În primele săptămâni de sarcină este important să fii atentă la semnalele pe care ți le transmite corpul tău, inclusiv eliminările vaginale și în special nuanța acestora. Dacă ești în primul trimestru de sarcină, să știi că sângerările pot avea cauze diferite și nu duc întotdeauna la pierderea sarcinii, însă evaluarea medicală este absolut necesară.
Dacă ești gravidă, scurgerea maronie în sarcină nu înseamnă de obicei că ceva este în neregulă cu tine sau cu bebelușul tău, ci în majoritatea cazurilor, este complet inofensivă. Cea mai obișnuită cauză este iritarea: după cum știi (sau vei afla în curând), creșterea nivelului hormonilor și creșterea fluxului de sânge către cervix îl poate face extrem de sensibil atunci când ești însărcinată. Deci, uneori, un act sexual sau un examen pelvian poate agrava starea colului uterin, ducând la o scurgere de culoare maro sau chiar mai deschisă la culoare.
”Sângerarea pe cale vaginală este cel mai frecvent motiv de prezentare la medic în trimestrul întâi de sarcină. Pacientele pot relata sângerări în diverse grade, de la spotting sau scurgeri maronii, la sângerare în cantitate considerabilă, posibil asociată cu eliminarea unor elemente tisulare. Deși cantitatea sau aspectul sângerării nu reprezintă elemente de certitudine, acestea pot orienta cu privire la diagnostic. Între 20 și 30% dintre paciente experimentează sângerare anormală, dar majoritatea dintre ele nu vor pierde sarcina.”, susține medicul ginecolog-obstetrician Elena Cocîrță.
Cauzele sângerărilor anormale în sarcină
O sângerare vaginală în contextul unei sarcini poate avea alte cauze care nu conduc în mod necesar la avort. Hematomul decidual, o acumulare de sânge care detașează parțial sarcina de peretele uterin, poate cauza sângerare anormală care nu conduce în mod obligatoriu la avort. Leziuni la nivel vaginal sau la nivelul colului, cum ar fi polipi, fibroame sau tumori, pot cauza sângerare anormală.
Importanța ajutorului specializat
Sângerarea vaginală asociată unei sarcini poate fi un simptom care poate conduce la pierderea acesteia, de aceea trebuie să determine pacienta să caute ajutor specializat. Dar, în același timp, pacientele trebuie să știe că șansa de evoluție normală este crescută, cu nașterea unui copil sănătos.