamație și trebuie monitorizată cu atenție.

Boala celiacă provoacă o multitudine de simptome, de la simptome mai evidente (digestive) sau simptome ușor de confundat, precum oboseala și iritabilitatea. Afecțiunea se poate dezvolta la orice vârstă, iar la adolescenți și copii poate cauza o manifestare neobișnuită: oprește creșterea.

„Boala poate debuta absolut la orice vârstă. Te naști cu o sensibilitate despre care știi sau nu știi de ea. Dacă ai alți membri ai familiei cu aceeași problemă, se moștenește, nu de la mamă sau tată direct, dar există mai multe cazuri în familie, într-o anumită familie pot să fie mai mulți, deci dacă tu ai deja un membru al familiei afectat de boală celiacă știi că ai deja această sensibilitate, dacă nu, pur și simplu nu știi.

Continui să mănânci făină de grâu, gluten și la un moment dat poate să ți se întâmple să nu mai poți face asta. Atunci apare boala celiacă. La absolut orice vârstă poate apare”, spune Alina Stănescu Pop, medic primar pediatrie.

Boala celiacă poate opri creșterea

„Dacă ești copil, poate să fie un semnal extrem de discret, adică nu poți să faci legătura sub nicio formă cu un lucru care ține de alimentație. De exemplu merg la școală, am un copil la școală, eu știu că nu sunt foarte înaltă. Tatăl copilului, nici el nu este foarte înalt, nu este un vlăjgan, deci înțeleg că poate am un copil care este mai mic de statură, dar într-o zi când merg să-l iau de la școală, observ că el este mai mic, mult mai mic decât decât cel mai mic copil din clasă. E o diferență evidentă. Și atunci sigur pot să îmi pun problema de ce copilul meu are o statură atât de mică, de ce e este pitic, să spunem.”, a mai concretizat pediatrul.

Simptomele sunt vizibile și la copiii mai mici

„Din păcate, la copiii foarte mici poate să fie evident, adică burtica umflată, să fie balonat, să aibă tulburări, să devină constipați, adică lucruri care țin să mănânce mai prost, să li se facă greață, să se plângă de ceva care ține de sistemul digestiv. La copii mai mari poate să fie asta să oprească creșterea în înălțime, să oprească intrarea pubertate sau să nu facă nimic din toate astea, dar de exemplu să declanșeze o anemie.

Va avea amețeli, nu va dormi bine, va avea insomnii, părintele va certa pentru că este exact vârsta de adolescență în care nu vrea să se culce. Ai luat note proaste la școala pentru că n-ai chef să înveți. De fapt, își pierde capacitatea de atenție în primele 5 minute adică tulburări de genul ăsta, devine irascibil. Poate să fie simptom, izolată, absolut izolat”, a explicat medicul Alina Stănescu Pop.