Cum se doarme în timpul sarcinii, pot oare gravidele să doarmă pe burtă sau pe spate?

Cum se doarme în timpul sarcinii, pot oare gravidele să doarmă pe burtă sau pe spate?

-
//
09.12.2014

Mai devreme sau mai târziu, fiecare viitoare mămică se confruntă cu problema – cum se doarme în timpul sarcinii. Pozele de somn obișnuite în viața de zi cu zi, la o anumită etapă de sarcină devin inoportune pentru femeie. Somnul și fără asta suferă schimbări în urma schimbărilor hormonale ce au loc în organism, unde mai pui și schimbările esențiale în silueta viitoarei mămici. Cum se doarme în timpul sarcinii?

Cum se doarme în timpul sarcinii, pot oare gravidele să doarmă pe burtă sau pe spate?

Somnolența în timpul sarcinii este un fenomen destul de des. Doar la sfârșitul perioadei de sarcină pot apărea probleme cu somnul. Burtica mare deja nu-i mai permite viitoarei mămici să-și găsească poziția confortabilă, iar în minte se învârtesc diferite griji legate de nașterea care este tot mai aproape. Noaptea apare insomnia, iar ziua, gravida vrea să doarmă. Și dacă nu este cazul de luptat împotriva somnolenței, împotriva insomniei – se poate și chiar trebuie.

De exemplu, multe gravide pot avea un somn deplin și liniștit cu ajutorul: o plimbare la aer liber înainte de somn, geamul întredeschis noaptea chiar și pe timp de iarnă și ușa de la balcon în nopțile de vară, băi calmante înainte de somn, ceaiul cu mentă sau lapte cald cu miere înainte de somn, regimul corect de zi și alimentar.

Pozițiile de somn în timpul sarcinii

Așa deci, în primul trimestru, femeia gravidă poate să doarmă în orice poziție își dorește, sunt permise pozițiile obișnuite de somn și în care se simte confortabil. Însă, dacă femeia știe deja că este însărcinată, ea trebuie treptat să se obișnuiască să doarmă în alte poziții, care sunt recomandate pentru ultimele trimestre de sarcină.

De îndată ce burta devine vizibilă (în unele cazuri, acest lucru se întâmplă chiar din a 13-a săptămână de sarcină, în altele – în a 20-a, sau a 25-a), nu se mai poate dormi pe burtă, nu se mai primește și nici nu se mai permite.

Somnul pe spate încă mai este posibil din punct de vedere fiziologic, însă, începând cu a 28-a săptămână de sarcină - nu mai este de dorit nici pentru mamă nici pentru copil, asta după toți indicatorii medicinali.

Rămân două poziții - pe partea dreaptă și pe partea stângă. Când prezentația fătului este de-a latul, medicii recomandă gravidei să doarmă pe partea în care se află capul copilului. Teoretic, însă, somnul pe partea stângă este mult mai benefic atât pentru sănătatea mamei cât și pentru sănătatea copilului. Însă, puțini pot dormi toată noaptea în una și aceeași poziție, acest lucru este imposibil dar și inutil. De aceea, orice medic va recomanda pacientei sale să-și schimbe poziție de 3-5 ori pe noapte: de pe o parte pe alta. Acest lucru este posibil și în prezentarea pelviană a fătului.

Cum se doarme în timpul sarcinii, pot oare gravidele să doarmă pe burtă sau pe spate?

Cum trebuie și cum i se permite gravidei să doarmă: pe burtă sau pe spate?

Cum s-a mai spus deja, în primul trimestru de sarcină nu există interdicții în ceea ce privește poziția de somn a gravidei. Viitoarea mămică poate să doarmă și pe burtă și pe spate,sau în alte poziții – așa cum se simte ea mai confortabil.

În al doilea trimestru, gravidei i se recomandă deja să doarmă pe partea stângă, totuși, ea mai poate să doarmă încă pe spate. Este puțin probabil să mai poată dormi pe burtă la această etapă – această poziție va fi incomodă pentru mamă, dar și dăunătoare atât pentru ea cât și pentru viitorul copilaș.

Cum se doarme în timpul sarcinii, pot oare gravidele să doarmă pe burtă sau pe spate?

În al treilea trimestru de sarcină, medicii recomandă insistent gravidei să nu mai doarmă nici pe burtă, nici pe spate. Acest lucru poate fi chiar periculos pentru făt și poate duce la consecințe negative.

Pot oare gravidele să doarmă pe burtă?

Până când burtica nu iese în evidență și nu o încurcă la somn pe viitoarea mămică, gravida poate dormi pe burtă cât vrea ea. Însă, din moment ce burtica începe să crească, fătul se dezvoltă destul de repede, gravida trebuie să renunțe la acest obicei. Ea trebuie să-și aleagă altă poziție pentru somn, pentru că în pofida faptului că fătul este protejat de lichidul embrionar, există riscul de a-l traumatiza. Și, într-un final, această poziție devine foarte neconfortabilă.

Cum se doarme în timpul sarcinii, pot oare gravidele să doarmă pe burtă sau pe spate?

Pot oare gravidele să doarmă pe spate?

