Fumatul dăunează grav sănătății. Chiar și pentru copiii încă nenăscuți pot apărea consecințe dacă mama fumează în sarcină sau dacă este expus apoi în fragedă copilărie la fum de țigară. De altfel, toată viața putem îmbolnăvi plămânii dacă fumăm ori fumăm pasiv. Despre cum sunt afectați plămânii copiiilor mamelor fumătoare aflăm în continuare de la prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie.
Specialista afirmă că fumatul în timpul sarcinii prezintă un risc foarte important pentru bebeluș. În viața intrauterină depindem 100% de cordonul ombilical, practic devenim responsabili de ceea ce livrăm bebelușului.
Această expunere la fumat este foarte nocivă pentru cel mic, deoarece se poate ajunge la posibile tulburări neurologice ulterioare, hipoxemii intrauterine, afecțiuni respiratorii cronice printr-o lipsă de dezvoltare armonioasă a plămânilor.
Riscul este mare și după nașterea copilului
”Chiar dacă unele mămici nu au fumat în perioada sarcinii, dar se reapucă după naștere de fumat, se riscă afecțiuni ale plămânilor copiilor. Plămânul nu se maturizează imediat după naștere, ci continuă să crească mulți ani după aceea. Practic o maturare pulmonară poate să ducă până la vârsta de 18 ani. Deci expunerea pulmonară prin fumatul în locuință ar trebui să dispară mai ales din respect pentru cei pe care-i iubim.”, afirmă dr. Roxana Maria Nemeș.