Ratingul nocivității băuturilor alcoolice preferate de toți!

Ratingul nocivității băuturilor alcoolice preferate de toți!

-
//
04.12.2014

VOTCA

Ratingul nocivității băuturilor alcoolice preferate de toți!

Procesul de preparare a acestei băuturi este cât se poate de simplu: fructele sau semințele se fermentează pe drojdii simple, după care, masa este supusă curățirii și filtrării repetate și, în sfârșit, lichidul obținut se îmbuteliază în sticlele pe care le știm cu toții. 

Calorii. Întrucât votca nu conține zahăr și alte surse de carbohidrați, caloriile-i sunt asigurate doar de spirt (circa 7 kcal / gr ). Reiese că în pofida reputației proaste, votca este una dintre cele mai ”dietetice” băuturi. Însă, dacă nu veți servi votcă pură ci în componența unor cocktailuri, situația s-ar putea schimba radical invers. 

Avantaje. De regulă, votca nu conține nici un fel de adaosuri – coloranți, aromatizatori, ș.a.m.d. Totodată, trece cea mai riguroasă purificare comparativ cu alte băuturi alcoolice. Narcologii din asociația medicală din Marea Britanie afirmă că, anume din acest considerent, este mult mai ușor de suportat mahmureala după votcă decât după alte băuturi spirtoase, cum ar fi whisky sau rom sau chiar vin.

Dezavantaje. Cu toată ”puritatea” sa, votca este principala cauză a majorității intoxicațiilor alcoolice. Din cauza prețului său relativ ieftin, lipsa gustului pronunțat și obiceiului de a o dizolva în suc sau alte băuturi spirtoase, votca se bea ușor, iar asta sporește probabilitatea abuzului la maxim. 

Mahmureală de gradul: 3 din 10 puncte.

BERE 

Ratingul nocivității băuturilor alcoolice preferate de toți!

Fabricată din orz cu adaos de hamei (pentru gust) si drojdie (pentru a accelera procesul de fermentație).

Calorii. Deși berea nu este cea mai calorică băutură alcoolică, se bea mult mai ușor decât același whisky; în consecință, o porție standard conține mult mai multe calorii. 
Avantaje. Conținutul de alcool este minim (3-8%), de aceea, beția în urma consumului de bere, survine foarte încet. Plus la asta, jumătate de litru de bere conține circa o pătrime din doza zilnică recomandată de vitamina B și sărurile acidului folic benefice pentru inimă. 

Dezavantaje. Studiul specialiștilor de la Spitalul Central din Massachusetts, denotă că substanța conținută în bere – purina - ridică nivelul de acid uric în sânge, care, la rândul său, duce la depunerea de săruri în articulații și dezvoltarea de gută. Consumul de bere, de asemenea, sporește riscul obezității, apariției problemelor la sistemul cardio-vascular și cancer intestinal. La fel, poate genera tulburări hormonale atât la femei cât și la bărbați. 

Mahmureală de gradul: 4 din 10.

VINUL ALB 

Ratingul nocivității băuturilor alcoolice preferate de toți!

Fabricat din struguri fermentați, curățați de coajă și sâmburi. 

Calorii: aproximativ 130 kcal per bocal (175 ml). Cu cât mai dulce este vinul cu atât mai multe calorii conține. 

Avantaje. Savanții americani afirmă că vinul alb conține compuși chimici deosebiți care contribuie la micșorarea nivelului colesterolului în sânge. 

Dezavantaje. Cu timpul, în vinul alb se formează sulfați; aceștia pot fi adăugați chiar de producători cu scopul de a păstra culoarea inițială a produsului. Cum nu ar fi, anume aceste componente se fac vinovate de simptomele puternice de mahmureală de care suferă amatorii de vin alb, susțin savanții. Plus la toate, sulfații pot genera reacții alergice, crize de migrene și astmă, de asemenea, distrug smalțul dentar și sporesc riscul apariției cariilor. 

Mahmureală de gradul: 6 din 10.

VINUL ROȘU

Ratingul nocivității băuturilor alcoolice preferate de toți!

La fel se fabrică din struguri fermentați, însă, și coaja și sâmburii rămân în producție. Culoarea inițială a licorii, este de regulă albă, însă, pe parcursul termenului obligatoriu de păstrare de 2-3 ani, culoarea devine maronie sau roșie pe cale naturală. 

Calorii. Aproximativ 120 kcal per bocal. De regulă, vinul roșu conține mai puțin zahăr decât vinul alb. 

Avantaje. În această băutură se conțin oxidanți naturali care aproape că nu există în vinurile albe. În cantități moderate, vinul roșu luptă împotriva trombozelor, procese inflamatorii, micșorează nivelul colesterolului și, în acest fel, însănătoșește tot sistemul cardio-vascular. 