Gravida poate să doarmă pe spate timp îndelungat, însă, începând cu al doilea trimestru de sarcină, această poziție nu mai este foarte benefică, iar în al treilea trimestru – categoric dăunătoare. Uterul, care permanent crește în dimensiuni și

fătul care crește la fel de repede presează tot mai mult intestinul, coloanei vertebrale lombare, vena cavă a gravidei. Iar acest lucru poate genera probleme precum tulburarea circulației sanguine și hipoxia fetală. Respectiv, pot apărea următoarele probleme:

Amețeli și pierdere frecventă de cunoștință;

Respirație îngreunată;

Palpitații, tahicardie, aritmie;

Căderea tensiunii;

Acutizarea hemoroizilor;

Tulburarea circulației sanguine în rinichi și placentă.

De multe ori, în asemenea cazuri, copilul semnalizează mama despre faptul că-i este incomod și suferă de insuficiență de oxigen – el începe să se împingă activ. Dacă gravida se întoarce pe o parte, copilașul se va liniști imediat.

Cum se doarme în timpul sarcinii, pot oare gravidele să doarmă pe burtă sau pe spate?

Care este cea mai comodă și mai benefică poziție de somn în timpul sarcinii?

Așa deci, s-a demonstrat demult că cea mai comodă și mai benefică poziție de somn în timpul sarcinii – pe partea stângă, piciorul drept îndoit la genunchi și pus pe o pernă. Anume în această poziție:

Se îmbunătățește fluxul sanguin spre placentă (iar asta înseamnă că fătul primește suficient oxigen pentru dezvoltarea sa);

Rinichii lucrează bine (ceea ce este foarte important mai ales în ultimele luni de sarcină);

Se reduc edemele la mâini și picioare;

Ficatul nu mai este presat;

Dispar durerile de spate;

Se menține o activitate optimă a inimii mamei.

În cazul în care prezentația fătului este transversală și capul lui este în partea dreaptă a mamei, medicii recomandă gravidei să doarmă pe partea dreaptă, pentru a-și ajuta copilașul să se poziționeze corect înainte de naștere.

Și pernele de diferite dimensiuni vă vor ajuta să găsiți o poziție confortabilă pentru somn. Gravidele pot chiar experimenta cu ele: le pot pune sub burtă, sub picior, între picioare, sub spate – totul depinde de alegerea viitoarei mămici.

Important este ca, în timpul somnului, gravida să-și recapete forțele și să se odihnească bine. Pentru că o așteaptă nașterea pentru care va avea nevoie de multe forțe și energie. Iar după naștere, puține mămici reușesc să se bucure de un somn adânc și îndelungat: pentru că bebelușul a venit pe lume și el are nevoie de îngrijiri permanente chiar și noaptea foarte târziu.

Cum se doarme în timpul sarcinii, pot oare gravidele să doarmă pe burtă sau pe spate?

Sfaturi utile pentru gravide în ceea ce privește organizarea corectă a somnului

Dacă vă chinuie insomnia, în niciun caz nu luați somnifere (ele pot fi prescrise doar de medic și doar în situații critice). Rețineți, orice preparat medicamentos are impact nu doar asupra dumneavoastră dar și asupra copilașului dumneavoastră care nu a reușit încă să vină pe lume.

Nu ar trebuie să consumați, înainte de somn, băuturi ce conțin cafeină. În perioada sarcinii ar trebui să renunțați său să reduceți volumul de apă minerală gazată, cafea, ceai tare.

Încercați să nu consumați prea multe lichide și nici să mâncați prea mult cu 2-3 ore înainte de somn. Dacă suferiți de toxicoză matinală sau serală, puteți mânca câțiva biscuiți sau bea un pahar cu chefir.

Înainte de somn, puteți să ieșiți afară pentru a respira aer curat, însă, în nici un caz nu trebuie să faceți activități fizice sporadice.

Încercați să stabiliți un grafic clar al somnului: adormiți și treziți-vă aproximativ la aceeași oră în fiecare zi.

Dacă v-ați trezit cu crampe în picioare, trebuie să vă ridicați în picioare și să stați ceva timp așa, iar după asta vă va ajuta un masaj relaxant. Crampele sunt un indiciu al faptului că organismul suferă de insuficiență de calciu. Măriți cantitatea de produse alimentare ce conțin acest microelement.

Dacă somnul vă este perturbat de frica și neliniștea înainte de naștere, frecventați cursurile de pregătire prenatală, discutați cu prietenele care au născut deja, vizionați filme pozitive. Informațiile pe care le veți obține, discuțiile plăcute, vă vor ajuta să nu vă mai temeți, iar asta înseamnă că nopțile veți dormi dulce.

Și rețineți, indiferent de poziția de somn pe care o veți alege, dacă plapuma dumneavoastră va fi prea subțire pentru iarnă și prea călduroasă pentru vară, dacă veți dormi mai puțin de 8 ore, dacă veți privi filme de groază înainte de somn, sau vă veți certa cu soțul, este puțin probabil să puteți adormi și să aveți un somn dulce și liniștit.

Păstrați fiecare oră de somn pe care o aveți la dispoziție!