mamaplus

De ce tratamentul după ureche este atât de periculos? Medic: „Banala aspirină are contraindicaţii majore”

-
//
06.10.2021

Una din cele mai mari probleme din zilele noastre este automedicația. Mai ales în perioada pandemiei, numărul de astfel de cazuri s-a majorat semnificativ, din cauza faptului că oamenii ezită să mai meargă în policlinici sau spitale, unde s-ar putea infecta. Deseori, oamenii aleg să se „otrăvească” acasă în loc să ceară sfatul medicului, iar cel mai grav este că unii farmaciști le oferă antibiotice fără prescripție medicală.

„Toate medicamentele sunt indicate pentru o anumită patologie, dar ele au şi contraindicații. În condițiile în care mergi la medic, el ştie de obicei care sunt problemele tale de sănătate şi alege din paleta de medicamente care este cel mai bun şi potrivit pentru boala pe care o ai. Banala aspirină, despre care multă lume consideră că este eficientă în viroze, boli antiinflamatorii, are o contraindicație majoră şi are efectul de a irita mucoasa gastrică persoanelor care au probleme cu stomacul”, spune medicul generalist Carmen Țurcan.

Aceeaşi situație este valabilă şi pentru paracetamol, pe care îl găsim în mai multe tipuri de pastille. Dacă acest medicament este luat exagerat se ajunge la insuficiență renală şi nu de puține ori pacienții au făcut cunoştință cu medicii de la dializă.

Sunt şi medicamente care nu se dau unele cu altele, în acelaşi timp, iar din acest punct de vedere cea mai mare problemă o provoacă autoadministrarea antibioticelor. Republica Moldova are o legislație care interzice vânzarea de antibiotice fără rețetă, dar practica a demonstrat că se întâmplă ca pacienții, cu complicitatea farmaciştilor, să-şi procure singuri antibiotice pe care le folosesc după propria automedicație.

“Antibioticele duc la apariția tulpinilor bacteriene rezistente şi rezultatul este faptul că antibioticul nu mai are efectul scontat, dezvoltând bacterii mult mai rezistente, pe care le pot transmite şi celor din jur. Este motivul pentru care încercăm să administrăm din ce în ce mai puține antibiotice, mai ales pe cele de ultimă generație, pentru a putea fi folositoare doar atunci când sunt administrate”, mai spune medicul Carmen Țurcan.

O altă problemă întâlnită la pacienții care încep un tratament este că aceştia decid cu de la sine putere să întrerupă medicația după ce constată că se simt mai bine. Este o greşeală capitală, cred medicii, pentru că deja nu se mai poate vorbi de o vindecare, fiind necesare alte tratamente, mai costisitoare şi de mai lungă durată.

Nu este lipsit de importanță nici faptul că oamenii se iau şi după reclamele de tot felul de medicamente promovate la televizor, care deşi în reclamă se specifică că pot fi administrate fără indicație medicală, atunci când consultă prospectul află cu stupoare că are zeci de contraindicații, caz în care se ridică întrebarea dacă mai merită să-ți administrezi pastilele cu pricina.

Medicii mai spun că există medicamente care dau alergii.

„Totdeauna este corect ca, atunci când mergem la doi sau trei medici, pe patologii diferite, să avem cu noi şi indicațiile medicale de la fiecare doctor în parte, pentru ca aceştia să nu greşească medicația”, este concluzia medicului Carmen Țurcan.