Copiii sunt o veritabilă sursă de inspiraţie, iar Ecaterina Cojan este convinsă de acest lucru. Tânăra mămică din Capitală creează cele mai utile, colorate şi captivante cărţi senzoriale pentru pici. Prima cărţulie a confecţionat-o chiar pentru micuţa sa, iar de atunci sute de copiii au descoperit lumea, jucându-se cu Senzo Book. Ecateria pune mult suflet în fiecare filă, iar rezultatul îl vedeți în interviul ce urmează.
Cum ți-a apărut ideea de a crea cărți senzoriale pentru copii?
Prima carte pe care am confecționat-o a fost pentru fetița mea. Procesul a fost destul de lung și anevoios, mi-a luat circa 2 luni până când am văzut-o finalizată. Îmi plăcuse rezultatul, dar mai ales faptul că fiica mea se îndragostise de cărțulie. De atunci i-am mai făcut câteva, deja toate cusute cu mașină, însa cel mai mult îi place prima, cea creată în întregime manual. Au urmat niște carțulii făcute cadou pentru niște finuți și în scurt timp au apărut primii clienți, iar o dată cu ei și pagina SENZO BOOK.
Ce învață micuții din cărțile tale? Cât de necesare și utile sunt acestea?
Cartea senzorială dezvoltă imaginația, atenția, creativitatea și curiozitatea celor mici. Ele sunt un produs 100% handmade, realizate cu multă dragoste și grijă. Confecționez cărțuliile din diverse materiale textile, sigure pentru copii (fetru, bumbac), cu panglici și elemente din plastic sau lemn, cu nasturi, capse, șnururi, scai și fel de fel de încuietori, care să atragă atenția micuților.
Pentru ce categorie de vârstă sunt cărțile create de tine?
Cărtile senzoriale sunt potrivite pentru copiii cu vârste între 1 - 6 ani. În dependență de vârsta, genul, preferințele și interesele copiilor, cărtile pot fi personalizate. Fecare pagină conțne noi provocări: de la învățarea culorilor, formelor geometrice, cifrelor, la recunoașterea fructelor, legumelor, animalelor. Totodată, copiii pot exersa unele abilități de motricitate fină, gen: încheiatul nasturilor, legatul șireturilor, închisul capselor sau descoperirea unor surprize tăinuite după un fermoar sau într-un buzunar secret.
Ele sunt perfecte la un drum lung, în concediu sau când, pur si simplu, aveți nevoie de câteva momente de liniște.
Cât timp îți ia să confecționezi o cărțulie?
O carte alcatuită, de exemplu, din 10 pagini de activități e gata în circa 4-5 zile. Dar durata confecționării depinde mult și de comenzile din acel moment. Astfel, o comandă de carte senzorială ar trebui să fie plasată cu cel puțin 2-3 săptămâni înainte de data solicitată.
Ce alte frumuseți mai confecționezi?
Sincer, nu aș fi crezut niciodată că acest proces de creație mă va absorbi atât de mult, încât să mă trezesc noaptea și să gândesc noi pagini cu activități sau noi lucrușoare handmade. Așa am ajuns să confecționez, pe lângă cărțile senzoriale, diverse obiecte textile atât decorative, cât și utile: ghirlande decor cu numele copiilor, genți pentru maturi sau copii, pernuțe decorative, jucării moi din bumbac sau fetru, jucărioare pentru pomul de Crăciun, diverse accesorii pentru copii, clame pentru fetițe cu personaje din desene animate, brelocuri, măști. Desigur, mai am multe idei, pe care cu siguranță le voi pune în practică în viitorul apropiat.
În ce măsură te inspiră fetițele tale?
Fetele mele sunt cele care mă inspiră. Cea mare e generatorul de idei, ea vine cu critică constructivă și sfaturi despre ce le-ar plăcea mai mult copiilor micuți. Iar mica mea buburuză e cea care testează fiecare cărțulie pe care o confecționez și chiar dacă a văzut atât de multe cărți, toate îi sunt interesante și captivante.
Cum reușești să fii o mamă exemplară, dar și să dezvolți această activitate?
Lucrul manual e o ocupație destul de migăloasă, care implică multă dăruire de sine, însă le reușești pe toate atunci când le faci din plăcere. M-am învățat să-mi organizez mai bine timpul. Poate dorm mai puțin, însă pentru fete și treburile casnice îmi fac mereu loc. Ai mei sunt obișnuiți că-i alint cu gustoșenii, așa că, pe lângă cărțile senzoriale, îmi fac timp și pentru clătite, checuri, torturi, plăcinte.
Ce sfaturi ai pentru mămicile care vor să înceapă o activitate în perioada maternității?
Ca sfat pentru mămicile care vor să înceapă o activitate în perioada maternității voi folosi un citat de-a lui Richard P. Feynman: “Îndrăgosteşte-te de vreo activitate, şi fă-o! Nimeni nu îşi dă seama despre ce este viaţa şi nu contează. Explorează lumea. Aproape toate lucrurile sunt foarte interesante dacă le vei aprofunda suficient. Munceşte din greu şi cât de mult la lucrurile care îţi place cel mai mult să le faci. Nu te gândi la ceea ce vrei să fii, ci la ce vrei să faci. Ţine pasul la minim cu celelalte lucruri, astfel încât societatea să nu te împiedice să faci orice”. Le mulțumesc tuturor clienților mei pentru încrederea acordată și îi aștept cu mare drag și cu alte comenzi.
Sursa: Mamaplus.MD