Deși s-ar părea la prima vedere că cea mai delicată perioadă a lunii pentru femei le-ar putea crea anumite probleme sau reacții adverse dacă se face imunizarea, medicii afirmă că nu este chiar așa. Vaccinul anti-COVID la menstruație nu reprezintă o contraindicație. Din contră, în cazul infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2, decizia de a nu face vaccinul anti-COVID crește riscul de a dezvolta complicații în ceea ce privește menstruația, dar nu numai.
Prin urmare, dacă te-ai programat pentru vaccinul anti-COVID la menstruație, nu amâna momentul de teama reacțiilor adverse. Nu există niciun motiv să reprogramezi vaccinarea anti-COVID, recomandă dr. Javeed Siddiqui, specialist în boli infecțioase.
„Menstruația nu este o contraindicație pentru vaccinarea anti-COVID. Numai persoanele care au antecedente de reacții alergice severe la vaccinuri ar trebui să se consulte cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a lua măsurile de siguranță necesare”, spune medicul.
Indiferent în ce zi a menstruației ești, nu trebuie să renunți la vaccinul anti-COVID
Riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19 și de a avea tulburări menstruale după infecție este mult mai mare decât posibilele reacții adverse la vaccin.
Printre reacții adverse temporare frecvente după vaccinarea anti-COVID se numără: durerea la locul injecției, febra ușoară, durerea de cap, mialgiile (durerile musculare) somnolența.
Pentru a ameliora astfel de potențiale reacții adverse, sunt de ajutor: hidratarea cu minimum 2 litri de apă pe zi, dieta sănătoasă (fructe, legume, ceaiuri), odihna și administrarea, la nevoie, de antitermice sau analgezice (paracetamol, ibuprofen etc.).