Dezavantaje. Din cauza specificului de preparare, vinul roșu conține două tipuri de spirt – etanol și metanol, iar ficatul le prelucrează pe rând. Potrivit cercetătorilor britanici, metanolul este prelucrat în ultimul rând, de acea, el se oprește pentru mult timp în organism, fapt ce generează toate neplăcerile de mahmureală. 

Gradul de mahmureală: 7 din 10.

ȘAMPANIE 

Ratingul nocivității băuturilor alcoolice preferate de toți!

Se fabrică aproximativ la fel ca vinul, însă, se adaugă o cantitate mare de drojdii pentru formarea bulelor. 

Calorii. Aproximativ 130 kcal per bocal. De regulă, producătorii adaugă în șampanie puțin sirop pentru a îmbunătăți gustul. Din acest considerent, băutura conține mai multe calorii decât vinul simplu. 

Avantaje. Antioxidanții ce se conțin în șampanie previn distrugerea celulelor nervoase și, în acest fel, protejează de asemenea boli cum ar fi Parkinson și Alzheimer. La această concluzie au ajuns savanții de la Universitatea Reading, care au descoperit în șampanie conținut ridicat de thyrozol util și acid cafeic. 

Dezavantaje. Din câte se știe, alcoolul cu bule este absorbit mult mai repede în sânge, de aceea, șampania îmbată foarte repede. Plus la asta, în pofida opiniei răspândite, șampania nu contribuie la ridicarea bunei dispoziții. Alcoolul influențează creierul uman la fel, indiferent, de forma și sursa sa, și, după cum spun, narcologii britanici, această influență este pur de inhibare. Consumul de alcool încetinește activitatea cerebrală, eliberează emoții și încețoșează mintea trează. În consecință, persoana devine mai vorbăreață, agitată, emotivă și, cu siguranță, nici de cum mai fericită.

Gradul de mahmureală: 7 din 10.

WHISKY 

Ratingul nocivității băuturilor alcoolice preferate de toți!

Whisky este un produs de fermentație de orz sau grâu curățate în prealabil și maturat timp de mai mulți ani în butoaie speciale de lemn.

Calorii. Aproximativ 80 kcal per 35 ml.

Avantaje. Chimiștii britanici afirmă că în whisky de malț-uri unice se conține acid elagic util și încă în cantități destul de mari. Acest acid este capabil să încetinească creșterea tumorilor canceroase de anumit tip și chiar să ucidă celulele canceroase fără a le afecta pe cele sănătoase. 

Dezavantaje. Consumul excesiv de whisky poate provoca dacă nu delirium, atunci cu siguranță – crize bruște de violență și furie. Pentru că băutura este foarte tare iar tradiția spune că el se bea nedizolvat și fără gustări, beția survine repede, iar cel care consumă whisky poate avea u comportament total imprevizibil. Experimentele au arătat că anume alcoolul etilic (ce se conține în whisky) se absoarbe cel mai repede în organism și, deja, după o oră de la primul pahar, nivelul de alcool în sânge ajunge la maxim. Prin aceasta și se explică acțiunea băuturii. Un alt dezavantaj: în perioada de păstrare, în whisky se formează diferite impurități datorită cărora mahmureala este de 2 ori mai severă decât în urma consumului aceleiași cantități de votcă. 

Gradul de mahmureală: 8 din 10.

BRANDY

Ratingul nocivității băuturilor alcoolice preferate de toți!

Brandy este obținut prin distilarea alcoolului din vin roșu. Soiuri scumpe, de asemenea, se păstrează în butoaie de lemn timp de mai mulți ani.

Calorii. Aproximativ 80 kcal per 35 ml.

Avantaje. Ca și un produs obținut din vin roșu, brandy este bogat în antioxidanți. Cercetările savanților austrieci au demonstrat faptul că un pahar de brandy (35 ml) conține doza zilnică recomandată de vitamina C. 

Dezavantaje: Dragostea excesivă pentru brandy semnifică cea mai rea mahmureală posibilă. Cercetările efectuate de Centrul Național de neurologie și neurochirurgie din Londra, cu cât mai mult este păstrată băutura cu atât mai mare este cantitatea de substanțe nocive care se formează pe parcursul perioadei de păstrare. Pe de o partea, acestea-i asigură gustul și mirosul, iar pe de altă parte – cele mai severe simptome de intoxicație. Același lucru este valabil și pentru rom, gin, dar și vinul roșu și whisky, deja, menționate.
Gradul de mahmureală: 9 din 10.