În Moldova a început campania de vaccinare contra COVID-19. Toți cei care au decis să se vaccineze speră că vor fi imuni! Este bine cunoscut faptul că anticorpii au un rol cheie în formarea imunității împotriva infecției cu coronavirus. Există mai multe tipuri de anticorpi, deci care sunt responsabili pentru formarea imunității?
Spicul coronavirusului – țintă pentru anticorpi
În componența virusului, este spicul format din proteina S1, sau mai bine zis partea lui terminală, care se numește RBD. Aceasta din urmă este responsabilă pentru ”împregnarea” virusului în celulele omului. Deci, numai anticorpii direcționați împotriva S1-RBD blochează sau neutralizează capacitatea virusului de a se atașa de celula noastră și de a provoca boli.
Anticorpii îndreptați împotriva S1-RBD sunt dovezi ale imunității la persoanele vaccinate.
Două întrebări importante
Astăzi, încă nu se știe exact, în primul rând, pentru cât timp se menține imunitatea mediată de anticorpi și, în al doilea rând, care ar trebui să fie nivelul minim de anticorpi care oferă protecție împotriva infecției. În teorie, cu cât nivelul anticorpilor este mai mare, cu atât o persoană este mai protejată!
Eveniment semnificativ
În decembrie 2020, OMS a aprobat primul standard internațional pentru imunoglobulina anti-SARS-CoV-2 și unități pentru măsurarea activității sale. Astfel, a devenit posibilă standardizarea nivelului/concentrației anticorpilor împotriva SARS-CoV-2.
Cum şi unde se evaluează imunitatea după vaccinare?
Laboratorul medical Alfa Diagnostica a implementat cu succes tehnologia pentru măsurarea cantitativă a anticorpilor de clasa G împotriva S1-RBD utilizând un sistem de test standardizat la nivel internațional.
Statutul de reglementare CE-IVD autorizează utilizarea acestui sistem de testare pentru diagnosticarea clinică în Uniunea Europeană.
Costul unui test este de 485 lei, termenul de realizare - 3 zile lucrătoare. Pregătire - testul se face pe stomacul gol sau la 4 ore după masă.
Unde puteți face testul?
CHIȘINĂU:
- str. Testemițanu, 21
- str. A. Russo, 15
- str. București, 116
Contact-centru: (022) 82 44 44
BĂLȚI
- str. Decebal, 126/4
Contact-centru: (0231) 81 777
Alfa Diagnostica – companie de diagnostic, care include un laborator medical modern și o rețea de centre de prelevare a analizelor. Este parte componentă a unui holding, care include și Alfa Biobank – bancă de țesuturi și celule umane și Oncogene – serviciu oncologic de profilare genomică completă și personalizarea strategiilor terapeutice
Adresa: Laborator central - mun. Chișinău, str. N.Testemițanu, 21
Telefon: (+373 22) 82 44 44, 078 55 44 44
E-mail: info@alfalab.md
Facebook
SIte