Deși se spune că timpul le rezolvă pe toate, există situații când timpul nu face decât să transforme anumite afecțiuni într-o formă cronică, ceea ce cu siguranță nu și-ar dori nimeni. Este vorba inclusiv despre depresia postnatală, care lovește dur atunci când survine și nu trebuie desconsiderată. Potrivit medicului psihiatru Mihai Bran, depresia postpartum nu trece de la sine, nu se diminuează ca intensitate doar pentru că timpul trece. Află în continuare ce consecințe poate avea depresia postpartum netratată atât asupra mamei cât și a copilului și care este legătura dintre stările de anxietate și depresie, stări pe care multe mame le experiementează.
Depresia postpartum netratată poate afecta capacitatea de a fi părinte. Asta pe lângă faptul că mamele descriu la cabinet că lipsindu-le total energia, apar si probleme cu concentrarea pe nevoile bebelușului (nu pot avea grijă de bebeluș) și pe nevoile lor, susține medicul psihiatru. Sentimentul că este o mamă „proastă” poate înrăutăți depresia, iar atenția trebuie atrasă și asupra riscului foarte crescut de suicid în cazul netratării acestui tip de depresie. Tocmai de aceea, este important să apelezi la ajutor dacă te simți deprimat
Ce efecte negative poate avea depresia postnatală asupra copilului
- Întârzieri în dezvoltarea limbajului și probleme de învățare
- probleme cu legătura mamă-copil
- probleme de comportament
- mai mult plâns sau agitație
- obezitate la preșcolari
- probleme legate de stres și adaptarea la școală și la alte situații sociale
Medicul psihiatru Mihai Bran susține că depresia postnatală nu se vindecă atât de ușor și este nevoie de ajutor specializat, chiar dacă aparent mama poate avea perioade ”mai bune” la care cunoscuții se referă eronat cu „dar… chiar părea ok”, „ce veselă era azi”.